3 - 3

FC Utrecht sleept cruciaal punt uit het vuur

FC Utrecht sleepte vanmiddag (zondag) een cruciaal punt uit het vuur in Alkmaar. Daar kwam de ploeg van Hoofdtrainer Ron Jans na een 3-0 achterstand terug tot 3-3. Dat leverde een punt op, en dat punt was precies voldoende om het seizoen op plek zeven af te sluiten. Dat betekent dat de Utrechters donderdag een thuiswedstrijd spelen in de halve finale van de play-offs om Europes voetbal.

Liveblog laatst geupdate om:
19-05-2024 om 22.42

Slaaplekker, Utrechters!

22.40 uur

Een spektakelstuk in Alkmaar heeft ervoor gezorgd dat FC Utrecht donderdag in eigen huis aantreedt tegen Sparta Rotterdam. Alle informatie over de kaartverkoop voor die wedstrijd VIND JE HIER.

Hoofdtrainer Ron Jans geeft zijn reactie

18.09 uur

“In oktober acht gespeeld, drie punten, achttiende plek helemaal onderaan en na afloop vandaag complimenten hoe je toch weer bij elkaar blijft en terug knokt”, begint Jans. “We gaan met een thuiswedstrijd de play-offs in, dus eigenlijk staat deze wedstrijd misschien wel symbool voor dit seizoen, hoewel we de eerste helft helemaal niet slecht speelden maar wel met 3-0 achterstonden.”

Ook Victor Jensen en Jens Toornstra stonden na afloop voor de camera van FC Utrecht.

📊 Statistieken

16.51 uur

Vaste prik, na een match: statistieken. Veertien corners vanmiddag liefst voor FC Utrecht!

📄 Karakteristieken

16.47 uur

De karakteristieken die horen bij een knotsgekke partij in het AFAS Stadion:

AZ - FC Utrecht 3-3 (3-0)
15 Mees de Wit 1-0
16 Ruben van Bommel 2-0
37 Vangelis Pavlidis 3-0
55 Othmane Boussaid 3-1
71 Sam Lammers 3-2
82 Victor Jensen 3-3

Gele kaarten: Vangelis Pavlidis, Ibrahim Sadiq (AZ).

Rode kaart: 60 Dani de Wit (AZ).

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.

Toeschouwers: 18.937.

Opstelling AZ: 
Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Alexandre Penetra, Riechedly Bazoer (77. Bruno Martins Indi), Mees de Wit (65. David Møller Wolfe); Jordy Clasie (79. Tiago Dantas), Sven Mijnans, Dani de Wit; Ibrahim Sadiq, Vangelis Pavlidis (77. Ernest Poku), Ruben van Bommel (64. Denso Kasius).

Opstelling FC Utrecht: 
Vasilis Barkas; Hidde ter Avest (72. Niklas Vesterlund), Ryan Flamingo, Mark van der Maarel (65. Jeppe Okkels), Souffian El Karouani; Zidane Iqbal (89. Oscar Fraulo), Can Bozdogan, Jens Toornstra; Taylor Booth (72. Marouan Azarkan), Sam Lammers, Othmane Boussaid (72. Victor Jensen).

⚖️ Afgelopen!

90

Het zit erop in Alkmaar.

Een knotsgekke partij, een wedstrijd met twee helften. 3-0 bij rust, 3-3 na negentig minuten plus zes minuten blessuretijd: FC Utrecht kaapt een cruciaal punt weg uit het AFAS Stadion, met het oog op de play-offs om Europees voetbal. 

🔃 Fraulo valt in

89

Nog een wissel bij FC Utrecht, waar Oscar Fraulo komt voor Zidane Iqbal.

⚽️ GOAL! 3-3!

83

Wat. Een. Comeback!

FC Utrecht maakt er 3-3 van! Jeppe Okkels brengt Victor Jensen in stelling en hij schuift de bal koel en afgemeten onder keeper Mathew Ryan door!

🔃 Opnieuw een AZ-vervanging

79

En nog een wissel in het team uit Alkmaar: Tiago Dantas komt voor Jordy Clasie.

🔃 Ook AZ wisselt

76

Trainer Maarten Martens van AZ doet een tegenzet: Ernest Poku lost Vangelis Pavlidis af en Bruno Martins Indi komt voor Riechedly Bazoer.

🔃 Drie wissels

72

Een drievoudige wissel bij FC Utrecht. Taylor Booth, Hidde ter Avest en Othmane Boussaid maken plaats voor Marouan Azarkan, Niklas Vesterlund en Victor Jensen.

⚽️ GOAL! 3-2!

71

FC Utrecht heeft de aansluiting met AZ gevonden!

Een rake kopbal van Sam Lammers betekent de 3-2, hier in het AFAS Stadion waar FC Utrecht nog met elf speelt tegen een tiental Alkmaarders!

🔃 Van der Maarel vervangen

64

Dat was hem dan: zijn 338ste en laatste Eredivisiewedstrijd. Mark van der Maarel wordt vervangen door Jeppe Okkels.

Ook AZ wisselt: David Møller Wolfe voor Mees de Wit, en Denso Kasius voor Ruben van Bommel.

🟥 Geel wordt rood!

60

Die gele kaart van Dani de Wit? Ingetrokken! En: vervangen door een rode prent. Bas Nijhuis gaat naar het televisiescherm, kijkt de beelden terug en besluit tot een rode kaart voor de AZ-middenvelder.

AZ dus verder met tien man.

🟨 El Karouani opnieuw geraakt

57

Opnieuw wordt Souffian El Karouani geraakt; deze keer door AZ's Dani de Wit, die geel krijgt van arbiter Nijhuis.

⚽️ GOAL! 3-1!

55

FC Utrecht doet wat terug! Na een slordige terugspeelpass bij AZ is het Othmane Boussaid die in twee instanties Mathew Ryan passeert: 3-1!

🟨 Sadiq op de bon

51

Ibrahim Sadiq krijgt geel van Bas Nijhuis. De AZ-aanvaller raakt de voet van FC Utrecht-verdediger Souffian El Karouani.

Het is de tweede prent van de partij. Eerder al is er geel voor Vangelis Pavlidis, die bij het juichen zijn shirt uittrekt en daarvoor wordt bestraft.

🧤 Ter Avest test Ryan

47

De eerste kans van de tweede helft is voor FC Utrecht. Hidde ter Avest komt mee naar voren en schiet: AZ-goalie Mathew Ryan heeft de bal klemvast.

▶️ De bal rolt weer

46

De tweede helft is begonnen. Er is halverwege niet gewisseld.

FC Utrecht speelt in deze helft in de richting van de 750 supporters in het uitverkochte uitvak.

📊 Ruststanden

45

Ruststanden die relevant zijn voor FC Utrecht, met het oog op de eindklassering van dit seizoen:

Almere City FC 1-2 NEC
Sparta Rotterdam 0-0 sc Heerenveen
FC Volendam 1-1 Go Ahead Eagles

⏸️ Rust

45

Het is rust in Alkmaar, waar FC Utrecht wordt geconfronteerd met een uitermate daadkrachtig en efficiënt AZ: 3-0 voor de Noord-Hollanders staat het halverwege.

⚽️ 3-0...

37

AZ scoort opnieuw. Vangelis Pavlidis passt de bal op Yukinari Sugawara, begint vervolgens aan een rush van tientallen meters, vraagt en krijgt de bal en kopt die krachtig binnen: 3-0 voor de Alkmaarders.

💥 El Karouani bijna!

33

Een harde poeier van Souffian El Karouani! Mathew Ryan zorgt met een knappe save ervoor dat de aansluitingstreffer niet valt.

👀 Wat meer balans

28

Na een fase waarin AZ in een tijdsbestek van 76 tellen twee goals maakte, komt de wedstrijd weer wat meer in balans. 

FC Utrecht komt regelmatig in de buurt van het doel van de Noord-Hollanders, maar is in de zestienmeter minder doortastend dan AZ. 

⚽️ 2-0...

16

En daar is ook direct de 2-0. Een lob van Ruben van Bommel treft doel.

⚽️ 1-0...

15

Na een rappe uitbraak van AZ komt de bal voor de voeten van Mees de Wit. Hij schiet de bal in de verre hoek binnen: 1-0 voor de Alkmaarders.

📊 Corners bij de vleet

9

Het regent in Alkmaar; hoekschoppen voor FC Utrecht welteverstaan. De bezoekers beginnen sterk aan de wedstrijd en krijgen vanuit die corners ook wat mogelijkheden, maar Mathew Ryan houdt vooralsnog zijn doel schoo.

▶️ GAME ON!

1

De bal rolt in het AFAS Stadion. FC Utrecht speelt in de tweede helft richting het uitverkochte uitvak.

Mark van der Maarel is begonnen aan zijn 338ste en laatste Eredivisiewedstrijd namens FC Utrecht. Slechts drie spelers kwamen in de geschiedenis vaker namens de Utrechtse FC in actie in de hoogste divisie: Jan Willem van Ede (409 keer), Leo van Veen (391 maal) en Jean-Paul de Jong (370 duels).

Ook Ron Jans heeft, nu de bal eenmaal rolt, een mijlpaal bereikt: AZ – FC Utrecht is de 600ste Eredivisiewedstrijd die hij in zijn loopbaan coacht. Alleen Bert Jacobs (741 partijen) en Han Berger (637 duels) bereikten deze mijlpaal al eerder.

📸 Warming-up

14.11 uur

In Alkmaar is de warming-up in volle gang. Enkele foto's: 

📸 Kleedkamer

13.54 uur

Een kijkje in de kleedkamer van FC Utrecht in het AFAS Stadion:

📋 De elf van AZ

13.44 uur

De basisopstelling van AZ: Mathew Ryan; Yukinari Sugawara, Alexandre Penetra, Ruben van Bommel, Jordy Clasie, Vangelis Pavlidis, Dani de Wit, Ibrahim Sadiq, Sven Mijnans, Riechedly Bazoer, Mees de Wit.

Bazoer is geboren in Utrecht en speelde in het verleden 14 officiële partijen in de hoofdmacht van FC Utrecht.

📸 Selectie gearriveerd

13.31 uur

Daar zijn ze: de spelers en stafleden van FC Utrecht!

🔃 Wijziging in basiself

13.26 uur

Een wijziging in de Utrechtse basiself. Taylor Booth begint aan de wedstrijd, niet Oscar Fraulo.

📋 Opstelling

13.09 uur

Dit is de ploeg waarmee FC Utrecht van start gaat in de laatste Eredivisiewedstrijd van dit seizoen.

Het is ook de 338ste en laatste Eredivisiepartij in de loopbaan van Mark van der Maarel, die vanmiddag de aanvoerdersband draagt. Dat heeft te maken met de afwezigheid van Nick Viergever. Viergever is niet de enige die wel aan de start stond tijdens de vorige wedstrijd, maar nu geen deel van de basiself uitmaakt: ook voor Victor Jensen, Taylor Booth en Isac Lidberg geldt dat. Hun plaatsen in de startopstelling worden ingevuld door Zidane Iqbal, Jens Toornstra, Othmane Boussaid en Can Bozdogan.

Voor Iqbal is het zijn eerste basisplaats sinds hij op 14 april begon aan het gewonnen thuisduel met Go Ahead Eagles. De international van Irak staat voor de vierde keer aan de start in een Eredivisiewedstrijd.

Mike van der Hoorn maakt voor het eerst sinds 28 april weer deel uit van de wedstrijdselectie van de Utrechtse FC. De verdediger begint vandaag op de reservebank.

📄 Scenario's

12.41 uur

FC Utrecht kan eindigen op plek 6, 7 of 8. Afhankelijk van de eindklassering, levert dat een thuis- of uitwedstrijd op in de eerste ronde van de play-offs om Europees voetbal.

Een uiteenzetting van de scenario's, inclusief informatie over de kaartverkoop, lees je HIER.

👀 Even rondkijken

12.16 uur

Vaste prik als de mediacrew arriveert op de speellocatie: het maken van een rondje door het stadion. In Alkmaar ligt het veld er prachtig bij en schijnt de zon volop.

📖 Feitjes

11.14 uur

Sam Lammers kwam in de vorige 4 uitwedstrijden van FC Utrecht in de Eredivisie tot scoren. Hij kan de eerste speler worden met een doelpunt in 5 opeenvolgende uitwedstrijden van FC Utrecht in de Eredivisie. Leo van Veen (in 1978), Michael Mols (1996), Alexander Gerndt (2012) en Simon Gustafson (2019) zetten net als Lammers al series van 4 neer.

Benieuwd naar nog veel meer feitjes en weetjes? Je vindt ze HIER.

📺 Match Preview

09.50 uur

“Wat je in de hand hebt, moet je zien te benutten”, zei Ron Jans in aanloop naar AZ-uit. De Hoofdtrainer van FC Utrecht coacht vandaag voor de 600ste keer in zijn loopbaan een Eredivisiewedstrijd.

Een uitgebreide vooruitblik van Jans én een voorbeschouwende babbel met Sam Lammers; zie hier, de Match Preview:

🎂 Happy birthday!

09.29 uur

Er mag vandaag gezongen worden voor Tim Handwerker en Emil Bergström.

Handwerker, die door FC Utrecht wordt gehuurd van 1. FC Nürnberg maar vanwege een blessure niet inzetbaar is, viert vandaag zijn 26ste verjaardag. Voormalig FC Utrecht’er Emil Bergström, die tegenwoordig in Griekenland voor Panserraikos voetbalt, treft vandaag 31 kaarsjes op zijn verjaardagstaart aan.

❤️🤍 Uitverkocht uitvak

08.41 uur

Maximale support voor FC Utrecht: een uitverkocht uitvak vanmiddag in Alkmaar. Dat is dit seizoen overigens meer regel dan uitzondering. In Alkmaar zijn 750 supporters van FC Utrecht van de partij.

Dat zijn er meer dan tijdens de vorige editie van AZ-uit. Afgelopen seizoen zagen vanuit het uitvak 584 supporters van FC Utrecht een spektakelstuk, dat eindigde in 5-5.

⚔️ Matchday!

08.00 uur

Matchday! Op naar het AFAS Stadion!