3 - 1

FC Utrecht klopt Sparta en bereikt finale

FC Utrecht staat in de finale van de play-offs om Europees voetbal. De ploeg van Hoofdtrainer Ron Jans schakelde vanavond (donderdag) in een kolkend Stadion Galgenwaard Sparta Rotterdam uit. Ryan Flamingo, Sam Lammers en Victor Jensen scoorden namens de Utrechters, die zondag Go Ahead Eagles treffen: 3-1.

Liveblog laatst geupdate om:
24-05-2024 om 01.29

Jans, Flamingo en Lammers reageren

23.59 uur

Hoofdtrainer Ron Jans, Ryan Flamingo en Sam Lammers geven hun reactie na het spektakelstuk in Stadion Galgenwaard.

‘Een heerlijke avond’, opent Jans het interview na afloop.

📊 Statistieken

23.14 uur

Enkele statistieken die horen bij de gewonnen halve finale van vanavond: 

📊 Karakteristieken

23.09 uur

De karakteristieken van een mooie halve finale:

FC Utrecht - Sparta Rotterdam 3-1 (1-1)
38. Tobias Lauritsen 0-1
41. Ryan Flamingo 1-1
70. Sam Lammers 2-1
90+2. Victor Jensen 3-1

Gele kaarten: Victor Jensen (FC Utrecht), Pelle Clement, Metinho (Sparta Rotterdam).

Toeschouwers: 20.092.

Scheidsrechter: Danny Makkelie.

Opstelling FC Utrecht: 
Vasilis Barkas; Hidde ter Avest, Ryan Flamingo, Nick Viergever, Souffian El Karouani; Zidane Iqbal (46. Mike van der Hoorn), Can Bozdogan, Jens Toornstra (90+4. Mark van der Maarel); Taylor Booth (65. Marouan Azarkan), Sam Lammers, Othmane Boussaid (75. Victor Jensen).

Opstelling Sparta Rotterdam: 
Nick Olij; Said Bakari (80. Charles-Andreas Brym), Bart Vriends, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust; Jonathan de Guzmán (74. Shunsuke Mito), Metinho, Pelle Clement; Camiel Neghli, Tobias Lauritsen, Koki Saito (89. Rick Meissen).

📈 Klaar!

90

Het laatste fluitsignaal klinkt: FC Utrecht verslaat Sparta Rotterdam in een buitengewoon sfeervol Stadion Galgenwaard en plaatst zich voor de finale van de play-offs om Europees voetbal! Daarin is zondag, opnieuw in Stadion Galgenwaard, Go Ahead Eagles de tegenstander.

⚽️ GOAL! 3-1!

90

Daar is de beslissing!

Victor Jensen heeft vrije doorgang naar het verlaten doel van Sparta Rotterdam en beslist de match: 3-1.

🔃 Meissen valt in

89

Nog een wissel bij Sparta Rotterdam: Rick Meissen komt erin voor Koki Saito.

🔃 Vervanging bij de bezoekers

80

Nog een vervanging bij de bezoekers. Charles-Andreas Brym lost Saïd Bakari af bij Sparta Rotterdam.

🔃 Ook Jans wisselt

75

Ook Ron Jans voert nu een wijziging door in zijn team. Bij FC Utrecht neemt Victor Jensen de plek over van Othmane Boussaid.

🔃 Sparta wisselt

74

Een eerste vervanging nu in de ploeg van Sparta Rotterdam, waar Shunsuke Mito erin komt als vervanger van Jonathan de Guzmán.

⚽️ GOAL! 2-1!

70

En nu telt-ie wel!

Sam Lammers dribbelt, komt op doorzettingsvermogen zijn tegenstander voorbij en haalt vervolgens uit. Hard, geplaatst bovendien. En dus onhoudbaar voor Nick Olij: 2-1 voor FC Utrecht!

❌ Treffer afgekeurd

63

'La Cucamarcha' klinkt al uit de boxen van Stadion Galgenwaard, maar van een treffer is geen sprake: een inzet van Souffian El Karouani wordt afgekeurd vanwege buitenspel.

Direct daarna een wissel bij FC Utrecht: Marouan Azarkan voor Taylor Booth.

💥 Bijna Bozdogan!

48

Wat een poeier van Can Bozdogan, die na een overstapje van Taylor Booth snoeihard uithaalt. Nick Olij, met enige moeite, verwerkt de bal tot een corner.

▶️ Tweede helft van start

46

De tweede helft is begonnen in Utrecht, waar Ron Jans een wissel heeft doorgevoerd: Mike van der Hoorn vervangt Zidane Iqbal.

⏸️ Rust

45

Rust in Stadion Galgenwaard, een kolkend Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht schoot uit de startblokken, maar uiteindelijk was het Sparta Rotterdam dat een kleine tien minuten voor de break de leiding nam (0-1). Binnen drie minuten bracht FC Utrecht de boel weer in balans: 1-1.

⚽️ GOAL! 1-1!

41

Het staat alweer gelijk!

Hidde ter Avest kopt een bal, en die wordt door Ryan Flamingo met succes met het hoofd verlengd: 1-1!

⚽️ 0-1...

38

Sparta Rotterdam slaat toe vanuit een hoekschop. Van dichtbij kopt Tobias Lauritsen raak: 0-1.

🟨 Clement op de bon

36

De eerste gele kaart van de avond wordt door scheidsrechter Danny Makkelie gegeven aan Pelle Clement. De Spartaan voorkomt met een overtreding een veelbelovende Utrechtse counteraanval.

🧤 Wereldsave

35

Wat. Een. Redding!

Na een voorzet van Djevencio van der Kust kan Metinho koppen. In het uitvak tellen ze 'm al bijna, maar met een katachtige save voorkomt Vasilis Barkas een tegentreffer. Wat een redding van de Griek!

⚖️ Balans

34

Na het spetterende begin van FC Utrecht, waarin de ploeg van Ron Jans een paar keer dichtbij een doelpunt is, is de wedstrijd nu wat meer in balans. Sparta Rotterdam bijt van zich af, komt er af en toe gevaarlijk uit. Al blijven grote kansen voor de Spangenaren vooralsnog uit.

🏟️ Record!

20

Er zijn vanavond 20.092 toeschouwers bij FC Utrecht - Sparta Rotterdam.

Daarmee is deze wedstrijd de drukst bezochte wedstrijd in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal in Stadion Galgenwaard ooit.

💪 Sterke start

5

FC Utrecht schiet uit de startblokken en overrompelt Sparta Rotterdam in een spetterende openingsfase. Onder anderen Othmane Boussaid krijgt een schietkans. De door hem geschoten bal wordt geblokt door een Spartaan.

▶️ Game on!

1

‘Laat de zon in je hart!’, klonk het uit duizenden kelen, niet in de laatste plaats uit die van René Schuurmans, die met een fijn optreden de show stal op het veld van Stadion Galgenwaard.

Daar rolt inmiddels de bal. FC Utrecht speelt in de eerste helft richting de Cityside en na de rust dus naar de Bunnikside.

⏳ Bijna zover!

20.49 uur

Het aftellen is nu bijna klaar: over iets meer dan 10 minuten rolt de bal in Stadion Galgenwaard!

📋 De elf van de bezoekers

19.58 uur

De basiself van Sparta Rotterdam: Nick Olij; Said Bakari, Bart Vriends, Mike Eerdhuijzen, Djevencio van der Kust; Jonathan de Guzmán, Metinho, Pelle Clement; Camiel Neghli, Tobias Lauritsen, Koki Saito.

Djevencio van der Kust en Bart Vriends speelden in het verleden voor FC Utrecht. Dat geldt ook voor Spartaan Rick Meissen, die bij de Rotterdammers op de bank begint vandaag.

📋 Viergever terug in basiself

19.35 uur

Dit is de FC Utrecht-ploeg die Hoofdtrainer Ron Jans heeft samengesteld voor de cruciale partij tegen Sparta Rotterdam.

Nick Viergever maakt zijn rentree in de basis. De captain moest het uitduel met AZ van afgelopen zondag aan zich voorbij laten gaan, maar is nu dus weer terug. Hij neemt de plek over van Mark van der Maarel.

Voor het overige is de basiself van FC Utrecht ongewijzigd ten opzichte van afgelopen zondag. Wel enkele andere gezichten in de wedstrijdselectie: Andreas Dithmer is in tegenstelling tot afgelopen zondag van de partij, evenals Silas Andersen. Thijmen Nijhuis, Jeppe Okkels en Nazjir Held zaten zondag wel bij de wedstrijdkern, maar zijn vandaag niet van de partij.

📍 Gearriveerd!

18.16 uur

De spelers en stafleden van FC Utrecht zijn inmiddels gearriveerd in Stadion Galgenwaard. Onze fotograaf legde de aankomst vast:

🏟️ Kijkje in het stadion

17.16 uur

Stadion Galgenwaard ligt er prachtig bij voor de kraker van vanavond.

⚖️ Makkelie leidsman

15.12 uur

De scheidsrechter vanavond in Stadion Galgenwaard: Danny Makkelie

📖 Nieuw magazine gratis verkrijgbaar

14.36 uur

Vers van de pers: een nieuw FC Utrecht Magazine. Het thema van het tijdschrift: Stadion Galgenwaard. Een uniek gebouw, op een bijzondere plek. In het blad kun je genieten van prachtige foto’s van en mooie verhalen over dat bouwwerk aan het Herculesplein in Utrecht, dat voor veel mensen een speciale betekenis heeft. Het is een nummer geworden om te bewaren en te koesteren. Tijdloos. Net als Stadion Galgenwaard.

Het nieuwe FC Utrecht Magazine is gratis verkrijgbaar in de FC Utrecht Fanshop.

📖 Feitjes en weetjes

13.19 uur

Als trainer van FC Twente was Ron Jans vorig seizoen in de finale van de play-offs om Europees voetbal te sterk voor Sparta Rotterdam. Het was voor Jans zijn achtste deelname aan de eindronde en de tweede keer dat hij die won. Dat lukte hem eerder in 2006/2007 met FC Groningen.

Nog veel meer feitjes en weetjes over de kraker van vanavond lees je HIER.

⏪ Vandaag in 2004...

12.21 uur

Een memorabele dag in de FC Utrecht-geschiedenis: 23 mei 2004. In De Kuip is FC Utrecht die dag in de finale van de KNVB Beker met 1-0 te sterk voor FC Twente. Matchwinner? Dave van den Bergh. 

🏟️ Bunnikside uitverkocht

11.49 uur

Voor de Bunnikside zijn voor vanavond alle beschikbare tickets al over de toonbank gegaan. Er zijn nog wel kaarten verkrijgbaar voor de Cityside, Noordtribune en Zuidtribune.

Kijk HIER voor meer informatie over de kaartverkoop en om tickets aan te schaffen. 

🎤 Ook René Schuurmans is van de partij

10.19 uur

Nóg een goede reden om vanavond op tijd naar Stadion Galgenwaard te komen: voorafgaand aan de wedstrijd treedt René Schuurmans op!

Laat de zon in je hart!

📺 Match Preview

09.27 uur

“We hebben twee weken geleden nog tegen Sparta gespeeld, je kent elkaar heel goed”, vertelt Ron Jans over de tegenstander van vanavond. “We hebben nog veel beelden van die wedstrijd teruggehaald. We hebben ons speelplan gemaakt en gedeeld met de spelers en nog op strafschoppen geoefend. We zijn er samen met de jongens hartstikke klaar voor.”

Bekijk de volledige Match Preview, waarin ook Othmane Boussaid voorbeschouwt op het duel van vanavond:

🎟️ Scoor je tickets

08.43 uur

De kaartverkoop voor FC Utrecht - Sparta Rotterdam is in volle gang.

Tickets zijn ONLINE verkrijgbaar, van 09.30 tot 17.00 uur bovendien te koop in de FC Utrecht Fanshop en vanaf 19.30 uur ook aan te schaffen bij de stadionkassa’s.

⚔️ Matchday!

08.00 uur

Het aftellen is begonnen: vanavond, 21.00 uur, dán gaat de bal rollen in Stadion Galgenwaard.