16 weetjes over FC Utrecht - Sparta Rotterdam

22 mei 2024

Over Jens Toornstra, Nick Olij, Ron Jans en nog veel meer.

In de halve finale van de play-offs om Europees voetbal staat FC Utrecht tegenover Sparta Rotterdam. Een vooruitblik op de kraker die donderdagavond in Stadion Galgenwaard wordt gespeeld aan de hand van feitjes en weetjes, powered by Unibet.

FC Utrecht en Sparta Rotterdam ontlopen elkaar dit seizoen weinig, zo blijkt uit de eindklassering van de Eredivisie. De Utrechters pakten deze jaargang 50 punten, de Rotterdammers oogstten er 49.

In Rotterdam won FC Utrecht dit seizoen met 1-2 van Sparta, dankzij doelpunten van Mats Seuntjens en Isac Lidberg.

In Utrecht wonnen de Rotterdammers juist: 0-1 werd het, Camiel Neghli kroonde zich tot matchwinner.

Afgelopen seizoen stonden FC Utrecht en Sparta Rotterdam in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal ook al tegenover elkaar. Toen moesten strafschoppen in Rotterdam beslissing brengen en was het de Zuid-Hollandse ploeg die uiteindelijk de finale bereikte.

Sinds de komst van Ron Jans naar FC Utrecht verloren de Domstedelingen op eigen veld 2 duels: van Almere City FC, en van Sparta Rotterdam. Daar staan 9 overwinningen en 5 remises tegenover.

FC Utrecht neemt voor de 14e keer deel aan de play-offs om Europees voetbal, sinds de herinvoering ervan in 2005/2006. FC Utrecht is daarmee recordhouder. FC Groningen volgt, met 12 deelnames.

FC Utrecht is ook de club die, sinds de herinvoering ervan, de play-offs het vaakst won: 5 maal.

Sparta Rotterdam deed 3 keer eerder mee aan de Europese eindronde. Telkens (in 2007, 2021 en 2023) lukte het niet het Europese ticket te grijpen.

Sam Lammers is FC Utrecht’s clubtopscorer dit seizoen. Hij maakte 10 goals en leverde 3 assists in de 18 Eredivisiepartijen die hij sinds zijn komst in januari speelde voor de Domstedelingen.

Sparta Rotterdam won 6 van de laatste 8 Eredivisiewedstrijden. In een virtuele stand over de laatste 8 speelrondes staat Sparta Rotterdam derde, achter Feyenoord en PSV.

Van alle huidige spelers in de Eredivisie was niemand zo vaak trefzeker in de play-offs om Europes voetbal als Jens Toornstra. Hij maakte in de eindronde 3 doelpunten namens ADO Den Haag en scoorde 2 maal als speler van FC Utrecht.

Er zijn 2 spelers die dit seizoen in de Eredivisie thuis en uit scoorden tegen FC Utrecht: naast competitietopscorer Vangelis Pavlidis lukte dat ook Spartaan Camiel Neghli.

Mark van der Maarel speelde als prof tot nu toe 395 officiële duels. Hij kwam in 23 partijen in de play-offs in actie. Sinds de herinvoering van de play-offs speelde alleen voormalig FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen meer duels in die eindronde (28) dan Van der Maarel.

Keeper Nick Olij stond in 4 penaltyseries onder de lat als profspeler en won die allemaal. In elk van deze reeksen miste de tegenstander 2 strafschoppen. Van die 8 gemiste pingels pakte Olij er 7; 1 inzet eindigde naast zijn doel.

Als trainer van FC Twente was Ron Jans vorig seizoen in de finale van de play-offs om Europees voetbal te sterk voor Sparta Rotterdam. Het was voor Jans zijn achtste deelname aan de eindronde en de tweede keer dat hij die won. Dat lukte hem eerder in 2006/2007 met FC Groningen.

Jans (26 partijen) coachte meer dan dubbel zoveel duels in de Europese play-offs dan iedere andere trainer. Gertjan Verbeek en John van den Brom volgen in dit klassement met 12 wedstrijden.