Gelijkspel voor FC Utrecht Vrouwen in uitduel met weinig kansen

03 maart 2024

Utrechtse Vrouwen nemen punt mee op bezoek bij AZ Vrouwen

De wedstrijd is na rust nog maar net hervat tussen FC Utrecht Vrouwen en AZ Vrouwen op het AFAS Trainingscomplex, als de ploeg van hoofdtrainer Linda Helbling tot drie keer toe met de schrik vrijkomt. Een bal tegen de paal, een weggewerkte bal op de achterlijn en een knappe redding van keepster Febe Copier, zorgen ervoor dat FC Utrecht Vrouwen de wedstrijd zonder tegendoelpunt kan hervatten. Later worden de geringe kansen voor beide ploegen ook niet meer benut. De rommelige wedstrijd eindigt in gelijkspel: 0-0.

AZ Vrouwen heeft de overhand
In vergelijking met de eerdere ontmoeting met AZ tijdens de Azerion Vrouwen Eredivisie, starten de Utrechters met vijf andere speelsters in de basis. Dit komt voornamelijk vanwege veel blessures. Sam de Jong maakt aan Utrechtse zijde haar basisdebuut in de Eredivisie. FC Utrecht moet zichtbaar meer wennen aan het samenspel dan AZ, dat gedurende de eerste helft de overhand heeft. In de 13e minuut wordt keepster Febe Copier getest met een hard schot, dat ze klemvast houdt. Hiermee laat ze de Alkmaarse vrouwen zien dat ze niet gemakkelijk te passeren is.

Veel fysieke duels
Tijdens de eerste helft creëert FC Utrecht weinig kansen, afgezien van een vrije trap van Amber Visscher die maar net naast het doel belandt en een corner die over het goal wordt getikt door AZ-keepster Liefting. Daarnaast volgen twee kansen voor AZ, waarvan één schot net over gaat en Copier weer in de weg staat na een goed uitgespeelde aanval van de thuisploeg. Met weinig kansen en geen goals wordt het rustsignaal gegeven. De wedstrijd staat vooral in het teken van veel fysieke duels en rommelige passes aan beide kanten.

Grote kansen AZ
In de eerste vijf minuten na rust komt FC Utrecht tot drie keer toe goed weg. Uit een corner van FC Utrecht ontstaat een counter voor AZ. Romaissa Boukakar staat nog op haar eigen helft wanneer de bal wordt aangespeeld. Wanneer Boukakar bijna met de bal bij het Utrechtse goal is, schiet ze de bal tegen de paal. De bal die terugstuit, wordt snel door de verdediging van FC Utrecht weggewerkt. Kort daarna volgt een schot dat Febe Copier net over de achterlijn kan tikken. Vanuit de corner die hieruit volgt, belandt de bal bij de eerste paal en kan daar nog net op tijd door Lena Mahieu en Ilse van der Zanden worden weggetikt. Later in de tweede helft krijgt AZ opnieuw twee grote kansen. Floor Spaan speelt zich helemaal vrij voor goal en schiet. Copier laat de bal eerst los, maar weet haar goal toch schoon te houden door de bal nog op tijd weg te tikken. Hierdoor krijgt Boukakar een hele grote kans op een meter van de goal, maar zij mist opnieuw.

Wissels FC Utrecht zorgen voor nieuwe energie
Een paar minuten eerder kreeg Senne van de Velden de grootste kans van de wedstrijd aan Utrechtse zijde. Eshly Bakker pakte de bal sterk af in een duel met een Alkmaarse verdedigster en wist met een strakke pass Tami Groenendijk voor het goal te bereiken. Groenendijk kaatst de bal naar Van der Velde, die helemaal vrijstaat. Toch lukt het niet om te scoren en belandt de bal links naast het goal. Nadat FC Utrecht wisselt en Dieke van Straten en Femke Prins inbrengt, ontstaat er weer nieuwe energie in de uitploeg. Toch lukt het niet om keepster Liefting te passeren en blijven beide ploegen op nul doelpunten steken. Een paar minuten voor tijd vindt er nog wel een speciaal moment plaats voor Dina Haizoun: zij maakt als speelster van Jong FC Utrecht haar debuut in het eerste elftal, in de Azerion Vrouwen Eredivisie.

FC Utrecht Vrouwen in Stadion Galgenwaard tegen Ajax
Volgende week zondag 10 maart vindt om 12.15 uur de aftrap van FC Utrecht Vrouwen – Ajax Vrouwen plaats in Stadion Galgenwaard. De ploeg van Linda Helbling gaat de strijd aan in een kolkend stadion tegen de nummer twee uit de competitie. Kom FC Utrecht Vrouwen aanmoedigen en scoor kaarten via de ticketpagina!

AZ Vrouwen - FC Utrecht Vrouwen (0-0)

Scheidsrechter: Sterre Bijlsma

Gele kaarten: Manique de Vette, Annemiek Kruijthof, Desiree van Lunteren (AZ), Lena Mahieu (FC Utrecht).