3 - 1

FC Utrecht verliest in Johan Cruijff ArenA

Een juweel van een doelpunt van Tasos Douvikas ten spijt, verloor FC Utrecht vanmiddag (zondag) van Ajax. In de Johan Cruijff ArenA werd het tijdens de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie 3-1 voor de Amsterdammers.

Liveblog laatst geupdate om:
21-05-2023 om 16.45

Douvikas aan kop

16.45 uur

Met nog één speelronde te gaan, gaat Tasos Douvikas aan kop in het topscorersklassement van de Eredivisie. De spits van FC Utrecht maakte vanmiddag in Amsterdam zijn achttiende doelpunt van dit seizoen.

PSV'er Xavi Simons staat tweede en heeft zeventien goals gemaakt deze jaargang. De derde plek is op dit moment voor sc Heerenveen-aanvaller Sydney van Hooijdonk, die tot nu toe zestien keer trefzeker was.

Het doelpunt van Tasos Douvikas van vanmiddag in beeld:

FC Utrecht kent eerste opponent in play-offs

16.42 uur

Als gevolg van de uitslagen van vandaag – en die van de voorgaande 32 speelrondes, natuurlijk – weet FC Utrecht nu zeker dat in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal Sparta Rotterdam de tegenstander is.

De heenwedstrijd wordt op donderdag 1 juni gespeeld in Utrecht, de return is op zondag 4 juni in Rotterdam.

Informatie over de kaartverkoop voor beide duels volgt komende week.

Cijfers

16.37 uur

Een blik op de cijfers die horen bij de wedstrijd van vanmiddag:

Karakteristieken

16.33 uur

De karakteristieken zoals die horen bij editie 2022/2023 van Ajax - FC Utrecht: 

Ajax - FC Utrecht 3-1 (1-0)
20. Steven Bergwijn 1-0
49. Tasos Douvikas 1-1
68. Brian Brobbey 2-1
90+3. Davy Klaassen 3-1

Gele kaarten: Tasos Douvikas (FC Utrecht).

Toeschouwers: 54.627.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.

Opstelling Ajax:
Gerónimo Rulli; Devyne Rensch, Jurriën Timber, Jorrel Hato, Owen Wijndal (67. Davy Klaassen); Edson Álvarez, Steven Bergwijn, Kenneth Taylor; Mohammed Kudus, Brian Brobbey (83. Mika Godts), Dusan Tadic. 

Opstelling FC Utrecht:
Vasilis Barkas; Sean Klaiber (64. Hidde ter Avest), Mike van der Hoorn (79. Ruben Kluivert), Nick Viergever, Mark van der Maarel; Can Bozdogan, Jens Toornstra, Sander van de Streek; Othmane Boussaid (64. Victor Jensen), Tasos Douvikas, Taylor Booth (72. Zakaria Labyad).

Afgelopen

16.26 uur

Het laatste fluitsignaal heeft geklonken in de Johan Cruijff ArenA. FC Utrecht keert met lege handen terug naar de Domstad. 

⚽️ 3-1...

90+3

FC Utrecht gaat in de slotfase op zoek naar de gelijkmaker en geeft als gevolg daarvan iets meer ruimte weg. Daarvan profiteert Ajax maximaal. Davy Klaassen prikt de bal binnen: 3-1.

🔃 Ook Ajax wisselt nogmaals

83

Trainer John Heitinga van Ajax voert in de slotfase van de match ook nog een wissel door. Doelpuntenmaker Brian Brobbey komt naar de kant en wordt afgelost door Mika Godts

Kluivert in het veld

79

FC Utrecht wisselt nogmaals. De jarige Ruben Kluivert neemt de plek in van Mike van der Hoorn.

🟨 Eerste kaart

75

De eerste kaart van de middag is nu ook een feit. Tasos Douvikas geeft Mohammed Kudus een beuk. Bas Nijhuis bestraft de overtreding met geel. 

Pech: paal!

74

Pech voor FC Utrecht! Een kopbal van Mike van der Hoorn ketst via de paal terug het veld in. Daar was FC Utrecht enkele centimeters verwijderd van opnieuw een gelijkmaker.

🔃 Labyad komt erin

72

Een derde wissel in het team van FC Utrecht. Daar wordt Taylor Booth vervangen door Zakaria Labyad.

⚽️ 2-1...

68

Het staat 2-1. Na een voorzet vanaf links komt de bal bij de tweede paal bij Mohammed Kudus. De aanvaller legt de bal met zijn hoofd terug op Brian Brobbey, die van dichtbij het laatste zetje geeft.

🔃 Ook Ajax wisselt

67

Ook een Amsterdamse vervanging nu. Owen Wijndal verlaat het veld en staat zijn plek af aan Davy Klaassen.

Topsave!

67

Opnieuw een topsave van Vasilis Barkas! De Griek houdt een van dichtbij door Mohammed Kudus geschoten bal tegen. En zo staat het halverwege de eerste helft nog altijd 1-1!

Dubbele wissel

64

De eerste wissels van de wedstrijd zijn een feit. Twee vervangingen aan de rechterflank van FC Utrecht, waar verdediger Sean Klaiber en aanvaller Othmane Boussaid worden afgelost door Hidde ter Avest en Victor Jensen.

Barkas weer belangrijk!

56

Wat is er nog leuker dan een Griek die veel doelpunten maakt in je team? Ook een Griek in je ploeg hebben die veel tegentreffers voorkomt! En dat is wat Vasilis Barkas ook vandaag weer doet. De goalie heeft nu een dijk van een save in huis na een poeier van Steven Bergwijn

⚽️ 1-1!

49

Het staat gelijk!

Taylor Booth breekt door over de linkerflank en zet de bal voor. Tasos Douvikas controleert de bal, houdt drie Ajax-verdedigers van zich af, draait vervolgens bij die bewakers weg en schiet de bal de hoek in: 1-1! Een prachtige treffer van de topscorer van de Eredivisie!

Barkas meteen aan de bak

47

Direct een hachelijk moment voor het doel voor FC Utrecht, dat gelukkig niet resulteert in een tegentreffer. Vasilis Barkas houdt een bal tegen en in de rebound levert een schot ook geen verdubbeling van de marge op. 

De bal rolt weer

46

De tweede helft is begonnen. Geen wissels bij FC Utrecht halverwege, en ook niet bij Ajax. 

Eerste helft in beeld

45

In de eerste helft van de laatste uitwedstrijd van de reguliere competitie van dit seizoen waren de kansen schaars voor FC Utrecht. De eerste helft van Ajax-uit in beeld:

Rust

45

Het rustsignaal heeft geklonken in de Johan Cruijff ArenA. FC Utrecht kijkt halverwege Ajax-uit tegen een 1-0 achterstand aan.

Moeilijk

36

FC Utrecht heeft het moeilijk in het uitduel met Ajax.

De Amsterdammers hebben voornamelijk de bal, FC Utrecht beperkt zich hoofdzakelijk tot verdedigen. Het team van Michael Silberbauer mikt op een tegenstoot, maar komt daar vooralsnog niet toe.

⚽️ 1-0...

20

Ajax neemt de leiding. Steven Bergwijn controleert een bal knap, verschaft zichzelf ruimte en haalt uit. De bal gaat, buiten bereik van Vasilis Barkas, de verre hoek in: 1-0.

Taylor schiet over

14

Vanuit de draai schiet Kenneth Taylor over.

FC Utrecht is het eerste kwartier van de wedstrijd zonder kleerschuren doorgekomen, maar staat flink onder druk in Amsterdam. Het is loeren op countermogelijkheden. 

Barkas opnieuw belangrijk

8

En weer moet Vasilis Barkas FC Utrecht behoeden voor een vroege tegentreffer!

Dusan Tadic staat volledig vrij en kan vanaf een meter of zes uithalen: Barkas redt. In de rebound komt de bal opnieuw voor de voeten van de captain van Ajax, die over schiet. 

Eerste kans

4

De eerste kans van de wedstrijd is voor Ajax. Brian Brobbey staat precies tussen de twee centrale verdedigers van FC Utrecht in en kan na een voorzet van Dusan Tadic van dichtbij koppen. Vasilis Barkas staat goed gepositioneerd: de Griek kan daardoor eenvoudig redden.

Game on!

1

De bal rolt in de Johan Cruijff ArenA: Ajax - FC Utrecht is begonnen.

Het is lekker weer vandaag en, logischerwijs: het dak van het stadion staat open. 

Warming-up

14.13 uur

Langzaam maar zeker stroomt de Johan Cruijff ArenA vol. Op het veld is de warming-up in volle gang. En natuurlijk hebben we daar foto's van!

Veldinspectie

13.48 uur

Even het veld van de Johan Cruijff ArenA inspecteren!

Kijkje in de kleedkamer

13.22 uur

Vlak voordat de spelers en stafleden arriveerden in Amsterdam, nam de FC Utrecht-reporter al even een kijkje in de kleedkamer.

Met speciale aandacht natuurlijk voor (het shirt van) Ruben Kluivert. De verdediger van FC Utrecht is vandaag jarig. Hij is 22 jaar geworden.

De basisploeg

13.07 uur

Met deze basisploeg gaat FC Utrecht vanmiddag de sportieve strijd aan met Ajax. Taylor Booth keert na een schorsing van één wedstrijd terug in het startteam van Hoofdtrainer Michael Silberbauer.

Gearriveerd

12.46 uur

De spelersbus komt over enkele minuten, maar het mediateam van FC Utrecht is alvast gearriveerd in de Johan Cruijff ArenA. 

Alvast een kijkje in het stadion:

Goede reis!

11.02 uur

FC Utrecht wordt vandaag in de Johan Cruijff ArenA gesteund door 775 supporters. Aan alle awayday'ers: een goede reis gewenst!

Silberbauer blikt vooruit

10.21 uur

"We willen daar een prestatie laten zien zodat wij kunnen doorbouwen op waar wij hier mee bezig zijn", zegt Hoofdtrainer Michael Silberbauer van FC Utrecht over het uitduel met Ajax. "We willen ons klaarmaken voor de play-offs, dus voor ons is het ook een belangrijke wedstrijd. We weten dat het een absolute topprestatie vraagt om daar te winnen."

Bekijk de volledige vooruitblik: 

Voor het eerst in 1985

09.49 uur

FC Utrecht speelde voor het eerst op 21 mei in het jaar 1985. Toen werd in de halve finale van de KNVB Beker na strafschoppen gewonnen van PSV. Die stunt was het fundament onder de eerste prijs die de Utrechtse FC won. De beker werd uiteindelijk veroverd door Helmond Sport in de finale te verslaan.

De vooralsnog laatste keer dat FC Utrecht op 21 mei in actie kwam, was in 2019. Toen werd op eigen veld met 3-0 van Heracles Almelo gewonnen in de play-offs om Europees voetbal. 

Klaarstomen op Overvecht

09.22 uur

Hoofdtrainer Michael Silberbauer stoomde de manschappen van FC Utrecht de voorbije week op Overvecht klaar voor de uitdaging van vanmiddag.

Vrijdagochtend was ook onze clubfotograaf van de partij op het FC Utrecht Topsportcentrum. Enkele van de beelden die hij daar maakte:

Nog veel meer weetjes!

08.56 uur

Nu we toch stilstaan bij mijlpalen en wetenswaardigheden: natuurlijk kun je ter voorbereiding op Ajax-uit ook weer een Facts & Figures-video bekijken. Benieuwd welk record Tasos Douvikas vandaag hoopt te evenaren of misschien zelfs wel breken? Je ziet het in de aflevering van deze week.

Vandaag in 1936...

08.29 uur

Het is vandaag precies 87 jaar geleden dat Stadion Galgenwaard feestelijk werd geopend. Destijds, in 1936, werd het stadion overigens voor diverse sportevenementen gebruikt. Zo lag er in Stadion Galgenwaard een wielerbaan, werden er windhondenraces georganiseerd en werden er onder meer atletiekwedstrijden gehouden.

Door de jaren heen is het stadion veranderd, vernieuwd en verbouwd. Maar 21 mei, dat blijft een datum die onlosmakelijk met de thuisbasis van FC Utrecht is verbonden.

Benieuwd naar de historie van Stadion Galgenwaard? VEEL LEESPLEZIER!

Matchday!

08.02 uur

De voorlaatste partij in de reguliere competitie van dit seizoen staat voor de deur. FC Utrecht gaat op bezoek bij Ajax en weet dat het bij winst op zijn minst in het spoor van Sparta Rotterdam blijft, maar misschien wel over de Spangenaren heen kan wippen op de ranglijst. Ajax wordt op de hielen gezeten door AZ en kan zich eigenlijk geen misstap veroorloven.

Kortom: het belooft een interessante pot te worden, vanmiddag in de Johan Cruijff ArenA!