1 - 2

FC Utrecht met kleinste verschil onderuit

FC Utrecht verloor vanavond (donderdag) met het kleinst mogelijke verschil van Sparta Rotterdam in de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal: 1-2. Zondag is de return in Rotterdam. Dan en daar wordt het tweeluik tussen de Utrechters en de Spangenaren beslist.

Liveblog laatst geupdate om:
02-06-2023 om 00.45

'Dat geeft vertrouwen voor de tweede wedstrijd'

00.44 uur

"Uiteindelijk was dat misschien zo", reageert Silberbauer op de vraag of doelman Nick Olij van Sparta Rotterdam vandaag het verschil maakte. "Ik denk dat het heel moeilijk is om teleurgesteld te zijn, als je de wedstrijd bekijkt los van het resultaat", vervolgt de oefenmeester. "Ik vond het veldspel vrij goed, we creëerden kansen, geloofden erin dat we konden scoren en we bleven druk zetten. Het enige ding aan het einde is dat we niet genoeg hebben gescoord."

"De bereidheid om vooruit te voetballen, te verdedigen en om doelpunten te maken was daar. Dat geeft vertrouwen voor de tweede wedstrijd", aldus Silberbauer.

Bekijk hier de volledige nabeschouwing.

De vijfde op rij voor Douvikas

23.22 uur

Het Utrechtse doelpunt werd vanavond gescoord door Tasos Douvikas. Voor de topscorer van de Eredivisie was het voor de vijfde partij op rij dat hij trefzeker was. De Griek is de eerste speler die namens FC Utrecht in vijf opeenvolgende wedstrijden een doelpunt maakte sinds Dirk Kuijt in 2003.

Statistieken

23.18 uur

FC Utrecht kreeg beduidend meer mogelijkheden dan Sparta Rotterdam en had ook verreweg het meeste balbezit, maar kon dat vanavond niet in de score tot uitdrukking brengen.

Karakteristieken

23.14 uur

Tijd om de karakteristieken er bij te pakken. Dit zijn de namen en cijfers die horen bij FC Utrecht - Sparta Rotterdam, de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal:

FC Utrecht - Sparta Rotterdam 1-2 (0-2)
29 Vito van Crooij (strafschop) 0-1
38 Tobias Lauritsen 0-2
70 Tasos Douvikas 1-2

Gele kaarten: Tasos Douvikas, Sean Klaiber (FC Utrecht), Shurandy Sambo (Sparta Rotterdam).

Toeschouwers: 16.841.

Scheidsrechter: Sander van der Eijk.

Opstelling FC Utrecht:
Vasilis Barkas; Sean Klaiber, Ruben Kluivert (46. Modibo Sagnan), Nick Viergever, Mark van der Maarel; Jens Toornstra, Can Bozdogan, Sander van de Streek; Bart Ramselaar (73. Victor Jensen), Tasos Douvikas, Othmane Boussaid (85. Bas Dost). 

Opstelling Sparta Rotterdam:
Nick Olij; Shurandy Sambo (46. Dirk Abels), Bart Vriends, Mike Eerdhuijzen, Mica Pinto (62. Aaron Meijers); Jonathan de Guzman (30. Younes Namli), Joshua Kitolano, Arno Verschueren; Vito van Crooij, Tobias Lauritsen, Koki Saito (85. Adil Auassar).

Afgelopen

90

De wedstrijd zit erop.

FC Utrecht ging in de slotfase vastberaden en strijdlustig op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook kansen om die te scoren. Maar dat lukte niet, en daardoor eindigt het heenduel van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal in 1-2. Zondag is de return in Rotterdam en wordt duidelijk welke ploeg zich plaatst voor de finale. 

🔃 Twee wissels

85

In beide ploegen een wissel.

Bij FC Utrecht komt Bas Dost erin voor Othmane Boussaid en aan de kant van Sparta Rotterdam maakt Koki Saito plek voor Adil Auassar.

🔃 Jensen komt erin

73

Verse krachten in het team van FC Utrecht, in de persoon van Victor Jensen. Hij lost Bart Ramselaar af.

⚽️ 1-2!

70

Ja, daar is de aansluitingstreffer die FC Utrecht verdient!

De ploeg zet flink druk op Sparta Rotterdam, krijgt de nodige kansen en nu is het dan ook raak. Van dichtbij is het Eredivisietopscorer Tasos Douvikas die voor de 1-2 zorgt!

🔃 Sparta wisselt

62

Opnieuw een vervanging in de ploeg van Sparta Rotterdam. Gingen eerder Jonathan de Guzman en Shurandy Sambo naar de kant, nu wordt ook Mica Pinto gewisseld. Hij staat zijn plaats af aan Aaron Meijers.

Klaiber poeiert

55

Een heerlijke poeier van Sean Klaiber, die opkomt over de flank. En vervolgens: een knappe redding van Nick Olij.

In de nastoot krijgt Modibo Sagnan een kopkans. Die bal gaat over.

Een Utrechtse treffer hangt in de lucht.

Utrechtse stormloop

53

Een stormloop is het, van FC Utrecht, in het begin van deze tweede helft.

Een knal van Othmane Boussaid wordt gekeerd door Nick Olij. In de rebound probeert Can Bozdogan het: net naast.

Kans voor Klaiber

51

Een aardige mogelijkheid voor Sean Klaiber. De verdediger kan koppen, na een voorzet van Othmane Boussaid. De poging van Klaiber strandt in het zijnet.

🔃 Wissels halverwege

46

De tweede helft is begonnen.

Een wissel bij FC Utrecht halverwege. Modibo Sagnan heeft Ruben Kluivert vervangen. Ook een vervanging bij Sparta Rotterdam: Dirk Abels voor Shurandy Sambo.

Rust

45

Het is rust in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht kreeg een aantal goede kansen in de eerste helft, waarbij Spartaan Nick Olij regelmatig de plaaggeest van het team van Hoofdtrainer Michael Silberbauer was. 

Aan de andere kant van het veld gingen de bezoekers zorgvuldig om met de mogelijkheden die ze kregen. 0-2 de stand.

🟨 Sambo het boekje in

45

Spartaan Shurandy Sambo krijgt een gele kaart. Hij onderbreekt een veelbelovende Utrechtse aanval op slag van rust.

⚽️ 0-2...

38

Het staat 0-2.

Tobias Lauritsen wint een kopduel op het middenveld en haast zich vervolgens naar het strafschopgebied, waar hij de bal weer krijgt en gedecideerd in de verre hoek poeiert. 

Barkas belangrijk

35

Een belangrijke redding van Vasilis Barkas na een poging van Arno Verschueren, die de bal krijgt van Mica Pinto. Klasse save!

🟨 Ook Klaiber op de bon

FC Utrecht denkt aan een penalty na een moment tussen Othmane Boussaid en Spartaan Mica Pinto. Scheidsrechter Sander van der Eijk wuift de Utrechtse claims weg en geeft geel aan Sean Klaiber vanwege protesteren.

Spetterende save van Olij

32

Een spetterende save van Nick Olij. De doelman van Sparta Rotterdam tikt een geweldig ingekopte bal van Sander van de Streek met een katachtige sprong over de lat. En weerhoudt op die manier FC Utrecht opnieuw van scoren. 

⚽️ 0-1...

29

Vito van Crooij benut een strafschop en zet Sparta Rotterdam daarmee op een 0-1 voorsprong.

De pingel wordt gegeven nadat videoscheidsrechter Edwin van de Graaf aan de bel trekt. Sander van der Eijk bekijkt de beelden en is van mening dat Ruben Kluivert een overtreding heeft begaan op Tobias Lauritsen, in de zestienmeter. En dus gaat de bal op de stip.

Tasos Douvikas wil Vasilis Barkas instrueren over de te kiezen hoek en gaat op de bon: geel voor de Griek.

Direct na de penalty wisselt Sparta Rotterdam: Younes Namli vervangt Jonathan de Guzman. 

Mogelijkheid voor Douvikas

15

Een kansje voor Eredivisietopscorer Tasos Douvikas. De bal komt voor zijn voeten, de hoek is lastig. Toch probeert de Griek het. Handig gedaan, maar net voorlangs.

Olij redt opnieuw

5

Stoelriemen vast, deze wedstrijd gaat als een wilde achtbaanrit!

Nu een mooie kans voor Jens Toornstra, die de bal prachtig richting de kruising knalt. En opnieuw plukt Nick Olij de bal uit de bovenhoek!

Spektakel aan het Herculesplein!

Ramselaar bijna!

3

Nou, we zijn van start hoor! Ook een mooie kans voor FC Utrecht in de openingsminuten van deze match. Een schot van Bart Ramselaar wordt door Nick Olij uit de kruising geslagen. Wat een start van deze pot!

FC Utrecht ontsnapt!

2

Al snel een kans voor Sparta Rotterdam. Koki Saito, de Japanse linksbuiten van de bezoekers, schiet vanuit een lastige hoek op de lat. 

1

Na een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de vandaag overleden Cees Loffeld is de wedstrijd van start.

De spanning stijgt

20.39 uur

De tijd tikt weg, de aftrap van FC Utrecht – Sparta Rotterdam komt met rasse schreden dichterbij. Tijd voor een aantal foto’s van de warming-up:

De elf van de bezoekers

20.31 uur

Bart Vriends is de aanvoerder van Sparta Rotterdam. Amersfoorter Vriends genoot zijn jeugdopleiding bij FC Utrecht, maar brak bij Go Ahead Eagles door in het betaalde voetbal.

Wat een ontvangst!

20.02 uur

Vele honderden supporters van FC Utrecht begeleidden de spelersbus vandaag naar Stadion Galgenwaard.

Eenmaal daar aangekomen, werden de spelers en stafleden luidkeels toegezongen en aangemoedigd. Een prachtig moment!

Kluivert in de basis

19.49 uur

De opstelling van FC Utrecht voor het duel met Sparta Rotterdam is bekend. Bij de Utrechters is Ruben Kluivert degene die de geschorste Mike van der Hoorn vervangt.

De overige tien spelers die vandaag aan de aftrap staan, stonden ook afgelopen zondag in de thuismatch tegen FC Emmen aan de start.

Cees Loffeld overleden

18.35 uur

Cees Loffeld, scout en voormalig speler en trainer van FC Utrecht, is vandaag op 77-jarige leeftijd overleden. FC Utrecht treurt om het heengaan van een bevlogen en betrokken clubman.

Voorafgaand aan de wedstrijd van vanavond tegen Sparta Rotterdam wordt een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Loffeld. Bovendien dragen de spelers van FC Utrecht vanavond rouwbanden.

Een bijzondere FC Today

18.14 uur

De FC Today van vanavond - ja, ook vandaag weer een programmaboekje! - is een bijzondere. De voorpagina is namelijk anders dan alle andere covers van dit seizoen en sluit naadloos aan bij het #SamenVoorUUUropa thema.

Een echt collectors item, vanavond gratis verkrijgbaar in Stadion Galgenwaard.

Niet van de partij? Dan kun je 'm ONLINE ook lezen.

Barkas aan het woord

17.30 uur

Nooit eerder kwam het voor, maar Vasilis Barkas presteerde het dit seizoen: als gehuurde speler eindigen in de top 3 van de David di Tommaso Trofee-verkiezing. De Griekse keeper is dan ook aan een ijzersterke jaargang bezig bij FC Utrecht. Vandaag, op zijn 29ste verjaardag, laten we de goalie uitgebreid aan het woord. Over de Nederlandse (voetbal)cultuur, genieten van de momenten tijdens én na de wedstrijd, zijn goede gevoel bij Utrecht én FC Utrecht, de toekomst en nog veel meer.

Een uitgebreid interview met de keeper:

Shirts met een bijzonder detail

16.27 uur

Een bijzonder detail vandaag op de wedstrijdshirts van FC Utrecht: een badge met daarop het #SamenVoorUUUropa logo. Dat beeldmerk staat symbool voor de missie van de Utrechtse FC van deze weken: alles geven in de play-offs, en via die eindronde Europees voetbal veiligstellen. Samen: spelers, stafleden, medewerkers, supporters en vrijwilligers!

Bunnikside uitverkocht

15.57 uur

De Bunnikside is uitverkocht voor de kraker van vanavond. Voor de Noordtribune, Zuidtribune en Cityside zijn nog wel tickets verkrijgbaar.

Kaarten kun je ONLINE kopen en vanaf 19.30 uur bij de stadionkassa's. Er is vrije kaartverkoop, dus je hebt geen Seizoen- of Clubkaart nodig om tickets aan te schaffen.

Voorbeschouwen met Toornstra en Viergever

14.52 uur

Benieuwd hoe Jens Toornstra en Nick Viergever aankijken tegen de wedstrijd van vanavond tegen Sparta Rotterdam? Je ziet het in een kakelverse aflevering van FC Utrecht TV. Daarin kun je ook de uitreiking van de David di Tommaso Trofee zien en komen alle goals die Tasos Douvikas dit seizoen scoorde voorbij.

Veel kijkplezier!

Stilte voor de voetbalstorm

14.01 uur

Een kleine zeven uur te gaan nog tot de aftrap. En toch merk je in Stadion Galgenwaard dat het vandaag niet zomaar een dag is, maar matchday. Het veld wordt geprepareerd, de horecapunten worden bevoorraad, in de Fanshop is het nét even wat drukker dan te doen gebruikelijk. 

De hoogste tijd voor een rondje door het stadion:

Tasos Douvikas: A man with a mission

12.53 uur

Hij zorgde voor een primeur, Tasos Douvikas. De Griekse spits is namelijk de eerste FC Utrecht-speler die topscorer van de Eredivisie is geworden. 

Daags na het bereiken van die knappe en unieke mijlpaal, ging op het YouTube-kanaal van FC Utrecht een Special over de goalgetter in première: Tasos Douvikas: A man with a mission.

Voor het geval je 'm nog niet gezien hebt: veel kijkplezier!

Silberbauer blikt vooruit

11.55 uur

"Je speelt het hele jaar om hier te komen", zegt Hoofdtrainer Michael Silberbauer over de play-offs om Europees voetbal. "Nu je hier bent, wil je het beste eruit halen." 

Bekijk de volledige vooruitblik van de Deen:

Training in beeld

11.01 uur

Bij één van de trainingen eerder deze week was onze clubfotograaf van de partij. Enkele foto's van de oefensessie op het FC Utrecht Topsportcentrum in Overvecht:

Vrije kaartverkoop

10.28 uur

Er is vrije kaartverkoop voor FC Utrecht - Sparta Rotterdam. Dat betekent dat je geen (Seizoen)Clubkaart nodig hebt om tickets aan te schaffen voor de belangrijke wedstrijd van vanavond.

Tickets zijn ONLINE verkrijgbaar. Je kunt ook een kaartje kopen in de Fanshop (tot 17.00 uur) of bij de stadionkassa's (vanaf 19.30 uur).

Vandaag in 2003...

09.58 uur

1 juni 2003: noem die datum in Utrecht, en menigeen weet direct wat er die dag gebeurde: FC Utrecht won de KNVB Beker door met 4-1 van Feyenoord te winnen in De Kuip.

En hoewel vandaag natuurlijk alles in het teken staat van het duel met Sparta Rotterdam, is deze gebeurtenis té mooi om niet even bij stil te staan:

Facts & Figures

09.14 uur

En dan ineens, na Eredivisiewedstrijd 34 van dit seizoen, dienen ze zich in recordtempo aan: de play-offs om Europees voetbal.

De hoogste tijd om eens wat feitjes en weetjes op een rij te zetten én supporters te vragen naar hun gevoel over de eindronde om dat ene felbegeerde Europese ticket:

Matchday!

08.07 uur

#SamenVoorUUUropa. Dat is het motto van FC Utrecht tijdens deze editie van de play-offs om Europees voetbal.

De eerste horde op weg naar dat felbegeerde Europese ticket: Sparta Rotterdam. Op naar een memorabele voetbalavond in Stadion Galgenwaard!