FC Utrecht begint zondag aan de laatste reeks wedstrijden van de eerste helft van dit seizoen. In Stadion Galgenwaard is Excelsior de opponent van de Utrechters. FCUtrecht.nl besprak de partij van dit weekend alvast met trainer/coach Erik ten Hag.

“Of iedereen fris en fruitig uit het interlandweekend is gekomen? Zo te zien wel”, aldus Ten Hag, die de afgelopen dagen wel ziekmeldingen ontving van Bilal Ould-Chikh en Zakaria Labyad. Laatstgenoemde staat inmiddels alweer op het trainingsveld, maar kan zondag hoe dan ook niet meedoen vanwege een schorsing. “We hebben na de 1-2 uitzege op Ajax een weekend zonder voetbal gehad. Of dat prettig is, of juist niet? Ach, je moet het nemen zoals het is. Laten we maar stellen dat we dankzij de interlands een week langer van de overwinning in de Amsterdam ArenA konden genieten.”

In de gevechtsmodus komen
Maar, zo waarschuwt de oefenmeester van de Domstedelingen, daarin schuilt ‘m ook een gevaar. Voor verslapping is namelijk geen enkele ruimte. “We moeten voor de partij tegen Excelsior weer in de gevechtsmodus komen. Excelsior is een heel onaangename tegenstander en dat is een compliment voor de ploeg uit Rotterdam.”

‘Een mooie uitdaging’
“We zullen zondag heel goed moeten zijn en er hemel en aarde voor moeten bewegen om Excelsior op de knieën te krijgen”, vertelt Ten Hag. Excelsior peurde, zo weet ook de trainer van de Utrechters, niet voor niets liefst dertien punten uit de vijf uitpartijen die het dit seizoen speelde. Taai? Lastig? Allemaal waar. “We zien het als een mooie uitdaging”, verwoordt Ten Hag.

Staat van de geblesseerden
Die uitdaging gaat naast aan de geschorste Labyad ook aan diverse geblesseerde spelers voorbij. Misschien niet aan Edson Braafheid. Onlangs was er de vrees dat de verdediger een ernstige blessure had opgelopen, maar dat viel mee. “Hij is terug op het trainingsveld en het ziet er goed uit. Bij een goede afsluitende training zal hij beschikbaar zijn voor zondag”, zegt Ten Hag over de ex-international. “Patrick (Joosten, red.) is terug in de teamtrainingen. Of hij nog voor de winterstop speelminuten maakt, is nu nog lastig te zeggen. En Chris David? Hij maakte onlangs al speelminuten in Jong FC Utrecht en een oefenwedstrijd van het eerste elftal. Maandag gaat hij een vervolgstap zetten en met de beloftenploeg spelen tegen Jong PSV.”

‘Anouar ligt op schema’
Het ligt in de lijn der verwachting dat Anouar Kali na de winterstop weer speelminuten gaat maken. “Hij ligt op schema”, zegt Ten Hag over de revalidatie van de Utrechter. Simon Makienok en Jean-Christophe Bahebeck zijn allebei herstellende van ernstige blessures en komen op z’n vroegst vermoedelijk pas in het laatste kwart van het seizoen mogelijk nog in actie. Overigens ontbrak vanmorgen Sean Klaiber; in zijn geval vanwege heuglijk nieuws: hij werd gisteravond voor de eerste keer vader.