Als nummer 5 van het Eredivisieklassement gaat FC Utrecht morgen (vrijdag) op bezoek bij het team dat plek 4 in handen heeft: PEC Zwolle. FCUtrecht.nl sprak in aanloop naar het treffen in Overijssel met trainer/coach Erik ten Hag van FC Utrecht.

Je kunt de krant niet openslaan, geen voetbaltijdschrift doorbladeren of een rondje langs diverse voetbalwebsites maken zonder zijn naam te zien staan: Zakaria Labyad. De Utrechter is, populair gezegd, hot. “Een beloning voor heel hard werken”, noemt oefenmeester Ten Hag de aandacht voor de prestaties van de international van Marokko. “Zakaria staat symbool voor dit FC Utrecht: goed is niet goed genoeg”, vervolgt Ten Hag. “Hij moet nog veel meer van zichzelf eisen, kan én moet naar een hoger niveau toe. Er komt deze zomer een prachtig toernooi aan: het WK. Het is niet eenvoudig als speler van FC Utrecht een plek in de WK-selectie van Marokko af te dwingen, maar hij zal ervoor gaan.”

Verantwoordelijkheid
Labyad kreeg deze zomer het rugnummer 10 toebedeeld bij FC Utrecht. Een nummer dat zorgt voor status en verantwoordelijkheid. “Die verantwoordelijkheid voor teamresultaat moet hij nemen, en neemt hij. Dat laat hij heel 2017 al zien. Zakaria tikt vaak een hoog niveau aan. Ik ben ervan overtuigd dat hij in een grotere competitie bij een grote club een volwaardige speler kan zijn”, zegt Ten Hag over zijn pupil.

‘Dat maakt het verschil’
Maar FC Utrecht is véél méér dan een uitblinkende nummer 10. Het is een ploeg, een collectief. De nummer 5 van de Eredivisie op dit moment; een positie die is afgedwongen met vereende krachten. “Neem nu de vrije trap van afgelopen weekend, waaruit de 1-2 werd gescoord. Dat was natuurlijk een fenomenale bal van Zakaria, maar kijk ook eens naar de loopacties voor het doel. Die waren uitstekend en zorgen ervoor dat de keeper van Sparta Rotterdam misschien één tiende van een seconde later kon anticiperen op het schot. Dat zijn de zaken die het verschil maken”, stipt Ten Hag aan.

Succesvol zijn
‘We hebben een volgende stap gezet naar het zijn van een succesvolle ploeg’, zei Ten Hag tijdens de persconferentie in Het Kasteel, na de 1-3 zege op Sparta Rotterdam. “Wat succesvol in dit geval inhoudt? Dat zien we aan het einde van het seizoen. Dan worden de prijzen verdeeld. We willen ons plaatsen voor de play-offs, waarin we vervolgens goed moeten zijn.”

‘Gemakzucht onacceptabel’
In Rotterdam ging FC Utrecht flitsend van start. Na 36 tellen namen de Utrechters al de leiding. Na de snelste Eredivisietreffer van dit seizoen volgde een minder sterke fase op het Rotterdamse kunstgras. “Er sloop een bepaalde mate van gemakzucht in de ploeg. We incasseerden de 1-1, schakelden op en liepen vervolgens uit naar 1-3. Die gemakzucht is onacceptabel. Als we morgen het duel met PEC Zwolle op een zelfde manier aanvliegen, zal dat niet genoeg zijn voor een goed resultaat.”

Blessure-update
In het MAC3PARK Stadion komen morgen namens FC Utrecht in elk geval niet de geblesseerde spelers Jean-Christophe Bahebeck, Patrick Joosten, Anouar Kali, Simon Makienok en Nick Marsman in actie. Laatstgenoemde heeft een rugblessure en maakt naar verwachting binnen afzienbare tijd weer zijn rentree op het wedstrijdveld. Yassin Ayoub en Robin van der Meer moesten deze week wegens ziekte enkele trainingen aan zich voorbij laten gaan, maar sloten inmiddels wel weer aan bij de groep.