De spelersbus van FC Utrecht staat aan de vooravond van de kortste rit van het seizoen: Ajax-uit staat voor zondag op de rol voor de Domstedelingen. FCUtrecht.nl sprak in aanloop naar het duel in de Amsterdam ArenA met FC Utrecht’s trainer/coach Erik ten Hag.

Of Nick Venema weer terug op aarde is na de invalbeurt van afgelopen zondag, die hij bekroonde met het gelijkmakende doelpunt? Oefenmeester Ten Hag kan er wel om lachen. “Nick is een nuchtere jongen; hij is niet van de aarde weggeweest. Het doelpunt dat hij zondag maakte tegen NAC Breda, was heel erg welkom. Nick doet het goed met Jong FC Utrecht in de Jupiler League en nadat Jean-Christophe Bahebeck wegviel, heeft hij nu de kans gekregen die hij verdiende”, aldus Ten Hag.

Drie, vier stappen vooruit
“Zoals Nick het zelf goed verwoordde: hij wordt rustig gebracht. Hij heeft specifieke kwaliteiten en is in vergelijking met de fase waarin hij vorig seizoen zijn debuut maakte in het eerste elftal een paar stappen verder. De komende weken zal hij bij het eerste elftal blijven”, vertelt de oefenmeester. Waar het toe leidt? “Laat het gebeuren”, zegt Ten Hag, die Venema’s doelpunt van afgelopen weekend prijst. “Zo’n treffer is geen toeval. Hij denkt drie, vier stappen vooruit.”

‘Tevreden over het spel’
Dat FC Utrecht tegen NAC Breda bleef steken op 2-2, zorgde bij Ten Hag en de ploeg voor teleurstelling. “Maar over het spel van afgelopen zondag ben ik wél tevreden. We kregen veel kansen, raakten nota bene drie keer het houtwerk. Als je zo’n pot nog honderd keer speelt, win je ‘m honderd keer. Nu zat er weinig mee”, aldus Ten Hag, wiens team aan kop gaat van de ranglijst van dit seizoen voor wat betreft het raken van het aluminium. Al tien keer werkten de Utrechters de bal op de paal of de lat.

Extra lading
“We werken hard en moeten aan het proces blijven werken”, stelt de oefenmeester. “Zondag moeten we ervoor gaan om tegen Ajax in de positie te komen dat we een goed resultaat kunnen behalen in de Amsterdam ArenA. Duels met Ajax zijn voor alle teams in Nederland bijzonder. Hier in Utrecht weet iedereen: het duel met Ajax heeft extra lading. En dat is ook mooi.”

Geen Braafheid
Minder mooi: het feit dat Edson Braafheid de pot in Amsterdam moet laten schieten. De verdediger blesseerde zich deze week op de training. Nader onderzoek naar zijn kwetsuur volgt. Ook de langdurig geblesseerden Simon Makienok, Patrick Joosten, Anouar Kali en Jean-Christophe Bahebeck zijn niet inzetbaar. Achter de naam van Nick Marsman staat een vraagteken.