FC Utrecht O19 deed vanmiddag goede zaken. In Tilburg werd met 1-3 van Willem II O19 gewonnen, waardoor de Tilburgers de rode lantaarndrager blijven. Een verdiende overwinning voor de Utrechters, waarvoor de basis in een goede eerste helft werd gelegd en die in de tweede helft binnengesleept moest worden. Want opvallend genoeg ging het in het tweede bedrijf aanzienlijk moeizamer dan in de eerste 45 minuten.

Van Utrechtse kant zagen de liefhebbers een voorzichtige start. Willem II echter probeerde in de beginfase meteen volop druk te zetten op de achterste lijn, maar dat was zonder succes. Zo ontwikkelde zich een eerste tien minuten, die werd afgesloten met een vrije trap voor de bezoekers, net buiten het strafschopgebied. Gabriel Culhaci (tegen de Graafschap nog de schlemiel met een gemiste penalty) ging achter de bal staan en schoot deze in één keer fraai achter de Tilburgse goalie. Dat was een prima opsteker!

Het antwoord van Willem II liet niet lang op zich wachten. Zonder enige tegenstand stoomden zij op tot aan de rand van het strafschopgebied van Fabian de Keijzer. Hij kon het afstandsschot onschadelijk maken door de bal met een fabelachtige redding tegen de paal te tikken. Aan de goede kant er van, wel te verstaan.

FC Utrecht O19 was de eerste helft de bovenliggende partij en bracht dat tot uitdrukking door in de 19e minuut de 0-2 aan te laten tekenen. Mohamed Mallahi zette aan vanaf rechts en vond Dereck Darkwa aan het einde van de actie. Hij prikte de bal, zoals het een spits betaamd, goed binnen.

En het was helemaal gedaan in de 27e minuut, toen collega aanvaller Zep Swijghuisen zijn eerste goal voor de ploeg binnen werkte. Ook nu weer stond Mohamed Mallahi aan de basis.

Daarna verslapte het bij de Utrechters, namen ze het te gemakkelijk op. Dat stelde de Tilburgers in staat om op te stomen en voor het doel van Fabian de Keijzer op te duiken. Die moest nog een keer handelend optreden door een afstandsschot onschadelijk te maken. Dat lukte, zij het met enige moeite.

In de rust was de stemming in de kleedkamer natuurlijk opperbest. Maar, trainer Robert Wijnands bezwoer de groep om terug te keren op aarde en zich te realiseren dat er nog niets gewonnen was. De stand was pas 0-3 en we moesten nog een halve wedstrijd. Hij hamerde er op om goed en geconcentreerd uit de kleedkamer te komen, door de tweede helft scherp te starten. Maar ja, hij kon dat net zo goed tegen de douches hebben gezegd, want de ploeg deed in de beginfase precies datgene wat ze niet moesten doen.

Zo ongeconcentreerd was het, dat Willem II meteen in de 46e minuut een penalty kregen wegens hands van Mark Pabai. Daaraan vooraf werd hij eenvoudig uitgespeeld. Zijn tweede helft was zichtbaar minder dan zijn eerste, symptomatisch voor het hele team. Het gaf donkere wolken boven de Utrechtse ploeg, maar gelukkig voor hen werd de penalty via Fabian de Keijzer en de lat gemist. Bij het uitverdedigen werd onnodig een vrije trap weggegeven aan de rand van het strafschopgebied. Fabian de Keijzer kon ook daarbij weer aan de bak. En weer kwam de ploeg goed weg!

De wedstrijd vervolgde en Willem II probeerde de aansluiting als nog te forceren, maar was daar vanmiddag niet toe niet in staat ondanks dat FC Utrecht slordig en onrustig speelde, wat het kijkspel al helemaal niet ten goede kwam. Desondanks kostte het de bezoekers niet de overwinning.

Toch kwam Willem II in de slotfase tot een doelpunt. Slap verdedigend werk aan Utrechtse kant zorgde ervoor dat Willem II de bal vanaf de rand strafschopgebied fraai in de kruising kon leggen, Fabian de Keijzer daarbij kansloos latend.

Daar bleef het voor vanmiddag bij. FC Utrecht O19 kon met 3 punten huiswaarts keren. Tevreden, Robert Wijnands? "Nou, het is maar hoe je het bekijkt. De uitslag is natuurlijk goed; we zetten vanmiddag een goede stap naar voren en dat is een goede teamprestatie. Maar ik vind dat wij in de eerste helft zeker 2 goals méér hadden moeten maken. Daarbij, het verval in de tweede helft wel een dingetje. De start er van was dramatisch! Het was in fases zo onrustig, we konden de bal niet in de ploeg houden. We geven het in dat gedeelte van de wedstrijd zo gemakkelijk weg. Willem II had lang uitzicht op de aansluiting, en hoe eerder zij die realiseren hoe lastiger het voor ons zou worden. Nu liep het goed af, want zij scoorden pas in de slotfase. Maar toch!"

Willem II - FC Utrecht O19 1-3
09. 0-1 Gabriel Culhaci
19. 0-2 Dereck Darkwa
27. 0-3 Zep Swijghuisen
86. 1-3 Willem II