FC Utrecht heeft van Ajax gewonnen. In de Amsterdam ArenA werd het vanmiddag (zondag) 1-2 voor de Utrechters. Met twee treffers was Zakaria Labyad de gevierde man aan Utrechtse zijde.

Zeg het maar. Is het de voorzet van Sean Klaiber? Is het die prachtige kapbeweging van Zakaria Labyad? Of het schot dat de Utrechtse Marokkaan lost? Dat schot waarop doelman Andre Onana van Ajax geen antwoord heeft. Ach, eigenlijk is het alles. Alles ineen. Het moment. De bal. Dat bollende net. De euforie in het uitvak. De vreugde bij de FC Utrecht-ploeg. Met nog nauwelijks tien minuten te spelen komt alles even samen in de Amsterdam ArenA bij FC Utrecht. Het gaat van 1-1 naar 1-2. En daarmee van een verdienstelijke middag naar een superzondag.

Superzondag
Een superzondag, want FC Utrecht wint in de Amsterdam ArenA. En daarop is niet eens zo gek veel af te dingen. De thuisploeg mag dan tweederde van het balbezit hebben, er is bijna geen doorkomen aan voor de equipe van Marcel Keizer. Via de flanken proberen de Amsterdammers negentig minuten lang het Utrechtse bouwwerk te doen afbrokkelen, maar verder dan het inpriemen van wat kleine scheurtjes in de buitenmuren van het bastion komen de Amsterdammers niet.

Dwars door het midden
Het ene Ajax-doelpunt dat voortkomt uit die overdaad aan balbezit, valt op een moment dat vanuit een hoekschop de bal uit de Utrechtse zestien wordt gewerkt en het gros van de Domstedelingen een voorwaartse beweging maakt. De bal wordt tussen de naar voren sjouwende laatste linie en doelman David Jensen gelegd en vlak voordat de Deense goalie de bal kan beroeren, doet Nick Viergever dat. Dwars door het midden: 1-1; vlak voor rust.

Heerlijke start
FC Utrecht staat op dat moment al 36 minuten op voorsprong. De ploeg van trainer/coach Erik ten Hag slaat al in de zesde minuut toe via een razendrappe aanval, waarbij de snelheid van Gyrano Kerk en de finesse van Labyad elkaar precies op de juiste wijze ontmoeten. Na een splijtende pass van Rico Strieder houdt Kerk het hoofd koel en behoudt hij het overzicht. De bal gaat breed naar Labyad, die eerst op de paal schiet en daarna Onana wél het nakijken geeft: 0-1.

Vijf in plaats van vier
Het Utrechtse strijdplan - de laatste linie bestaat voor de gelegenheid uit vijf spelers, in plaats van de meestal gebruikelijke vier - blijkt uitstekend overeind te blijven op de matige grasmat in de Amsterdam ArenA. De FC Utrecht-spelers doen veel, maar bovenal in veel gevallen het juiste. En gaan zo met een dikverdiende overwinning de interlandbreak in.

Volgende pot: Excelsior-thuis
Komend weekend geen Eredivisievoetbal, want: (jeugd)interlands. FC Utrecht hervat de competitie op zondag 19 november met een thuiswedstrijd tegen Excelsior. Tickets voor het duel dat die dag in Stadion Galgenwaard om 14.30 uur begint zijn al verkrijgbaar via internet en in de FC Utrecht Fanshop.

Ajax - FC Utrecht 1-2 (1-1)
6. Zakaria Labyad 0-1
42. Nick Viergever 1-1
84. Zakaria Labyad 1-2

Gele kaarten: Lasse Schӧne, Nick Viergever (Ajax), Willem Janssen, Zakaria Labyad, Sean Klaiber (FC Utrecht).

Toeschouwers: 51.758.

Scheidsrechter: Bjӧrn Kuipers.

Opstelling Ajax:
Andre Onana; Veltman, De Ligt, Max Wӧber (63. Daley Sinkgraven), Viergever; Lasse Schӧne (63. Frenkie de Jong), Siem de Jong (77. Donny van de Beek), Hakim Ziyech; David Neres, Kasper Dolberg, Amin Younes.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber (86. Giovanni Troupée), Mark van der Maarel, Willem Janssen, Ramon Leeuwin, Urby Emanuelson; Rico Strieder, Yassin Ayoub, Sander van de Streek; Zakaria Labyad, Gyrano Kerk (88. Matty Willock).