Het puntentotaal van FC Utrecht van dit seizoen is vandaag (zondag) met drie opgeschroefd. De ploeg van trainer/coach Erik ten Hag was in Stadion Galgenwaard met 3-1 de baas over Excelsior, dat voor het eerst deze jaargang een pot verloor op vreemde bodem.

Een doelpunt dat linea recta het jaaroverzicht in kan, dat is het. Yassin Ayoub maakt ‘m. De tweede helft is tien minuten bezig als de middenvelder van FC Utrecht de bal aan zijn voet krijgt, de situatie inschat en besluit te schieten. En hoe. Hard, geplaatst. Buiten bereik van keeper Ogmundur Kristinsson, net aan de goede kant van de paal en precies onder de lat. Kruising. Heerlijk. En: 2-0!

Rappe 1-0
Verschaft het doelpunt van Ayoub de Utrechters wat lucht in de partij tegen Excelsior, eerder op de middag is het Cyriel Dessers die het ijs breekt. Dat doet de Belg in nauwe samenwerking met Gyrano Kerk. Kerk troggelt de bal af van de even niet waakzame verdediger Jurgen Mattheij, troeft vervolgens ook de ver van zijn lijn gekomen Kristinsson af en legt de bal panklaar voor zijn Belgische ploegmakker. Dessers kijkt, ziet een leeg doel en doet wat hij doen moet: de bal tegen de touwen roeien. Binnen tien minuten staat het 1-0.

Janssen beslist de partij
Aanvoerder Willem Janssen is het die de Kralingers de genadeklap geeft. Dat doet de captain halverwege de tweede helft. Vanuit een corner kopt de verdediger de bal in de korte hoek. De IJslandse Excelsior-goalie kan andermaal niet anders dan het hoofd buigen en de bal uit de touwen rapen (3-0).

Jensen in vorm
Dat zijn Deense collega aan de andere kant van het veld dat niet hoeft te doen in de eerste 88 minuten van de partij, is te danken aan een stel puike parades van David Jensen. De FC Utrecht-sluitpost komt met katachtige reflexen op de proppen op de momenten dat het er echt toe doet en houdt daarmee FC Utrecht in het zadel. De 3-1 die Zakaria El Azzouzi vlak voor tijd maakt is een domper, maar gelukkig geen tegentreffer die punten kost.

Rotterdamse weken
Het zijn Rotterdamse weken voor FC Utrecht. Na de 3-1 zege van vanmiddag wacht komend weekend een bezoek aan Spangen, waar Sparta Rotterdam de opponent is van de Utrechters. Op zondag 10 december (tussendoor nog PEC Zwolle-uit) komt vervolgens Feyenoord op bezoek in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht - Excelsior 3-1 (1-0)
8. Cyriel Dessers 1-0
56. Yassin Ayoub 2-0
64. Willem Janssen 3-0
89. Zakaria El Azzouzi 3-1

Gele kaarten: Stanley Elbers (Excelsior)

Toeschouwers: 18.336.

Scheidsrechter: Bas Nijhuis.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Mark van der Maarel, Ramon Leeuwin, Willem Janssen, Urby Emanuelson (46. Giovanni Troupée); Rico Strieder, Yassin Ayoub, Sander van de Streek; Gyrano Kerk (86. Nick Venema), Cyriel Dessers (82. Lukas Gӧrtler).

Opstelling Excelsior:
Ogmundur Kristinsson; Khalid Karami, Jurgen Mattheij, Jordy de Wijs, Milan Massop (80. Jeffry Fortes); Hicham Faik, Ryan Koolwijk (84. Kevin Vermeulen), Ali Messaoud (68. Zakaria El Azzouzi); Stanley Elbers, Mike van Duinen, Luigi Bruins.