Het is FC Utrecht andermaal gelukt drie punten te pakken. De Domstedelingen waren vanmiddag (zondag) in Het Kasteel te sterk voor Sparta Rotterdam, dat met 1-3 werd geklopt door de formatie van trainer/coach Erik ten Hag.

‘Nou, nu eens zorgen dat we die voorzet onderscheppen.’ Je ziet het de Spartanen welhaast denken, na zeventig minuten voetbal in Het Kasteel, waar het op dat moment 1-1 staat. Zakaria Labyad heeft zichzelf achter de bal gezet en die bal ligt aan de zijkant van het veld. De vrije trap die hij gaat nemen, zal indirect zijn. Zoveel is wel duidelijk. Dat weet iedereen.

Labyad gebeurt
Behalve Labyad. De Utrechter heeft een plannetje gesmeed. Zo’n plannetje van het sluwe soort. Zo’n plannetje waarmee je een wedstrijd naar je hand kunt zetten. Nou ja, mits de uitvoering goed is natuurlijk. Het idee: ik ram de bal in de korte hoek, in de kruising. De uitvoering? Eigenlijk precies zo. Bal. Korte hoek. Kruising. Raak. Niet langer 1-1, maar 1-2. Keeper Roy Kortsmit kijkt vertwijfeld om zich heen. ‘Wat gebeurt hier nu?’ Labyad gebeurt. Dat gebeurt.

Plan perfect, uitvoering perfect
Sparta Rotterdam is erdoor van slag. En op de Utrechtse ploeg werkt die 1-2 voorsprong juist als een extra stimulans. Een kick; een rush die vier minuten later nog verder wordt versterkt. Dan is het Gyrano Kerk die voorbij Sherel Floranus en Michel Breuer zoeft en gaat voorzetten op de meegekomen Labyad - nee, gefopt! Opnieuw doet een FC Utrecht-speler juist dat wat ze in Spangen niet verwachten, en wederom is net als het plan ook de uitvoering perfect. Labyad? Hij is in dit geval slechts een afleidingsmanoeuvre. Kerk kiest voor een schot, en scoort. De bal ploft binnen bij de tweede paal. Van 1-2 gaat het naar 1-3, van standje ‘spannend’ gaat het naar de modus: ‘dit zit goed’.

Op z’n Utregs
Goed zitten doet het. Gescoord wordt er in het laatste kwartier niet meer. FC Utrecht pakt de punten - punten waar het al na 36 seconden nadrukkelijk naar solliciteert. Labyad is het die nog in de eerste speelminuut de bal tegen de touwen schiet, na mooi werk van Kerk. De snelste Eredivisiegoal van dit seizoen is fijn, betekent de 0-1, maar wordt tien minuten na de rust weggepoetst door Nick Proschwitz, die voor de 1-1 tekent. Een doelpunt voor de statistieken, zo blijkt een dik half uur later. FC Utrecht wint in Het Kasteel, op z’n Utregs.

Rotterdamse dubbel
De 1-3 winst op Sparta Rotterdam betekent een voltooiing van een Rotterdamse dubbel. Afgelopen weekend immers was FC Utrecht al met 3-1 te sterk voor Excelsior; toen in Utrecht. De Rotterdamse triple kan worden volbracht op zondag 10 december, als Feyenoord op bezoek komt in Stadion Galgenwaard. Voor die tijd wacht FC Utrecht nog de uitpartij tegen PEC Zwolle. Het duel met de nummer vier van de ranglijst begint vrijdag in Overijssel om 20.00 uur en voor het uitvak is de kaartverkoop in volle gang.

Sparta Rotterdam - FC Utrecht 1-3 (0-1)
1. Zakaria Labyad 0-1
55. Nick Proschwitz 1-1
71. Zakaria Labyad 1-2
75. Gyrano Kerk 1-3

Gele kaarten: Craig Goodwin (Sparta Rotterdam), Rico Strieder en Mark van der Maarel (beiden FC Utrecht).

Toeschouwers: 10.432.

Scheidsrechter: Allard Lindhout.

Opstelling Sparta Rotterdam:
Roy Kortsmit; Frederik Holst, Sander Fischer, Michel Breuer (80. Ragnar Ache), Sherel Floranus; Kenneth Dougall, Ryan Sanusi, Deroy Duarte, Robert Mühren; Nick Proschwitz, Craig Goodwin.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Mark van der Maarel, Ramon Leeuwin, Willem Janssen, Urby Emanuelson; Rico Strieder, Sander van de Streek, Yassin Ayoub (87. Dario Dumic); Gyrano Kerk, Zakaria Labyad.