De bedenker van de term "HotseKnotsenBegoniaVoetbal" is wijlen Bert Jacobs, oud-trainer van o.a. FC Utrecht. En dat is precies wat de volgers van FC Utrecht O19 vanmiddag te zien hebben gekregen. In een weinig sprankelend duel trokken de Utrechters aan het lange eind en lieten een 3-0 zege noteren.

De score werd vroeg geopend. Al in de 4e minuut was Dereck Darkwa er als de kippen bij om in de rebound doelman Kenny Lipman van Sparta Rotterdam te verschalken. Mark Pabai ging goed door en zag zijn voorzet door Zep Swijghuisen ingekopt worden. De Spartaanse doelman wist de bal echter met zijn voet te keren, maar dat was dus tevergeefs.

Het vervolg van het eerste bedrijf was bij fases redelijk. Slechts af en toe waren er hachelijke situaties voor beide doelen te zien. Maar geen van beide ploegen waren in staat om af te drukken. Sparta was voornamelijk gevaarlijk vanuit de omschakeling en uit standaardsituaties. Daarin was Ugur Altintas een speler om rekening mee te houden. Zijn vrije trap in de 34e minuut was gevaarlijk genoeg voor Fabian de Keijzer om in actie te moeten komen. Hij kon de bal nog net tot corner verwerken. En ook daaruit werd het gevaarlijk, maar weer was de doelman paraat. Toch was ook Altintas niet in staat om het tij voor de Rotterdammers te keren.

In het tweede deel van de wedstrijd, na de rust, was er meer te zien. In ieder geval meer gevaar voor de doelen en meer goals. Allereerst was daar Mohamed Mallahi, die zich langs een 3-tal Spartanen kon wurmen en de bal in de lange hoek kon plaatsen. Dat gaf op de bank een geruster gevoel, maar helemaal gedaan was het natuurlijk nog niet. Want wéér Altintas liet zijn kwaliteiten zien. Na kappen en draaien belandde zijn schot op de kruising, waardoor de aansluitingstreffer werd voorkomen. 

Noemenswaardig was nog de serie hachelijke momenten die Sparta voor het Utrechtse doel wist te creëren. De Utrechtse verdedigers kregen de bal maar niet weg, zodat Sparta steeds maar weer gevaar kon stichten. Het leverde hen echter geen succes op.

In de slotfase was Andrew Kanters, ingevallen voor de moegestreden Zep Swijghuisen, succesvol. Hij werd diep weggestuurd, bleef koel voor doelman Lipman en rondde bekwaam af. Da's ook een manier om je rentree te vieren.

Er waren na afloop, in de catacomben, tevreden gezichten te zien bij de rekenmeesters. Immers, met deze 3 punten op zak komt het halen van de kampioenspoule steeds dichterbij. 

Maar er volgen de komende weken cruciale wedstrijden voor zo'n beetje alle teams in de Eredivisie van FC Utrecht O19. FC Utrecht O19 moet nog 3 partijen afwerken, te beginnen volgende week zaterdag om 14.00 uur in Eindhoven tegen PSV O19. Daarna de thuiswedstrijd tegen NEC/FC Oss O19, om vervolgens de najaarsreeks in Arnhem af te sluiten tegen Vitesse O19. 

Als je de huidige stand in de ranglijst en het komende programma van de diverse clubs ziet, kun je het belang van de komende wedstrijden wel raden. Want behalve het Amsterdamse Ajax is nog niemand zeker van zijn plek.

FC Utrecht O19 - Sparta Rotterdam O19 3-0
04. 1-0 Dereck Darkwa
54. 2-0 Mohamed Mallahi
82. 3-0 Andrew Kanters

FC Utrecht O19
Fabian de Keijzer, Mark Pabai, Ruben Hoogenhout (80. Dehninio Muringen), Tommy St Jago, Gabriël Culhaci, Khalid Khajouli, Mohamed Mallahi, Tanay Uzan (85. Cas Odenthal), Dereck Darkwa (87. Karam el Ayoubi), Rayan el Azrak (63. Jayden Macnack), Zep Swijghuisen (75. Andrew Kanters).