Ongewenst seksueel gedrag

Denk aan uitnodigingen voor seksuele handelingen, gluren, lonken, aanhoudend achtervolgen of stalken en ongewenste fysieke aanrakingen.

Pesten

Vaak wordt het niet eens als pesten herkend. Meestal staan slachtoffers bloot aan meerdere vormen tegelijk. Elke vorm van pesten kan het slachtoffer onzeker maken en zijn of haar gevoel van eigenwaarde aantasten. Denk aan iemand bespotten, steeds negeren in gesprekken, uitschelden, bedreigen, kleineren, vernederen of buitensluiten.

Discriminatie

Bij discriminatie gaat het om een ongelijkwaardige behandeling op basis van afkomst, geslacht, seksuele geaardheid, beperking of religie. Voorbeelden zijn collega’s die iemand buitensluiten of grappen maken over zijn of haar geaardheid.

Fysiek of verbaal geweld

Bedreigingen en aanvallen, zowel fysiek als psychologisch. Denk aan schelden, kwetsende uitingen, andermans werk saboteren, iemand doen falen, de eer opstrijken voor het werk van een ander, roddelen en agressie.

Er zijn drie types grensoverschrijdend gedrag:

Verbaal

Verbaal grensoverschrijdend gedrag betreft woorden die worden uitgesproken. Dit kan schreeuwen of schelden zijn, maar ook een bijnaam die je niet fijn vindt of bepaalde opmerkingen, waarbij je je niet prettig voelt. Waar de een om lacht, kan het voor de ander heel kwetsend zijn. Denk daar altijd aan als je een grapje maakt.

Non-verbaal

Non-verbaal grensoverschrijdend gedrag betreft acties, waarbij geen woorden worden uitgesproken. Dit kan een troostende arm om je schouder zijn of een knipoog. Het wordt grensoverschrijdend als je dit erg opdringerig en vervelend vindt.

Fysiek
Fysiek grensoverschrijdend gedrag is de meest agressieve en gewelddadige vorm. Denk hierbij aan een hand op je bil of een vechtende reactie van iemand richting jou.