Ten Hag: 'Nu stap zetten naar optimaal resultaat'

2 december 2016

Trainer/coach Erik ten Hag blikt vooruit op ADO Den Haag - FC Utrecht.

FC Utrecht opent zondag het Eredivisiebal van die dag in het Kyocera Stadion tegen ADO Den Haag. Die partij begint om 12.30 uur. FCUtrecht.nl blikt met trainer/coach Erik ten Hag vooruit op het treffen in de Residentie.

Goed, we hebben een prachtige serie achter de rug met overwinningen op onder meer Willem II, Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles en FC Groningen. Máár: waar staan we nu écht? Die vraag werd in het Utrechtse veelvuldig gesteld in aanloop naar de uitpartij tegen FC Twente en het thuisduel met Feyenoord. Beide wedstrijden liepen uit op een puntendeling. En in beide gevallen deed FC Utrecht het op z’n voorzichtigst gesteld zéér behoorlijk. “We kunnen ons meten met de topploegen, zoveel is nu duidelijk”, zegt Ten Hag. “Nu moeten we dat nog zien om te zetten in klinkende munt. Dat heeft er aan ontbroken. We moeten de stap zetten naar optimaal resultaat. Dat is: drie punten.”

‘Tevreden over geleverde kwaliteit’
“Vooraf zou je zeggen: ‘Twee punten, okay’. Maar als je ziet wat er allemaal gebeurd is in de wedstrijden tegen FC Twente en Feyenoord, en dat is behóórlijk wat, dan ben je met die uitkomst niet tevreden”, gaat de oefenmeester verder. “Maar wél over de geleverde kwaliteit.”

Geen vanzelfsprekendheid
Want goed spelen, dat deed FC Utrecht tegen de Tukkers en de Rotterdammers. Nu dus nog die stap zetten naar zeges boeken. “Hoe we dat moeten doen, daar hebben we wel ideeën over. Dat begint in elk geval met keihard werken, energie leveren. Op dat punt komen, is geen vanzelfsprekendheid. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat je in elk geval nooit door je ondergrens gaat.”

‘Goed is niet goed genoeg’
En vervolgens: kansen krijgen, kansen benutten. Qua efficiency is FC Utrecht de nummer drie van de competitie. Alleen Feyenoord en sc Heerenveen scoren op die ranglijst beter. “Dat hoge percentage is geen toeval”, weet Ten Hag. “We zijn op dat front heel erg bezig met bewustwording, en bezig met in welke posities we moeten komen om een grotere kans op scoren te hebben. Wat vervolgens meehelpt, is dat we voorin spelers hebben die, laat ik het zo zeggen, qua niveau zeer toereikend zijn. We streven naar het samen behalen van een nog hoger niveau. Goed is niet goed genoeg. We willen beter. Dat begint bij goed verdedigen als team, en vereist ook dat we goed aanvallen als ploeg.”

Uitvoeren geen sinecure
Ten Hag geeft het ruiterlijk toe: het klinkt best logisch, die uitleg. “Maar het uitvoeren ervan”, stelt hij, “is een totaal ander verhaal. Dat is niet eenvoudig.”

‘Juiste spelers in juiste posities’
De ins en outs van tegenstander ADO Den Haag? Natuurlijk; FC Utrecht kent ze. Zoals dat vice versa vermoedelijk ook het geval is. “We zijn bezig met onszelf. Daar gaat het uiteindelijk om. Je moet als team elke keer de kwaliteit afroepen en ervoor zorgen dat de juiste spelers in de juiste posities komen.”

Haller is goed bezig
In het ‘Meest Waardevolle Speler-klassement’ zijn er slechts drie spelers met een hogere score (Nicolai Jørgensen 14, Davy Klaassen 12 en Enes Ünal 11, red.) dan FC Utrecht’s Sébastien Haller, die bij 10 goals betrokken was. Ten Hag is lovend over de Franse spits. “Als je nieuw bent en je doet het goed, zorgt dat voor positiviteit en een bepaald verwachtingspatroon. Sébastien zit nu in een fase waarin hij het goede beeld dat er is ontstaan, moet bevestigen. Daarmee is hij heel hard bezig. En hij is goed bezig. Seb is beter dan vorig seizoen. Als aanspeelpunt en verdeelstation in de voorhoede zelfs vele malen beter dan afgelopen jaargang.”

‘David is er klaar voor’
Een andere speler op wie de ogen zondag ongetwijfeld gericht zijn, is doelman David Jensen. De Deen is de logische vervanger van de afgelopen weekend geblesseerd geraakte Robbin Ruiter. “David is er klaar voor. Een koele kerel, die in de Deense competitie al heeft bewezen wat hij kan. Een kwaliteitskeeper, die ernaar uitkijkt het nu in Nederland te laten zien. We hebben hem deze zomer niet voor niets gehaald. Het doel was dat hij, voor zover nodig, Robbin zou kunnen stimuleren en dat hij een beoogd nummer 1 zou zijn voor de toekomst. Dat kan hij nu laten zien.”

Drietal op de weg terug
Ruiter is dus absent, en dat geldt ook voor Edson Braafheid, Jeff Hardeveld en Sean Klaiber. Hardeveld deed vandaag (vrijdag) voor het eerst mee in de elf-tegen-elf. Een mijlpaal voor een herstellende speler. Klaiber keert maandag terug bij de groep en ook Braafheid wordt de komende periode vaker op Zoudenbalch verwacht, voor het ingaan van de volgende fase van zijn revalidatie. “Jeff en Sean hebben nog even tijd nodig voordat ze wedstrijden kunnen spelen, en daarna nog een periode om competitiehardheid te kweken”, licht Ten Hag toe. “De revalidatie van Edson verloopt voorspoedig. Het is mooi om te zien en ervaren hoe graag hij weer op dat veld wil staan.”

Laatste nieuws

Hoofdsponsor

2016 Logo ZvdZ RGB

Connectiviteitspartner

tele2

Official partners

HiKOKI-Logo-sponsor hummel_Sport_Logo_Black_horizontal LOGO - DASSY - FOOTER Amstel-Bier-Logo-1 logo_H&H_2_wit

Partners

FOX_SPORTS_NL_LOGO_BLUE_RGB vriendenloterij 2016_OFM_Logo_NewSlogan_zwart

Digital partner

tres