Donderdag, tijdens de jaarlijkse State of the Club, is het personeel van FC Utrecht bijgepraat over de ontwikkelingen binnen de club. Op deze bijeenkomst die ieder najaar plaatsvindt, wordt een  zo goed en helder mogelijk beeld neergezet voor alle medewerkers over waar de club vandaan komt en waar de club naar toe wil. FC Utrecht sloot met het seizoen 2014/15 een periode van stevig bezuinigen en saneren af en heeft met ingang van het seizoen 2015/2016 de weg omhoog weer gevonden. ‘Een nieuwe toekomst gloort’, was het algemene geluid. Dat hadden de medewerkers jaren niet zo gehoord.

In plaats van hard door te bezuinigen heeft FC Utrecht het afgelopen seizoen een pas op de plaats gemaakt en bewust gekozen om met het oog op de toekomst te investeren op diverse terreinen. In het stadion, in de selectie, in de catering, in het onderhoud en in haar commerciële aanpak. De kosten gingen voor de baten uit, maar verder bezuinigen zou de club sportief in de gevarenzone kunnen brengen.

‘Dan maar een jaartje langer doen om de laatste stap te maken naar een break-even-situatie’, was de gedachte. En zo kon met steun van grootaandeelhouder Frans van Seumeren en de Raad van Commissarissen worden gekozen voor sportieve stabiliteit. FC Utrecht wil weer groeien, na jaren van reorganisatie en bezuinigingen, waarbij harde ingrepen onvermijdelijk waren. Met miljoenen zijn de kosten teruggebracht, hebben mensen helaas hun baan verloren, zijn er sportieve concessies (transfers) gedaan en is de selectie ingekrompen. Dat hoofdstuk kan nu dicht. FC Utrecht komt nu toe aan normalisering van de kosten, waarbij beheersing en reductie van kosten van vitaal belang blijven, maar waar vooral de focus op het vergroten van de inkomsten wordt gelegd.

Die positieve ontwikkeling tekent zich nu al af: voor het eerst sinds vier jaar zijn de inkomsten in het afgelopen seizoen gestegen, met name door nieuwe inkomstenbronnen. Daarnaast nemen dit seizoen sponsorinkomsten aanzienlijk en structureel toe door twee nieuwe, langjarige overeenkomsten met hoofdsponsor Zorg van de Zaak en official partner Tele2. Ook de inkomsten uit merchandising stijgen vanwege een andere marktbenadering.  

Al met al groeien uitgaven en inkomsten naar elkaar toe en komt het doel van breakeven steeds dichterbij. Er wordt hierbij nadrukkelijk gekeken naar een businessmodel voor FC Utrecht waar transfers een integraal onderdeel van zijn. De mogelijkheid van een transfer lag er door in te gaan op de serieuze buitenlandse belangstelling voor spelers van FC Utrecht. Maar voor dat kortetermijnresultaat is uitdrukkelijk niet gekozen. Deze spelers staan voor meer kwaliteit op het veld en dat sportieve belang heeft voor de club het zwaarst gewogen. Ook hier is dus de keuze voor sportieve stabilieit en continuiteit op langere termijn gemaakt.

“Onze club sluit een zware en heftige periode af en we slaan nieuwe wegen in, die ons verder gaan brengen”, concludeerde Wilco van Schaik op de State of the Club. “De laatste stap naar een break-even-positie in de kosten wordt dit seizoen gemaakt en tegelijkertijd zijn we al bezig met de groei. Om de toekomst van FC Utrecht succesvol te maken, moet de club ook weer relevant zijn in de hele provincie op sportief, maatschappelijk en commercieel gebied. Eén van de grootste uitdagingen is het realiseren van een hogere bezettingsgraad van het stadion bij onze wedstrijden. Wij zullen niet altijd winnen, maar met de intenties en onze manier van voetballen in combinatie met de sfeer in Stadion Galgenwaard zullen we de mensen voor ons moeten winnen. Ons beleid is vooral gericht op onze supporters, zowel die al in het stadion zijn als diegenen die we in de regio nog willen bereiken. De investeringen die we in het stadion gedaan hebben deze zomer (het geluidsysteem) en nog gaan doen in de komende  seizoenen (onder andere catering, camera’s, de verbouwing van de promenades) staan ook in het teken van onze supporters”, aldus Van Schaik. 

“Onze club staat dus op vele terreinen voor een nieuwe periode. FC Utrecht heeft de bodem geraakt en het kantelpunt is daar. We gaan de laatste stap naar een gezonde financiële basis zetten. Tegelijkertijd zijn we al bezig met de groei en kunnen we langzaamaan weer investeren in de club. Mooi dat dit inmiddels weer kan. De komende vijf jaar moeten FC Utrecht daar brengen waar de club hoort. Dit proces zal met vallen en opstaan verlopen. Je hebt te maken met ambities en doelstellingen. Nog steeds praten we over de posities tussen de plekken zes en twaalf. Waar we het afgelopen en het komende seizoen vertrekken van de posities 12, 11 of 10 in de Eredivisie, willen we in de komende vijf jaar weer richting de eerste zeven groeien. Maar stap voor stap, we waken voor al te hoge verwachtingen in het begin. Ontwikkeling vraagt tijd.”

Organisatie ook in ontwikkeling richting de toekomst  

Personele wisselingen aan de stadionkant
Financieel Manager Michel Baas heeft na de zomer aangegeven FC Utrecht te willen verlaten. Na bijna vier jaar bij de club gewerkt te hebben, maakt hij de overstap naar een managementfunctie bij Meijers Assurantiën. Van Schaik: “Michel heeft in de afgelopen vier jaar onze organisatie grondig doorgelicht en financieel gereorganiseerd. De kosten zijn daardoor substantieel gedaald en beheersbaar geworden. Ook nam hij het initiatief om de catering, het onderhoud van de velden en de exploitatie weer in eigen beheer te nemen.”

De investeringen hiervoor zijn het afgelopen jaar gedaan door de club. Hierdoor is FC Utrecht meer baas in eigen huis en kunnen de inkomsten in de toekomst weer gaan toenemen. De komende jaren zal de club profiteren van deze ingrijpende projecten. De kosten zijn beheersbaar geworden, die basis is bereikt en daarmee is er voor de club een schone lei voor de komende jaren. Baas blijft tot eind december aan om zijn opvolger wegwijs te maken in het voetbalbedrijf.

Paolo Steverink opvolger Michel Baas
De opvolger van Michel Baas werd ook direct bekendgemaakt op de State of the Club. Dit is Paulo Steverink. Paulo is afkomstig van Mammoet Holding en werkte daar in diverse financiële en operationele functies. Hij begint op 1 november bij FC Utrecht.

Technische structuur aangepast: Jordy Zuidam Assistent-Technisch Manager
Ook binnen de technische afdeling van FC Utrecht zijn diverse veranderingen doorgevoerd en ook díe werden op de State of the Club gedeeld met het voltallige personeel. Met het aannemen van Erik ten Hag als Trainer/Coach & Technisch Manager is afgelopen zomer een wijziging in de structuur aangebracht. In deze nieuwe structuur heeft de club ervoor gekozen om een assistent-technisch manager aan te nemen. Dit is Jordy Zuidam geworden. De 35-jarige oud-speler is al bijna drie jaar actief op diverse terreinen binnen de jeugd en scouting bij de club. Daarnaast heeft hij in het verleden tijdens zijn carriere diverse aanvullende HBO-studies gevolgd, die hem de geschikte kandidaat maken voor deze functie.  

Henny Lee pakt in deze reorganisatie weer zijn oorspronkelijke functie op als Hoofd Opleidingen. Dat deed hij de laatste jaren in combinatie met een deel van het technisch management. De functie van Manager Spelerszaken & Scouting wordt ook herzien. Spelerszaken gaat naar het technisch management en scouting krijgt weer een volwaardig hoofd. Ook hier om nog meer scherpte aan te brengen. Zo krijgen het opleiden van de eigen jeugd en scouting in binnen- en buitenland de focus die tegenwoordig zo hard nodig is om mee te kunnen blijven doen op het hoogste voetbalniveau in Nederland.

Met de aanpassingen in de organisatie krijgt Erik ten Hag de steun voor de uitvoering van zijn werk als Trainer/Coach & Technisch Manager.

Edwin de Kruijff verlaat de club
Edwin de Kruijff gaat na 8 jaar FC Utrecht verlaten. FC Utrecht heeft gekozen voor een nieuwe structuur en De Kruijff heeft na een aantal gesprekken uiteindelijk zelf besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Edwin de Kruijff: "De afgelopen jaren heb ik diverse aanbiedingen uit de voetballerij gehad. Mijn focus lag toen echter volledig bij FC Utrecht. Nu de club deze structuur heeft gekozen, heb ik mezelf ook een spiegel voorgehouden. Mijn conclusie is dat dit het juiste moment is om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Ik ben blij dat ik heb bijgedragen aan het gezondmakingsproces van FC Utrecht. Met de uitgaande transfers van de afgelopen jaren en de, ondanks beperkte financiële middelen, binnengekomen spelers kan ik zeggen dat ik, met mijn team, een aandeel heb gehad.” 

"We betreuren, maar respecteren de keuze van Edwin", zegt Van Schaik. "Hij beschikt over een hoop kennis en een brok ervaring. Edwin heeft de voorbije jaren enorm veel werk verricht en veel betekend voor FC Utrecht. We gaan niet alleen een goede collega, maar ook een warm mens missen." 

Op verzoek van FC Utrecht blijft De Kruijff tot het einde van dit kalenderjaar bij de club. Deze periode zal worden gebruikt om zoveel mogelijk werk te kunnnen overdragen binnen de club.