FC Utrecht heeft de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag met 4-1 verloren. Bij de rust stond het al 2-0 door doelpunten van Roland Alberg en Mike van Duinen. In de tweede helft scoorden Mitchell Schet en Michiel Kramer voor ADO. Jens Toornstra redde de eer voor FC Utrecht.

Trainer Jan Wouters liet Jacob Mulenga op de bank beginnen. Aanvoerder Cedric van der Gun stond weer in de basis. Christian Dorda verving de geschorste Tommy Oar.

ADO-trainer Henk Fräser, die in de vorige eeuw overigens 58 eredivisiewedstrijden voor FC Utrecht heeft gespeeld, kon weer een beroep doen op verdediger Tom Beugelsdijk en aanvaller Mike van Duinen. Beiden hadden er een schorsing op zitten. Voormalig FC Utrecht-speler Vito Wormgoor startte bij de Hagenaars als centrale verdediger.

Onrustig begin
ADO Den Haag legde vanaf het begin agressief voetbal op de kunstgrasmat. Al na een paar minuten kopte Roland Alberg bijna een voorzet binnen, maar de Utrechtse doelman Robbin Ruiter stompte de bal precies op tijd weg. Kort daarna ontstond op de helft van ADO Den Haag een opstootje tussen de spelers van beide ploegen. Scheidsrechter Bas Nijhuis wees Steve De Ridder en Danny Holla als schuldigen aan en gaf hen de gele kaart.

ADO Den Haag sterker
ADO Den Haag had het meeste balbezit en kreeg een aantal kansen. Michiel Kramer kopte naast en even later plukte Ruiter een bal uit de lucht voordat Kramer gevaarlijk kon worden. Nadat Mike van Duinen een steekbal op Alberg had gegeven, voorkwam Ruiter door goed uitkomen dat Alberg gevaarlijk werd. FC Utrecht stelde daar een schot van Dave Bulthuis, na een voorzet van Christian Dorda, en een afstandsschot van diezelfde Dorda tegenover. Beide schoten gingen over.

Rode kaart voor Steve De Ridder
In de 24e minuut maakte De Ridder een overtreding, die zijn tweede gele kaart kreeg van scheidsrechter Nijhuis. FC Utrecht moest vanaf dat moment verder met tien man.

Doelpunten ADO Den Haag
Nadat na iets meer dan een half uur spelen Ruiter bijna de bal aan Kramer had verspeeld, na een terugspeelbal van Matthieu Delpierre, pakte Aaron Meijers de bal af van Mark van der Maarel en zette voor op Alberg. De middenvelder hoefde niet lang na te denken en zette met een droge knal ADO Den Haag op voorsprong.

Ruim tien minuten later werd het 2-0. Kramer zette Delpierre met een schouderduw opzij en Mike van Duinen verzilverde zijn voorzet. Kort daarvoor redde Ruiter katachtig op een snoeiharde kopbal van Kramer.

Tweede helft
Na de rust kwam Juan Agudelo in het veld voor Dorda. Wouters probeerde hiermee de Utrechtse aanval meer kracht te geven. Het haalde weinig uit, want ADO Den Haag bleef domineren en kreeg kansen via Mitchell Schet, Van Duinen, Kramer en Holla. Zij schoten over of naast, of vonden Ruiter op hun weg. FC Utrecht kon nauwelijks tot aanvallen komen. Na ongeveer een uur spelen werd Cedric van der Gun diep aangespeeld, maar hij liep zich vast tussen drie verdedigers en de doelman. Een voorzet van Bulthuis ging aan Van der Gun en Agudelo voorbij.

ADO vergroot voorsprong
In de 69e minuut was Van Duinen de Utrechtse verdediging te snel af. Hij zette voor en Mitchell Schet zorgde ervoor dat het 3-0 voor ADO werd. Daarna werd FC Utrecht even gevaarlijk. Delpierre kopt een corner van Bulthuis over (het was de eerste hoekschop voor FC Utrecht) en een schot van Johan Mårtensson verdween in de handen van doelman Gino Coutinho. Meteen hierna brak ADO uit en zette Kramer op simpele wijze de 4-0 op het scorebord.

Eretreffer
Nadat Ruiter nog een aantal keren aanvallen van ADO Den Haag onschadelijk had gemaakt, werd de voor Adam Sarota in het veld gekomen Jacob Mulenga in het Haagse strafschopgebied onderuit gelopen door Coutinho. Nijhuis legde de bal echter niet op de stip. Jens Toornstra krulde even later een vrije trap vanaf de zijkant van het strafschopgebied in één keer in de verre hoek achter Coutinho. Hij redde alsnog de eer met zijn twaalfde doelpunt van dit seizoen.

De rode kaart deed de wedstrijd kantelen. FC Utrecht kwam er daarna niet meer aan te pas en verloor kansloos van ADO Den Haag

Geel:
4’ Steve De Ridde
4’ Danny Holla
32’ Cedric van der Gun

Rood:
24’ Steve De Ridder (2x geel)

Opstelling ADO Den Haag: Gino Coutinho; Dion Malone, Vito Wormgoor (81’ Wilfried Kanon), Tom Beugelsdijk, Aaron Meijers; Danny Bakker, Danny Holla (c), Roland Alberg (83’ Mathias Getrh); Mitchell Schet, Michiel Kramer (84’ Jerson Cabral), Mike van Duinen.

Opstelling FC Utrecht: Robbin Ruiter; Mark van der Maarel, Matthieu Delpierre, Kai Heerings, Dave Bulthuis; Adam Sarota (69’ Jacob Mulenga), Johan Mårtensson, Jens Toornstra, Christian Dorda (46’ Juan Sebastián Agudelo); Cedric van der Gun (c) (80’ Mark Diemers), Steve De Ridder.