FC Utrecht O17 heeft het traditioneel lastig op het kunstgras van het Kras Stadion, waar de FC Volendam jeugdopleiding haar zaakjes steeds beter op orde heeft. Afgelopen weekeinde was geen uitzondering, want alhoewel de mannen van trainer Ruud Heus dit keer de overwinning mee naar Utrecht namen, ging dat geenszins van een leien dakje (2-3).

Gesteund door de goede prestatie van vorige week tegen Feyenoord, gingen de Utrechters met vertrouwen van start. Maar ondanks dat FC Volendam O17 meteen onder druk werd gezet, was er in de zevende minuut ineens de Volendamse voorsprong. Balverlies op het Utrechtse middenveld, waar middenvelder Thomas Schaap van profiteerde en de slecht ingrijpende Utrechtse verdediging hielpen daar ook aan mee (1-0).

Het Utrechtse vertrouwen was echter niet verdwenen en spits Nick Venema bracht met een vrije trap in de korte hoek, waar FC Volendam O17-keeper Bart Koper zich op verkeek, FC Utrecht O17 al snel weer op gelijke hoogte: 1-1.

FC Utrecht O17 bleef daarna het betere van het spel houden, legde heel veel energie in de wedstrijd en kwam na een half uur op voorsprong. Verdediger Cas Odenthal reageerde attent op een hoekschop en tikte de 1-2 binnen. Vlak voor rust werd het echter toch weer gelijk. Typerend was het dat in een Volendamse aanval de centrale verdediger een één-twee kon aangaan in de Utrechtse 16 en deze vervolgens ook kon verzilveren (2-2). Trainer Ruud Heus daarover: “We verzuimden het in die spelfase compact te houden en liepen te veel achteruit; we mogen die verdediger natuurlijk nooit het hele veld laten oversteken.”

De rust was er echter voor Heus om dat zijn manschappen duidelijk te maken. En dat had FC Utrecht O17 in het begin van de tweede helft beter op orde. Een nieuwe voorsprong leek dan ook een kwestie van tijd, mede omdat Mounir Mounji met enkele prachtige steekpasses de Utrechtse voorwaartsen aan het werk zette. FC Utrecht O17 ging slordig met deze kansen om en ook moet gezegd dat de Volendamse keeper een paar prima reddingen in huis had.

Na een kwartier was het dan toch raak: rechterspits Mohamed Mallahi sneed vanaf de rechterkant naar binnen en zette zijn goede debuut kracht bij met een prima voorzet, welke door Stijn Meijer met een sliding werd binnengegleden: 2-3. FC Volendam O17 gaf zich uiteraard nog niet gewonnen en ging al snel met vier spitsen spelen, FC Utrecht O17 kreeg mede daardoor genoeg kansen om de wedstrijd op slot te gooien, maar maakte telkens de verkeerde keuze in de laatste fase.

Dat werd de ploeg bijna fataal, want in de extra tijd kreeg FC Volendam O17 nog een uitgelezen kans, maar keeper Menno Vink was een sta in de weg waardoor de punten meekonden naar de Domstad. Ruud Heus: “Ik had voor de wedstrijd al een goed gevoel en ik moet zeggen dat ik de overwinning ook verdiend vond. We hebben weer heel veel arbeid geleverd, daar ligt het bij ons gelukkig nooit aan. We hadden alleen voorin betere keuzes moeten maken en dus meer doelpunten moeten maken. Ook krijgen we te veel doelpunten tegen en ook daarin moeten we stabieler worden. Maar goed, ik vind wel dat het steeds beter gaat.”

FC Volendam O17 - FC Utrecht O17 2-3 (2-2)
7. Thomas Schaap 1-0
14. Nick Venema 1-1
23. Cas Odenthal 1-2
39. Boy Kemper 2-2
56. Stijn Meijer 2-3