‘Opgelegde collectieve straf staat haaks op waar wij voor staan’

30 mei 2024

FC Utrecht pakt relschoppers aan: tientallen stadionverboden uitgedeeld.

FC Utrecht heeft naar aanleiding van de ongeregeldheden rondom het duel met Go Ahead Eagles, inmiddels dertig stadionverboden uitgedeeld. Intussen zijn er meer relschoppers in beeld waardoor dit aantal de komende periode nog verder zal oplopen. 

De club doet er alles aan ervoor te zorgen dat iedereen die zich afgelopen zondag rondom de finale van de play-offs misdroeg op te sporen en te bestraffen. Stadion Galgenwaard moet een plek zijn waar iedereen samen op een veilige manier kan genieten van de wedstrijden van de teams van FC Utrecht.

Begin deze week werd bekend dat de gemeente Utrecht de club een straf heeft opgelegd naar aanleiding van de ongeregeldheden van afgelopen zondag: FC Utrecht moet de eerste thuiswedstrijd van het nieuwe seizoen afwerken zonder publiek. Daarover zegt Algemeen Directeur Thijs van Es het volgende: “Zoals eerder aangegeven heeft FC Utrecht begrip voor het feit dat er naar aanleiding van de ongeregeldheden, wordt nagedacht over maatregelen. Maar deze straf raakt het collectief en niet de bewuste vandalen. Het collectief wordt nu gestraft voor het gedrag van individuen. Dat staat haaks op waar wij, en met ons het volledige betaalde voetbal als sector, voor staan. Dit is overigens iets wat wij maandag, in het overleg met de lokale driehoek, ook hebben benoemd. En dat zullen we blijven doen. Andere geledingen binnen de club hebben dit vervolgens ook bij de driehoek aangegeven.”

Eén van hen is grootaandeelhouder Frans van Seumeren: “Ik ben hier goed ziek van. Wat er in en rondom het stadion is gebeurd vind ik een regelrechte schande! Dat zijn geen supporters maar vandalen. Ook ben ik niet te spreken over de genomen maatregelen. Die zijn buitenproportioneel. Ik voel me vreselijk in de steek gelaten door de gemeente en burgemeester.”

FC Utrecht zet ondertussen samen met de politie in op het identificeren en straffen van de individuen die daadwerkelijk bij de ongeregeldheden betrokken waren. Van Es: “De vele videobeelden die zijn gemaakt komen daarbij buitengewoon goed van pas. We hebben goed in beeld wie er zich buiten het stadion, maar ook op de thuistribunes en het uitvak hebben misdragen.”

Uit een eerste analyse blijkt overigens dat een aantal mensen die zich rondom Stadion Galgenwaard heeft misdragen, de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles niet heeft bezocht. Onder hen ook mensen met een stadionverbod.

“De sleutel tot de oplossing van deze problematiek zit hem in het feit dat we samen moeten optrekken”, besluit Van Es. “Het sterkt ons dat we tijdens de vele intensieve besprekingen van de afgelopen dagen bij alle betrokken partijen hetzelfde basisuitgangspunt hebben ervaren: de wedstrijden van FC Utrecht in Stadion Galgenwaard moeten een feest zijn voor alle bezoekers ervan. Daar maken we ons samen sterk voor, waarbij op dit moment de focus uitgaat naar het opsporen en straffen van de onverlaten die zich afgelopen zondag zo ongelooflijk hebben misdragen.”