FC Utrecht Inside afgesloten met businessevent binnen muren PI Nieuwegein

02 mei 2024

Bijzonder evenement als afsluiter van tweede traject FC Utrecht Inside.

Binnen de muren van de Penitentiaire Inrichting (PI) Nieuwegein vond donderdag 25 april een bijzonder evenement plaats: de afsluiting van het tweede traject van FC Utrecht Inside. Dit innovatieve programma heeft gedetineerden gedurende 12 weken begeleid bij de voorbereiding op hun re-integratie in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het evenement, georganiseerd door FC Utrecht, PI Nieuwegein en gemeente Utrecht, bood de gedetineerden de mogelijkheid om hun talenten te tonen en een stap voorwaarts te zetten in hun re-integratieproces.

Met FC Utrecht Inside heeft de voetbalclub, in samenwerking met de PI Nieuwegein en gemeente Utrecht, een elftal gedetineerden uit de PI Nieuwegein op een unieke manier ondersteund bij hun terugkeer naar de samenleving. Het programma combineert de kracht van sport met gecertificeerde coaching en workshops gericht op het krijgen van werk, met als doel gedetineerden te begeleiden om hun leven weer goed op de rit te krijgen bij hun terugkeer in de maatschappij.

Na de inloop, waarbij gedetineerden en bezoekers elkaar konden ontmoeten en kennismaken, werden alle aanwezigen meegenomen op een rondleiding door de gevangenis. Daarbij vertelden medewerkers van de PI Nieuwegein waar de deelnemers de afgelopen weken hebben doorgebracht en hoe ze zich hebben ingezet om positieve verandering in hun leven te bewerkstelligen. Voor de genodigden bood de rondleiding een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van het re-integratieproces en natuurlijk ook van de gevangenis op zich.

Na de rondleiding ging iedereen zich klaarmaken voor het sportieve hoogtepunt van de avond. Het FC Utrecht Inside-elftal, bestaande uit de gedetineerden, stond klaar om het op te nemen tegen een team van enthousiaste businessclubleden en andere zakelijke relaties van FC Utrecht, waaronder Renewi, DHL, JDE, USGRestart, Bosscherwaarden, Ruitenheer, Sportivate en Universiteit Utrecht.

Na het eerste fluitsignaal begon een spannende wedstrijd waarin beide teams alles gaven om de overwinning binnen te slepen. De gedetineerden speelden met vastberadenheid en passie, gesteund door de aanmoedigingen van hun medegedetineerden en de aanwezige supporters. Het was een indrukwekkend gezicht om te zien hoe deze spelers, die enkele weken geleden onbekenden voor elkaar waren, nu samenwerkten als een hecht team. Na een enerverende wedstrijd, waarin het businessclub elftal van FC Utrecht het onderspit moest delven, werd er gezamenlijk afgesloten met een hapje en een drankje in de FC Utrecht U4U-werkzaal.  

Eén van de hoogtepunten van de avond was het moment waarop de deelnemers van FC Utrecht Inside hun welverdiende certificaten in ontvangst namen. Deze certificaten symboliseerden niet alleen hun succesvolle afronding van het re-integratietraject, maar ook hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen om hun leven een nieuwe wending te geven. Na de uitreiking was er voor de aanwezigen een gelegenheid voor een informeel netwerkmoment. Onder het genot van smakelijke hapjes en verfrissende drankjes ontstonden er levendige gesprekken tussen de gedetineerden, genodigden en businessclubleden.

Met het succes van dit tweede traject, waarin 5 deelnemers zijn uitgestroomd naar werk of een vervolgtraject bij FC Utrecht U4U, heeft het programma laten zien dat sport en coaching effectieve instrumenten zijn om mensen dat extra zetje te geven om weer deel te kunnen nemen aan het arbeidsproces. FC Utrecht blijft zich daarom, samen met haar partners, inzetten voor dit belangrijke werk en hoopte zo nog meer levens positief te kunnen beïnvloeden.