Campagne ‘Draag die Band’ voor derde keer afgetrapt

01 mei 2024

FC Utrecht en UMC Utrecht richten zich op hartgezondheid van vrouwen.

FC Utrecht en UMC Utrecht bundelen voor de derde keer de krachten middels de campagne 'Draag die Band!' om bewustzijn te creëren over het belang van het meten van je bloeddruk. Dit jaar is de campagne, die vandaag in Stadion Galgenwaard met een evenement wordt afgetrapt, gericht op de hartgezondheid van vrouwen.

Jaarlijks overlijden meer dan 18.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten, waaronder hartinfarcten en beroertes. Dit komt neer op gemiddeld 50 vrouwen per dag, van alle leeftijden. Het diagnosticeren van hart- en vaatziekten bij vrouwen is complexer dan bij mannen vanwege verschillende symptomen en oorzaken. Bij zowel hartproblemen in de grote als kleine vaten van het hart is hoge bloeddruk een belangrijke factor, dat zich vaak zonder merkbare symptomen ontwikkelt. Daarom is het van belang om regelmatig je bloeddruk te controleren, zelfs als je je goed voelt.

Hester den Ruijter, hoogleraar hart- en vaatziekten bij vrouwen, zegt het volgende: “Een hoge bloeddruk is een sluipmoordenaar, het beschadigt de binnenkant van je bloedvaten zonder dat je daar klachten van hebt. Het is een belangrijke risico voor hart- en vaatziekten. De diagnose voor hart- en vaatziekten bij vrouwen is helaas nog steeds aan verbetering toe en ik doe onderzoek naar hoe we dit kunnen verbeteren. Het regelmatig controleren van je bloeddruk is iets dat je – relatief eenvoudig – zelf kunt doen.”

“Als club staan wij midden in de samenleving. Wij zetten ons vanuit het hart in voor de community," zegt Algemeen Directeur Thijs van Es van FC Utrecht. "Daarbij staat een ieders fitheid en vitaliteit voor ons voorop. Samen zorgen wij voor een vitaler Utrecht.” 

FC Utrecht en UMC Utrecht dragen gezamenlijk bij aan een vitaler Utrecht, met als gezamenlijke ambitie een gezond lichaam en een gezonde toekomst voor iedereen. Utrecht, met zijn overvloed aan vrouwen - 138 vrouwen per 100 mannen - wordt extra ondersteund door deze inspanningen voor vrouwen in de regio. 

Alle aanvoerders van zowel de vrouwen als mannen van FC Utrecht spelen vanaf 1 mei met de speciale aanvoerdersband. Niet alleen FC Utrecht draagt de band, maar ook vrouwelijke aanvoerders van Partnerclubs in de omgeving.