14 weetjes over FC Utrecht - Vitesse

02 mei 2024

Over Sam Lammers, Paxten Aaronson, Jens Toornstra en nog veel meer!

FC Utrecht kruist, in speelronde 32 van dit seizoen, de degens met Vitesse. Zondag om 14.30 uur begint het duel met de Arnhemmers in Stadion Galgenwaard. Een vooruitblik op die partij aan de hand van feitjes en weetjes, powered by Unibet.

FC Utrecht en Vitesse stonden in de Eredivisie al 76 keer tegenover elkaar. De onderlinge balans slaat uit in Arnhems voordeel: de Gelderlanders wonnen 36 maal, de Utrechters zegevierden 24 keer. Er kwam 16 keer een gelijkspel uit de bus.

Eerder dit seizoen eindigde Vitesse – FC Utrecht in 0-0. FC Utrecht schoot in die wedstrijd 20 keer, Vitesse produceerde 12 doelpogingen.

Van de laatste 10 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht tegen Vitesse speelde, wonnen de rood-witten er 1. Dat was op 11 september 2022. Het werd toen 1-0 dankzij een treffer van Bas Dost.

FC Utrecht’s Hoofdtrainer Ron Jans won 3 van de 8 duels waarin hij in de Eredivisie coachte tegen het team van Vitesse-oefenmeester Edward Sturing. De laatste keer dat Jans van Sturing won was in 2006.

Zou van de tweede helft van dit seizoen een ranglijst zijn, dan bezette FC Utrecht op die ranking de derde plek. De Utrechters pakten vanaf speelronde 18 in totaal 28 punten. Alleen PSV (33) en Feyenoord (36) scoren beter tijdens het tweede deel van dit seizoen.

Vitesse’s puntenteller staat na 31 speeldagen op 2. De ploeg won afgelopen weekend van Fortuna Sittard en kwam dankzij die zege uit de min. Vitesse moet in de laatste 3 speelrondes van het seizoen minstens 7 punten pakken om te voorkomen dat het een negatief Eredivisierecord vestigt. Het in 2006 gevestigde laagterecord qua punten in de Eredivisie staat op naam van RBC Roosendaal: 9 stuks.

FC Utrecht heeft de laatste 6 thuiswedstrijden in de Eredivisie allemaal gewonnen. Het is voor het eerst sinds 2017 dat de Utrechters zo’n reeks neerzetten. De laatste keer dat FC Utrecht een langere reeks competitiethuiszeges bereikte, was in 2001 (8 stuks).

Vitesse won afgelopen weekend dus van Fortuna Sittard, maar heeft dit seizoen in de Eredivisie nog geen opeenvolgende zeges geboekt.

Sam Lammers heeft in elk van de laatste 7 Eredivisiewedstrijden van FC Utrecht gescoord en daarmee heeft hij het uit 1984 stammende record van Michel Beukers uit de boeken gespeeld. Beukers was destijds in 6 opeenvolgende Eredivisieduels trefzeker namens FC Utrecht.

De door Vitesse van Eintracht Frankfurt gehuurde Paxten Aaronson scoorde afgelopen weekend 2 keer tegen Fortuna Sittard en is daarmee opgeklommen naar de tweede plek van de clubtopscorerslijst van de geel-zwarten. Alleen Marco van Ginkel (5 goals) is tot nu toe vaker trefzeker namens de Arnhemmers in de Eredivisie dit seizoen.

FC Utrecht is ongeslagen in de laatste 4 Eredivisiewedstrijden die de ploeg speelde op 5 mei. De laatste keer dat de Domstedelingen op Bevrijdingsdag speelden, was in 2013. Toen werd op bezoek bij sc Heerenveen met 2-4 gewonnen en scoorden onder anderen Jens Toornstra en Mike van der Hoorn.

Naast Toornstra en Van der Hoorn zijn er nog 4 andere op dit moment in de Eredivisie actieve spelers die al eens het net vonden op Bevrijdingsdag: Thomas Bruns (2013), Mike van Duinen (2013), Yassin Oukili (2023) en Mats Seuntjens (2023).

Vitesse kwam tot nu toe 5 keer in de Eredivisie in actie op Bevrijdingsdag en won op die datum nog nooit.

FC Utrecht’s Marouan Azarkan, Can Bozdogan, Ryan Flamingo, Souffian El Karouani en Oscar Fraulo staan allemaal op scherp. Bij Vitesse ontbreekt Giovanni van Zwam vanwege een schorsing en is Carlens Arcus daar 1 gele kaart van verwijderd.