16 weetjes over Feyenoord - FC Utrecht

28 maart 2024

Over Jens Toornstra, Ron Jans, Ryan Flamingo en nog veel meer.

FC Utrecht pakt de draad in de Eredivisie, die vanwege interlands een week stillag, op in De Kuip. Daar staat de ploeg van Hoofdtrainer Ron Jans zondagmiddag tegenover Feyenoord. Een vooruitblik op die pot aan de hand van feitjes en weetjes, powered by Unibet.

Voor de derde keer dit seizoen staan FC Utrecht en Feyenoord zondag tegenover elkaar. In beide voorgaande onderlinge ontmoetingen wonnen de Rotterdammers dit seizoen. Dat was in de Eredivisie (1-5 in Utrecht) en in de TOTO KNVB Beker (2-1 in Rotterdam).

Van de laatste 9 wedstrijden die FC Utrecht in de Eredivisie tegen Feyenoord speelde, won de ploeg uit de Domstad er 1. Dat was op 29 augustus 2021, toen het in Stadion Galgenwaard 3-1 werd dankzij goals van Willem Janssen, Moussa Sylla en Simon Gustafson.

In De Kuip won FC Utrecht 1 van zijn laatste 18 Eredivisieduels met Feyenoord. Dat was op 24 augustus 2014. Het werd toen 1-2 dankzij doelpunten van Nacer Barazite en Rodney Antwi. In beide gevallen kwam de assist van Tommy Oar.

In onderlinge ontmoetingen tussen teams van Ron Jans en Arne Slot in de Eredivisie blijken beide oefenmeesters aan elkaar gewaagd: allebei wonnen ze 2 keer van elkaar en in 2 gevallen eindigde het onbeslist.

FC Utrecht loopt na 26 speelronden nipt achter op het schema van vorig seizoen; toen hadden de Utrechters na 26 partijen 38 punten op de teller staan, nu 36.

FC Utrecht won dit seizoen elk van zijn 3 Eredivisieduels direct na een interlandbreak: 1-3 bij Heracles Almelo, 4-3 tegen Ajax en 1-2 bij Sparta Rotterdam.

Ook Feyenoord won dit seizoen steeds de eerste wedstrijd die volgde op een interlandbreak: 6-1 tegen sc Heerenveen, 4-0 tegen Vitesse en 2-4 bij Excelsior. Santiago Giménez scoorde in elk van die duels, inclusief een hattrick tegen Excelsior.

FC Utrecht is dit seizoen in de Eredivisie nog ongeslagen in Rotterdam, waar het naast een 1-2 zege op Sparta ook een gelijkspel neerzette tegen Excelsior (1-1). Alleen in het seizoen 1980/1981 bleef FC Utrecht in 1 Eredivisieseizoen ongeslagen op bezoek bij Feyenoord (toen 1-1), Sparta (toen 2-3) en Excelsior (toen 2-2).

Feyenoord hield in de laatste 4 Eredivisiethuiswedstrijden de 0. De laatste keer dat de Rotterdammers in de Eredivisie een langere thuisreeks zonder tegendoelpunt noteerden, was in 2007 (5 duels). Destijds stond Henk Timmer onder de lat.

FC Utrecht is de enige ploeg die dit seizoen nog geen treffer incasseerde van buiten het strafschopgebied. De tegenstanders van FC Utrecht waagden de voorbije 26 speelrondes daartoe al wel 135 pogingen.

Ryan Flamingo maakte 1 van zijn Eredivisiegoals dit seizoen in het thuisduel met Feyenoord. Alleen Jan Groenendijk (1970/1971) en Sébastien Haller (2015/2016) slaagden er ooit in om namens FC Utrecht in 1 Eredivisieseizoen zowel thuis als uit te scoren tegen Feyenoord.

Yankuba Minteh was betrokken bij 5 doelpunten in de laatste 4 Eredivisieduels van Feyenoord: 4 goals, 1 assist.

Sam Lammers scoorde in elk van zijn laatste 2 Eredivisieduels namens FC Utrecht. De spits was alleen in februari-maart 2019 in meer opeenvolgende Eredivisiewedstrijden trefzeker; toen een serie van 3 partijen namens sc Heerenveen.

FC Utrecht’s Jens Toornstra speelde 313 officiële duels namens Feyenoord. Toornstra scoorde nog nooit tegen Feyenoord in De Kuip.

Feyenoorder Quinten Timber, die afgelopen week zijn debuut voor het Nederlands Elftal maakte en in Utrecht is geboren, speelde 31 Eredivisieduels voor FC Utrecht voordat hij in de zomer van 2022 de overstap maakte naar De Kuip.

Alleen Jan Reker (11 keer) won als coach in de Eredivisie vaker van Feyenoord dan Ron Jans: 10 maal. Jans won 4 van zijn 17 Eredivisiebezoekjes aan De Kuip, het meest recent met FC Twente op 15 mei 2022: 1-2.