14 weetjes over Almere City FC - FC Utrecht

07 maart 2024

Over Jens Toornstra, een primeur, Ron Jans en nog veel meer.

Opnieuw een uitduel op de rol voor FC Utrecht, dat na de partij tegen Ajax in de Johan Cruijff ArenA nu toewerkt naar een treffen met Almere City FC in het Yanmar Stadion. Daar gaat de bal zaterdag om 20.00 uur rollen. Een vooruitblik op de partij in Flevoland, powered by Unibet.

FC Utrecht in Almere in actie in een Eredivisiewedstrijd: het kwam nog nooit voor. In die zin is het onderonsje van zaterdag dus een primeur.

In de Eredivisie stonden beide ploegen al wel eens tegenover elkaar; in Stadion Galgenwaard, op 30 september 2023. FC Utrecht liet zich op eigen veld verrassen door de Flevolanders: 0-2.

Voor Almere City FC was de overwinning in Utrecht een historische: het was de eerste Eredivisiezege die het team uit Flevoland boekte.

Ron Jans en Alex Pastoor, de oefenmeesters van respectievelijk FC Utrecht en Almere City FC, stonden in de Eredivisie al geregeld tegenover elkaar: 8 maal om precies te zijn. Jans won 4 keer, Pastoor zegevierde 3 maal en 1 onderonsje eindigde onbeslist. Opvallend: geen van die 8 partijen werd door de thuisploeg gewonnen (1 gelijkspel, 7 nederlagen).

FC Utrecht zag afgelopen weekend een recordreeks eindigen. Na 15 wedstrijden op rij zonder nederlaag, werd in Amsterdam met 2-0 verloren van Ajax.

Almere City FC presteert in zijn eerste seizoen in de Eredivisie vooralsnog beter in uitduels dan in thuiswedstrijden. Op vreemd terrein pakte de ploeg van Pastoor 15 punten, op eigen veld werden er 13 geoogst.

In dit Eredivisieseizoen vielen tot nu toe 21 doelpunten in de uitduels van FC Utrecht (9 voor, 12 tegen). Dat is het minste van alle clubs. RKC Waalwijk volgt met 28 (doelsaldo: 7 voor, 21 tegen).

Afgelopen seizoen waren de uitduels van FC Utrecht juist de meest doelpuntrijke van de hele Eredivisie: 70 goals (35 voor, 35 tegen).

Almere City FC tot nu toe 3 Eredivisiethuiswedstrijden: met 1-0 van RKC Waalwijk, met 5-0 van Vitesse en met 2-1 van Excelsior.

Buitenshuis scoorde FC Utrecht deze jaargang tot nu toe 9 keer. Alleen Fortuna Sittard (6 treffers) en RKC Waalwijk (7 goals) zijn op vreemd terrein minder productief.

Jens Toornstra speelde 435 Eredivisiewedstrijden, maar nog geen enkele tegen Almere City FC. Toornstra heeft in de Eredivisie tegen 25 van de 27 clubs die hij ooit trof gescoord, met uitzondering van Fortuna Sittard en FC Volendam.

Tot nu toe hield Almere City FC dit seizoen in 9 Eredivisieduels de 0. De Flevolanders kunnen de eerste club worden met 10 clean sheets in hun debuutseizoen in de Eredivisie sinds PEC Zwolle in 1978/1979 (11 stuks).

Ron Jans versloeg als trainer 28 van de 29 verschillende tegenstanders die hij door de jaren heen tegenkwam in de Eredivisie, met uitzondering van Almere City FC.

Bij Almere City FC ontbreekt Thomas Robinet vanwege een schorsing. Théo Barbet, Álvaro Peña en Damian van Bruggen staan op scherp. Bij FC Utrecht zijn Oscar Fraulo, Mike van der Hoorn en Marouan Azarkan 1 gele kaart verwijderd van een schorsing.