AFC Asian Cup zit erop voor Iqbal en Jenner

29 januari 2024

FC Utrecht-spelers met nationale teams uitgeschakeld in achtste finales.

De AFC Asian Cup zit erop voor FC Utrecht’s middenvelders Zidane Iqbal en Ivar Jenner (foto). De internationals verloren, met respectievelijk Irak en Indonesië, in de achtste finales van het toernooi dat in Qatar wordt gespeeld.

Iqbal en Jenner stonden tijdens de eerste speeldag van de groepsfase van het toernooi tegenover elkaar. Jenner maakte met Indonesië 76 speelminuten, tegenover 60 voor Iqbal met Irak. De Irakezen wonnen van de Indonesiërs: 1-3.

Irak zorgde tijdens de tweede speelronde voor een stunt, door titelfavoriet Japan met 2-1 te verslaan. In die partij waren er geen speelminuten voor Iqbal, die tijdens de derde en afsluitende poulepartij wel weer in actie kwam. In de met 3-2 match wedstrijd tegen Vietnam speelde de FC Utrecht’er de hele wedstrijd.

Als groepswinnaar plaatste Irak zich overtuigend voor de volgende fase van het toernooi, maar daarin viel voor De Leeuwen van Mesopotamië direct het doek. Jordanië sloeg in de achtste finale in de blessuretijd twee keer toe: 2-3. Iqbal kwam kort na de rust in de ploeg van Irak.

Jenner had met Indonesië aan één zege in de poulefase genoeg om plaatsing voor de achtste finales af te dwingen. Vietnam werd met 1-0 geklopt, Jenner speelde de hele wedstrijd. Dat deed de FC Utrecht-middenvelder ook in het afsluitende groepsduel met Japan, waarin Samurai Blue met 3-1 te sterk bleek voor Timnas.

Bij de laatste zestien beet Indonesië zich stuk op Australië. Doelpunten in speelminuut 89 en 90 leverden een geflatteerde 4-0 uitslag op. Jenner speelde andermaal de volledige partij, en in de ploeg van Indonesië maakten tijdens de AFC Asian Cup ook de door FC Utrecht opgeleide Shayne Pattynama en Marc Klok speelminuten bij de ploeg van bondscoach Shin Tae-Yong.