Academieteams hervatten seizoen met bekerwedstrijden

10 januari 2024

Zes jeugdploegen van FC Utrecht in actie in achtste finales.

Ook voor de Academie van FC Utrecht begint komend weekend de tweede helft van het seizoen. Er staan de nodige bekerduels op de rol: zes jeugdploegen van FC Utrecht hebben de achtste finales bereikt. Terugblikken op de eerste seizoenshelft en vooruitkijken naar het tweede deel van de jaargang met Hoofd Opleidingen Robin Pronk.

FC Utrecht O18
De ploeg van trainer/coach Ferdi Vierklau schakelde voor de winterstop de leeftijdsgenoten van Telstar en NEC uit en speelt nu tegen FC Dordrecht O18 om een plek in de kwartfinale. In de eerste helft van het seizoen eindigde FC Utrecht O18 in de competitie op plek 6, met een 2-2 tegen Ajax O18 als slotpartij van het eerste deel van de jaargang. “FC Utrecht O18 maakte het verschil in de onderlinge wedstrijden tegen de concurrentie”, zegt Pronk. “Dit moet ook de basis zijn voor deel twee van het seizoen, waarin FC Utrecht O18 uitkomt in een sterke competitie met daarin diverse teams die ook actief zijn in de UEFA Youth League.”

FC Utrecht O17
Een 0-1 zege op Ajax O17 in Amsterdam en een 2-1 overwinning op Feyenoord O17 op Sportcomplex Zoudenbalch: FC Utrecht O17 kan terugblikken op een sterke eerste seizoenshelft. “Vooral de ontwikkeling van enkele individuele spelers in het team van oefenmeester Kevin van Veen stemt tot tevredenheid”, aldus Pronk, die het O17-team ook verder zag bekeren. Nadat Excelsior O17 werd uitgeschakeld vormt De Graafschap O17 nu de volgende horde op weg naar bekersucces.

FC Utrecht O16
“Het team kende een moeizame start van het seizoen”, vertelt Pronk. “Richting de winterstop werden de resultaten stabieler en enkele spelers maakten regelmatig minuten in FC Utrecht O17. Dat is een goede ontwikkeling, als het gaat om opleiden.” De volgende bekeruitdaging voor de equipe van trainer/coach Jasper Somsen: een duel met FC Twente/Heracles O16.

FC Utrecht O15
Met liefst 9-0 versloeg FC Utrecht O15 in de vorige ronde van het bekertoernooi Vitesse O15. Nu wacht als volgende opponent Willem II O15 voor dit team van FC Utrecht, dat vorig jaar als FC Utrecht O14 de beker won. “Ook dit jaar moet deze ploeg ver kunnen komen”, aldus Pronk. “Evenals in de competitie, waar met name in de topwedstrijden voor de winterstop te weinig resultaat werd behaald. Naast het bekertoernooi ligt hier een uitdaging voor de komende maanden.”

FC Utrecht O14
Het enige jeugdteam van FC Utrecht dat niet meer in de beker zit: FC Utrecht O14. Ondanks enkele goede wedstrijden kende voor deze ploeg ook de competitie een teleurstellend slot in december. “Het omgaan met teleurstellingen en van daaruit revancheren hoort bij opleiden en topsport. Dit jonge team heeft hiervoor de kwaliteiten”, stipt Pronk aan.

FC Utrecht O13
Vanwege de vele zaaltoernooien die in deze periode voor dit team op de rol staan, wordt het bekerduel tussen FC Utrecht O13-1 en AFC O13 later deze maand gespeeld. Ook FC Utrecht O13-2 is nog in de race voor het winnen van de regionale beker. Voor beide ploegen begint binnenkort uiteraard ook de competitie weer. “De nieuwe strategie voor wat betreft de O13-lichting is positief bevallen”, aldus Pronk. “Door de selectie te verdelen over twee teams kan er meer maatwerk worden geleverd. Vooral het kunnen bieden van meer speelminuten aan spelers stemt tot tevredenheid.”

De allerjongste spelers in de Academie, die uitkomen in FC Utrecht O12 en FC Utrecht O11, spelen geen bekercompetitie. In deze fase van het seizoen zijn zij veel actief in de zaal. “Met name in Duitsland worden veel zogeheten Hallenturnieren georganiseerd. Deze vormen een fantastische leerschool voor de spelers, als het gaat om technische ontwikkeling”, weet Pronk. “Ook heeft de ambiance van deze toernooien bij onze oosterburen vaak veel weg van echt profvoetbal.”