15 weetjes over Vitesse - FC Utrecht

11 januari 2024

Over Victor Jensen, Million Manhoef, Ryan Flamingo en nog veel meer.

De eerste Eredivisiewedstrijd van FC Utrecht in 2024: Vitesse-uit. Een vooruitblik op het duel in GelreDome aan de hand van 15 feitjes en weetjes, powered by Unibet.

FC Utrecht heeft zich in de laatste 5 uitwedstrijden telkens stukgebeten op Vitesse. De Arnhemmers waren in die 5 ontmoetingen (4 keer in de Eredivisie, 1 maal in de play-offs) steeds te sterk voor de Utrechters.

In de Eredivisie is FC Utrecht 8 wedstrijden ongeslagen. Die serie omvat 3 overwinningen en 5 puntendelingen.

In zekere zin is FC Utrecht de favoriete tegenstander van Vitesse. De Arnhemmers wonnen in de Eredivisie namelijk tot nu toe 36 keer van de Utrechters. En dat is meer dan tegen elke andere tegenstander.

De vorige twee Eredivisie-uitwedstrijden werden door FC Utrecht gewonnen. Op zondag 26 november 2023 werd Sparta Rotterdam verslagen (1-2) en op zondag 10 december 2023 versloegen de Utrechters Go Ahead Eagles in Deventer: 0-2.

Afgelopen seizoen werd het in Arnhem 2-0 voor Vitesse, dat de punten in Gelderland hield door doelpunten van Million Manhoef en Maximilian Wittek.

Van de laatste 9 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht speelde tegen Vitesse, won de FC uit de Domstad er 1: het thuisduel van vorig seizoen. Toen, op 11 september 2022, werd het 1-0 voor FC Utrecht en was Bas Dost de matchwinner.

Vitesse verloor in het kalenderjaar 2023 in de Eredivisie 18 keer. Alleen in 2006 en 2010 leden de Arnhemmers ook zoveel nederlagen in competitieverband.

FC Utrecht heeft in de afgelopen 6 jaar steeds de eerste wedstrijd van een nieuw jaar niet gewonnen (3 remises, 3 nederlagen).

In GelreDome oogstte Vitesse dit seizoen tot nu toe minder punten (5), dan in uitpartijen: 6.

Sinds een 0-1 thuisnederlaag tegen PSV in 2015 bleef Vitesse ongeslagen in de eerste wedstrijd van een nieuw jaar. Die serie bestaat uit 6 overwinningen en 1 gelijkspel.

Vitesse scoorde dit seizoen tot nu toe 12 keer, minstens 3 minder dan ieder ander team. Million Manhoef en Marco van Ginkel zijn op dit moment Vitesse’s clubtopscorers, met allebei 4 goals achter hun naam.

Dat aantal treffers heeft ook FC Utrecht’s topschutter Victor Jensen dit seizoen tot nu toe gemaakt. De Deen scoorde in de laatste 3 competitiewedstrijden van de Utrechters. De laatste FC Utrecht-speler die in 4 Eredivisieduels op rij scoorde, was Tasos Douvikas.

Bij FC Utrecht ontbreken vanwege deelname aan de AFC Asian Cup respectievelijk Zidane Iqbal (Irak) en Ivar Jenner (Indonesië).

Voor Zakaria Labyad (45 duels namens Vitesse in de Eredivisie, 11 goals) en Ryan Flamingo (33 Eredivisiepartijen met Vitesse in de Eredivisie, 3 doelpunten) is Vitesse-uit een terugkeer op bekend terrein.

Vitessenaar Kacper Kozlowski staat op scherp, evenals FC Utrecht’s Yannick Leliendal.