14 weetjes over FC Utrecht - PSV

18 januari 2024

Over Sam Lammers, Luuk de Jong, Bart Ramselaar en nog veel meer.

Bijna is het zover: de eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht in 2024. Een vooruitblik op FC Utrecht – PSV aan de hand van feitjes en weetjes, powered by Unibet.

Van de laatste 21 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht speelde tegen PSV, won de ploeg uit Utrecht er 1. Dat was op 19 oktober 2019. Het werd 3-0. Sander van de Streek, Adam Maher en Sean Klaiber scoorden.

Eerder dit seizoen, op de eerste speeldag van de jaargang, verloor FC Utrecht in Eindhoven van PSV. Treffers van Noa Lang en Yorbe Vertessen zorgden voor een 2-0 score.

Tijdens de vorige jaargang eindigde FC Utrecht – PSV onbeslist. Op 19 februari 2023 werd het 2-2 in Stadion Galgenwaard.

Van de laatste 5 thuisduels met PSV in de Eredivisie verloor FC Utrecht er 1. Die andere 4 partijen leverden 1 Utrechtse zege op en 3 remises.

FC Utrecht is in de Eredivisie nu 9 wedstrijden ongeslagen. Die serie bestaat uit 3 zeges en 6 gelijke spelen. De laatste keer dat FC Utrecht in competitieverband 10 wedstrijden zonder nederlaag bleef, was in het seizoen 2016/2017 onder leiding van Erik ten Hag.

PSV won elk van zijn eerste 17 Eredivisiewedstrijden dit seizoen. De Eindhovenaren kunnen het eerste team ooit worden dat alle 18 eerste competitieduels van een seizoen winnend afsluit.

FC Utrecht speelde 6 van zijn laatste 8 Eredivisiewedstrijden gelijk. In de voorgaande 36 Eredivisieduels speelden de Utrechters ook 6 maal gelijk.

PSV won zijn laatste 12 Eredivisie-uitduels en kan in Stadion Galgenwaard het Eredivisierecord van opeenvolgende uitzeges evenaren. Dat record staat dus op 13 en is neergezet door PSV in de periode december 2015 – september 2016.

De laatste 4 Eredivisiethuisduels van FC Utrecht eindigden onbeslist. Levert het duel van zondag ook een remise op, dan is het voor de tweede keer in de clubhistorie dat de Utrechtse FC in 5 opeenvolgende thuiswedstrijden gelijkspeelt. De eerste keer, in de periode april – oktober 1996, speelden de Utrechters op eigen veld 7 keer achter elkaar gelijk.

PSV won dit seizoen al 16 keer een Eredivisiewedstrijd met een marge van minstens 2 doelpunten. De kampioen van de afgelopen jaargang, Feyenoord, won in dat seizoen in totaal 17 keer met een marge van minstens 2 goals.

Nick Viergever (75 duels), Bart Ramselaar (62 partijen), Zakaria Labyad (45 matchen) en Sam Lammers (20 wedstrijden) komen nu uit voor FC Utrecht, maar speelden in het verleden voor PSV. Ramselaar en Lammers waren onderdeel van het laatste PSV dat landskampioen werd, in 2017/2018.

PSV’s topscorer Luuk de Jong maakte afgelopen weekend een hattrick en maakte dankzij die goals zijn entree in de Top 10 van de Eeuwige Topscorerslijst van de Eredivisie. Zijn teller staat nu op 164 treffers. Op plek 9 staat FC Utrecht’s clubtopschutter aller tijden: Leo van Veen, met 174 doelpunten.

Peter Bosz heeft in de Eredivisie 6 van de 9 uitwedstrijden die hij coachte tegen FC Utrecht verloren. Alleen tegen PSV (7), Feyenoord (6) en FC Twente (6) verloor Bosz ook minstens 6 uitduels in de Eredivisie.

Bij FC Utrecht staat Yannick Leliendal op scherp, bij PSV geldt dat voor Tygo Land.