14 weetjes over Excelsior - FC Utrecht

26 januari 2024

Over Ron Jans, Troy Parrott, Bart Ramselaar en nog veel meer!

Het is de afsluiter van de zaterdag, qua voetbal in de Eredivisie dit weekend: Excelsior – FC Utrecht. De Rotterdammers jagen op een tweede thuiszege op rij, de Utrechters zijn er alles aan gelegen hun ongeslagen serie van tien wedstrijden verder uit te breiden. Een vooruitblik op het onderonsje in Kralingen, powered by Unibet.

In de Eredivisie stonden FC Utrecht en Excelsior 47 keer tegenover elkaar. In 31 van die gevallen wonnen de Utrechters. Het werd 12 keer gelijk en 4 maal zegevierden de Rotterdammers.

De 4 zeges van Excelsior kwamen stuk voor stuk tot stand in Kralingen. Daar verloor FC Utrecht deze eeuw 2 keer van de Rotterdammers: op 1 mei 2011 en op 3 oktober 2015.

In de laatste 10 Eredivisiewedstrijden tegen Excelsior is FC Utrecht ongeslagen. Die serie bestaat uit 6 overwinningen en 4 remises.

Vorig seizoen pakte FC Utrecht 6 punten tegen Excelsior. Deze jaargang staat de teller vooralsnog op 1. Op 12 november 2023 werd het in Stadion Galgenwaard 2-2. Excelsior kwam in Utrecht op een 0-2 voorsprong, die ongedaan werd gemaakt door goals van Can Bozdogan en Modibo Sagnan: 2-2.

FC Utrecht maakte in de vorige speelronde, door met 1-1 gelijk te spelen, een einde aan de imposante zegereeks van PSV. De Eindhovenaren hadden elk van hun 17 Eredivisiewedstrijden gewonnen en de Utrechters waren de eersten die de Brabanders dit seizoen punten afsnoepten.

FC Utrecht is 10 Eredivisieduels op rij ongeslagen. Blijft de ploeg van Ron Jans ook in Kralingen overeind, dan zet FC Utrecht voor de tweede keer in de clubgeschiedenis een reeks van minstens 11 Eredivisiepartijen zonder nederlaag neer. In de periode november 1990 – maart 1991 bleef FC Utrecht 13 competitieduels op rij ongeslagen. Toen was Ab Fafié de trainer.

Tijdens de vorige speelronde won Excelsior met 3-0 van sc Heerenveen. Daarmee klommen de Zuid-Hollanders 6 plaatsen op de ranglijst: van plek 15 naar plaats 9.

Het is een jaar geleden dat Excelsior 2 opeenvolgende thuiswedstrijden won in de Eredivisie. In januari 2023 werden in Kralingen achtereenvolgens FC Groningen (1-0) en FC Volendam (2-0) verslagen.

FC Utrecht werd dit seizoen in 6 van zijn 9 uitduels in de Eredivisie van het scoren afgehouden, vaker dan elke andere ploeg. De Utrechters maakten wel doelpunten in Almelo (Heracles-uit, 1-3), Rotterdam (Sparta-uit, 1-2) en Deventer (Go Ahead Eagles-uit, 0-2).

Excelsior-aanvaller Troy Parrott scoorde dit seizoen 6 keer en bereidde 3 doelpunten voor. Hij had in 15 duels dus een aantal in 9 doelpunten.

Vorig seizoen had alleen Marouan Azarkan (3 goals, 8 assists) een direct aandeel in minstens 9 Eredivisiegoals van Excelsior. Azarkan speelt tegenwoordig voor FC Utrecht.

Bart Ramselaar speelde tot nu toe 149 officiële wedstrijden voor FC Utrecht en kan in Kralingen dus een mijlpaal bereiken.

Ron Jans verloor als trainer slechts 1 van de 18 wedstrijden die hij coachte tegen Excelsior. Dat was op 2 april 2011. Jans won 12 keer van de Rotterdammers, 5 keer eindigde het onbeslist.

Bij Excelsior staan Julian Baas en Arthur Zagre – oud-speler van FC Utrecht – op scherp. Aan Utrechtse kant is Oscar Fraulo 1 gele kaart verwijderd van een schorsing.