Beloftenploeg vergeet zichzelf te belonen in knotsgek duel

12 februari 2024

Jong FC Utrecht verliest na kansenregen en vier strafschoppen: 1-2.

De Utrechtse beloftenploeg heeft vanavond (maandag) met 1-2 verloren van de leeftijdsgenoten van AZ. In een enerverende wedstrijd scoorden Nick Koster en Ro-Zangelo Daal namens de Alkmaarders. Via de Deen Silas Andersen deed Jong FC Utrecht iets terug, maar verder dan 1-2 kwam het niet.

Voor Andreas Dithmer, de doelman die dit voorjaar wordt geleend van FC Kopenhagen, is het een bijzondere avond. De Deen maakt zijn debuut in het elftal van Jong FC Utrecht en weet daarin zich zelfs te onderscheiden door een strafschop te keren. Mede dankzij zijn redding houdt hij zijn team op de been. Kans na kan weten de Utrechters daarnaast te creëren, maar het houtwerk en doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro zijn meermaals een sta-in-de-weg.

Flitsende start
Via Aurelio Oehlers en Jesse van de Haar weten de Utrechtse talenten binnen tien minuten al twee enorme kansen te creëren. Oehlers stuit op de Alkmaarse doelman en hetzelfde geldt voor de kopbal van Van de Haar. De grootste kansen moeten dan nog komen. Van de Haar krijgt de mogelijkheid om vanaf elf meter de openingstreffer te maken, maar de eerste strafschop van de avond wordt gestopt door Owusu-Oduro.

Jong AZ scoort wel
Pakweg de eerste keer dat Jong AZ zich serieus voor het doel van Dithmer meldt, levert meteen een doelpunt ook. Ook aan die kant legt arbiter Luuk Timmer de bal op de stip en Nick Koster faalt op zijn beurt niet: 0-1. In die enorm vermakelijke eerste helft krijgt Jong FC Utrecht nog kansen via Wessel Kooy en Oehlers. Beide Utrechters raken echter het houtwerk.

Strafschoppen
Nadat Jong AZ de derde penalty van de avond gestopt ziet worden door Dithmer, komt het enkele minuten later alsnog op een 0-2 voorsprong via Ro-Zangelo Daal. Dan besluit scheidsrechter Timmer na een uur spelen dat de vierde strafschop van deze editie van Jong FC Utrecht – Jong AZ een feit is. Ditmaal neemt Silas Andersen die strafschop en met succes. De aansluitingstreffer hangt: 1-2.

Slotoffensief
Met man en macht en verse krachten in de vorm van Rafik El Arguioui, Emil Rohd Schlichting, Tobias Augustinus-Jensen, Neal Viereck en Tijn den Boggende wordt de jacht op een punt ingezet. Dat wat een welverdiende punt zou zijn komt er niet, al krijgen Kooy, El Arguioui en Andersen daar wel nog de nodige kansen toe.

Vrijdag naar Friesland
Over vijf dagen mag de ploeg van Hoofdtrainer Ivar van Dinteren weer aan de bak. Dan wacht SC Cambuur in Leeuwarden. In Friesland wordt er om 20.00 uur die avond afgetrapt. Tien dagen later komt TOP Oss op bezoek in Utrecht.

Jong FC Utrecht – Jong AZ 1-2 (0-1)
39. Nick Koster 0-1, strafschop
61. Ro-Zangelo Daal 0-2
65. Silas Andersen 1-2, strafschop

Bijzonderheden:
35. Jesse van de Haar mist strafschop (Jong FC Utrecht)
57. Nick Koster mist strafschop (Jong AZ)

Scheidsrechter: Luuk Timmer.

Toeschouwers: 262.

Gele kaarten: Lewis Schouten, Ro-Zangelo Daal (Jong AZ), Nazjir Held, Ivar Jenner, Wessel Kooy (Jong FC Utrecht).

Opstelling Jong FC Utrecht:
Andreas Dithmer; Rickson van Hees, Wessel Kooy, Björn Hardley, Nazjir Held (86. Neal Viereck); Ivar Jenner (86. Tijn den Boggende), Gibson Yah (66. Rafik El Arguioui), Silas Andersen; Lynden Edhart (75. Tobias Augustinus-Jensen), Jesse van de Haar, Aurelio Oehlers (66. Emil Rohd Schlichting).

Opstelling Jong AZ:
Rome-Jayden Owusu-Oduro, Gonçalo Esteves (86. Jurre van Aken), Lewis Schouten (23. Sem Dekkers), Maxim Dekker, Finn Stam, Loek Postma, Ricuenio Kewal (72. Enoch Mastoras), Dave Kwakman, Kees Smit (86. Tom Kerssens), Ro-Zangelo Daal, Nick Koster.