11 weetjes over FC Utrecht - Fortuna Sittard

08 februari 2024

Over de jacht op een 33 jaar oud record, Jens Toornstra, Taylor Booth en nog veel meer.

Een uit 1991 stammend clubrecord kan door FC Utrecht zondag worden geĆ«venaard. Een vooruitblik op FC Utrecht - Fortuna Sittard aan de hand van een elftal feitjes en weetjes, powered by Unibet.

FC Utrecht is 12 duels op rij ongeslagen in de Eredivisie. Daarmee heeft de ploeg van Hoofdtrainer Ron Jans nu een 33 jaar oud clubrecord in het vizier: in 1991 zette de Utrechtse FC een reeks van 13 partijen zonder verliesbeurt neer. Dat clubrecord kan zondag dus geĆ«venaard worden.

Over Jans gesproken: hij zette zelf ook al eens een serie van 13 wedstrijden zonder nederlaag neer. Dat is zijn persoonlijke record, en het dateert van 2011. Toen stond Jans voor de groep bij sc Heerenveen.

De collega van Jans bij Fortuna Sittard, Danny Buijs, is in het verleden nog door Jans getraind. Buijs speelde onder leiding van Jans bij FC Groningen 67 Eredivisiewedstrijden. Als trainer is Jans ongeslagen in directe duels met Buijs: 2 overwinningen, 3 remises.

FC Utrecht won afgelopen weekend van FC Volendam met 4-2. De laatste keer dat FC Utrecht 2 Eredivisiewedstrijden op rij naar zich toetrok, was in mei 2023. Toen werd achtereenvolgens gewonnen van SC Cambuur en RKC Waalwijk.

Van de laatste 5 keer dat FC Utrecht in de Eredivisie tegen Fortuna Sittard speelde, won de club uit de Domstad 1 maal. Dat was vorig seizoen, in Limburg. Het werd toen 3-4 en Tasos Douvikas blonk uit door als invaller een hattrick te scoren.

Op eigen veld hield FC Utrecht dit seizoen nog geen enkele keer de 0. Alleen in 2007/2008 moest FC Utrecht minstens zo lang wachten op een clean sheet in eigen huis: toen 11 partijen. De reeks bestaat nu uit 10 duels.

Jens Toornstra was direct betrokken bij 3 doelpunten in zijn laatste 2 Eredivisieduels (1 goal, 2 assists).

Oscar Fraulo, Victor Jensen en Niklas Vesterlund: die 3 Denen maakten namens FC Utrecht dit seizoen al speelminuten in de Eredivisie. Komt Jeppe Okkels zondag tot een debuut tegen Fortuna Sittard, dan is hij dus de vierde Deen die deze jaargang voor FC Utrecht uitkomt. Okkels leverde in het 2023-seizoen van de Allsvenskan een directe bijdrage aan 17 goals (11 doelpunten, 6 assists).

Het duel met Fortuna Sittard is ook een weerzien met oude bekenden, zoals Justin Lonwijk en Kristoffer Peterson. Peterson scoorde in de Eredivisie namens FC Utrecht, Roda JC Kerkrade en Heracles Almelo. Er is nog nooit een Zweed geweest die in de Eredivisie voor 4 verschillende clubs een doelpunt heeft gemaakt.

Taylor Booth maakt afgelopen weekend een hattrick. Daarmee heeft hij in 1 klap zijn totale aantal treffers van vorig seizoen (2 stuks) overtroffen.

Bij FC Utrecht staat Oscar Fraulo op scherp. Bij Fortuna Sittard zijn Mitchell Dijks, Loreintz Rosier en Dimitris Siovas 1 gele kaart verwijderd van een schorsing.