12 weetjes over sc Heerenveen - FC Utrecht

05 april 2024

Over Jens Toornstra, Osame Sahraoui, Sam Lammers en nog veel meer!

Het is de afsluiter van speelronde 29 van dit Eredivisieseizoen: sc Heerenveen - FC Utrecht. Zondag om 20.00 uur gaat de bal rollen in Friesland. Een vooruitblik op het duel in het Abe Lenstra Stadion aan de hand van feitjes en weetjes, powered by Unibet.

Begin dit seizoen verslikte FC Utrecht zich in sc Heerenveen-thuis. Het werd in Utrecht 0-2 voor de Friezen, die daarmee een einde maakten aan een reeks van 15 Eredivisiepartijen waarin ze niet wonnen van de Utrechtse FC.

FC Utrecht is in het Abe Lenstra Stadion 8 Eredivisiewedstrijden op rij ongeslagen: 4 zeges, 4 remises.

In de Eredivisie heeft FC Utrecht alleen tegen VVV-Venlo (11 partijen) een langere uitreeks zonder nederlaag neergezet.

FC Utrecht heeft na 28 speeldagen 10 zeges, 9 gelijke spelen en 9 nederlagen op de balans staan. Vorig seizoen won FC Utrecht 15 keer, speelde de ploeg 9 maal gelijk en werd 10 keer verloren.

Deze jaargang verloor sc Heerenveen in de Eredivisie tot nu toe 13 keer. Dat zijn meer nederlagen dan in het volledige vorige seizoen, toen de Friezen in de competitie 12 keer geklopt werden.

In de laatste 20 Eredivisiewedstrijden die FC Utrecht speelde, werd de ploeg van Hoofdtrainer Ron Jans slechts 2 keer verslagen.

Van de 6 uitwedstrijden die FC Utrecht na de winterstop speelde, won de ploeg er 1. Dat was in Enschede tegen FC Twente. Jens Toornstra was toen de matchwinner: 0-1.

Sam Lammers heeft na 12 Eredivisiewedstrijden namens FC Utrecht 5 goals en 3 assists achter zijn naam staan. In het seizoen 2018/2019 verhuurde PSV hem aan sc Heerenveen en in Friese dienst scoorde Lammers toen 16 keer in 31 matchen.

Sam Lammers was in de vorige 4 Eredivisieduels van FC Utrecht trefzeker en kan de tweede speler worden die deze eeuw een doelpunt scoort in 5 opeenvolgende Eredivisiewedstrijden van FC Utrecht, na Dirk Kuijt in 2003.

Osame Sahraoui was goed voor een doelpunt of assist in 4 van de laatste 5 wedstrijden die sc Heerenveen in de Eredivisie speelde.

Jens Toornstra maakte in de Eredivisie alleen zoveel uitdoelpunten bij Heracles Almelo (5) en Excelsior (4) als bij sc Heerenveen: 4.

FC Utrecht’s Hoofdtrainer Ron Jans stond in het verleden bij sc Heerenveen voor de spelersgroep. Hij is vooralsnog de laatste oefenmeester die de Friezen naar een Europees ticket leidde.