Slimme prullenbakken voor een schonere werkomgeving bij FC Utrecht

11 september 2023

Nieuw innovatiedebuut vanuit FC Utrecht Next gericht op duurzaamheid.

Stadion Galgenwaard staat bekend om voetbal, maar na elke wedstrijd komt er een andere uitdaging om de hoek kijken: het afvalprobleem. Het kost dagen van hard werk om de thuishaven van FC Utrecht weer spik en span te krijgen voor de volgende wedstrijd. FC Utrecht heeft de handen ineengeslagen met Odido en PLAEX om deze uitdaging aan te gaan.

In samenwerking met Odido heeft de slimme prullenbak van PLAEX zijn debuut gemaakt op het kantoor van FC Utrecht in Stadion Galgenwaard. Deze innovatieve prullenbakken gaan verder dan het eenvoudigweg verzamelen van afval: ze scheiden het automatisch en belonen gebruikers voor hun milieubewuste keuzes.

Hoe werkt het? Het is eenvoudig. Stel je voor dat je na de lunch je afval in een van deze slimme prullenbakken gooit. Dankzij geavanceerde sensoren en technologieën registreert de prullenbak niet alleen het afval, maar ook het gewicht ervan. En hier komt het leuke gedeelte: voor elke kilogram afval dat je op de juiste manier weggooit, ontvang je punten. Deze punten kunnen vervolgens worden ingewisseld voor beloningen. Een win-winsituatie voor het milieu en jou!

De pilot van deze slimme prullenbakken duurde een maand en had als belangrijkste doel het kantoor schoner te maken en te leren door te doen. PLAEX Technologies, een duurzaam IT-servicebedrijf voerde de pilot uit. PLAEX Technologies is gespecialiseerd in het ontwikkelen van slimme technologieën voor afvalbeheer.

“Wat deze technologie bijzonder maakt is dat het verder gaat dan alleen het scheiden van afval”, vertelt Business & Campagne Marketeer Sonny van Kranenburg van FC Utrecht. “Het vermindert de kosten die gepaard gaan met afvalbeheer, draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en levert een positieve bijdrage aan het milieu. Het is een prachtig voorbeeld van hoe innovatie en technologie kunnen worden ingezet om de wereld om ons heen te verbeteren. Dit is slechts het begin van wat we kunnen bereiken als we onze krachten bundelen voor een schonere en duurzamere toekomst.”