Op bezoek bij Partner FC Utrecht Next: ROC Midden Nederland

04 september 2023

FC Utrecht Next, hét innovatieplatform van FC Utrecht, neemt een kijkje achter de schermen bij deze vitale organisatie.

FC Utrecht Next is het kloppende hart waar maatschappelijke vraagstukken, start-ups en investeerders worden samengebracht om innovaties te laten debuteren. Zowel op, als buiten het veld, wordt er verder ontwikkeld. Dit doen wij niet alleen, maar samen met verschillende partners, waaronder met ROC Midden Nederland. Dit is dé partner die maatschappelijke uitdagingen aanpakt door vaktalenten op te leiden met een oog voor de omgeving. Oftewel: de makers van de samenleving!

Gezond Stedelijk Leven & Vitaliteit
Waar FC Utrecht hard werkt aan een gezond stedelijk leven voor iedereen, is ook ROC Midden Nederland hierop aangesloten. De organisatie hecht veel waarde aan studentenwelzijn, Positieve Gezondheid en vitaliteit. ''Hierbij hoort de holistische visie dat gezondheid niet alleen over niet-ziek zijn gaat, maar over veel meer dan dat'', vertelt Roland Robijn, projectleider vitaliteit & coördinator sportbureau. In het Vitaliteitslab kan iedereen ervaren hoe de aanpak van Positieve Gezondheid jouw eigen leven, en dat van anderen, kan veranderen. Met behulp van de 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van het leven, meedoen en dagelijks functioneren, beoogt men om het vermogen van mensen om met emotionele, sociale en fysieke uitdagingen om te gaan inzichtelijk te maken en te versterken. Hierbij is het essentieel dat iemand de eigen regie voert over zijn of haar leven om op de lange termijn gezonder te zijn. Aan de hand van verschillende sportieve spellen dagen bezoekers zichzelf uit om meer te leren over Positieve Gezondheid. Ook leren ze om dit toe te passen in hun eigen leven en in dat van mensen in hun omgeving.

Mobiele Vitaliteitslab
ROC Midden Nederland pakt maatschappelijke uitdagingen aan op een innovatieve manier. Sinds kort kan dit middels het Mobiele Vitaliteitslab. Deze bakfiets, met verschillende activerende werkvormen, een interactief open wereld systeem en health checks, is samen met studenten speciaal ontwikkeld om de wijken in te gaan. Hiermee heeft ROC Midden Nederland een middel ontwikkeld om Utrechters bewust te maken van het belang van Positieve Gezondheid. Bovendien biedt het de studenten de kans op levensecht onderwijs met maatschappelijk waarde. Dit zijn dan ook twee belangrijke pijlers in de onderwijsvisie van ROC Midden Nederland.

''Vitaliteit is het medicijn om met elkaar gezond te blijven en dit betaalbaar te houden, daarom moeten wij nu onze studenten opleiden'', aldus Bas van den Brand, Collegedirecteur. ROC Midden Nederland werkt daarom samen met bedrijven, gemeenten en de provincie Utrecht om bij te dragen aan een gezonder en vitaler leven voor iedereen. Met MBO voor professionals biedt ROC Midden Nederland ook opleidingen voor volwassenen én werkgevers. Op deze manier speelt ROC Midden Nederland in op de voortdurend technologische veranderingen, de vergrijzing en overige maatschappelijke uitdagingen. Al met al vormt ROC Midden Nederland dus een diverse organisatie met een blik op de toekomst! FC Utrecht Next is trots om hier een onderdeel van te mogen zijn.