12 weetjes over FC Utrecht - Almere City FC

28 september 2023

Over Othmane Boussaid, Christopher Mamengi, Ron Jans en nog veel meer.

De eerste thuiswedstrijd van FC Utrecht onder leiding van Hoofdtrainer Ron Jans is in aantocht. Een vooruitblik op FC Utrecht – Almere City FC aan de hand van 12 feitjes, powered by Unibet.

Een primeur, dat is FC Utrecht – Almere City FC zaterdag. Nog nooit stond de Utrechtse FC tegenover de ploeg uit Almere, sinds die in 2005 toetrad tot het betaalde voetbal.

In de Keuken Kampioen Divisie speelde Jong FC Utrecht al wel 13 partijen tegen de club uit Almere. De Utrechtse talenten wonnen 1 keer van de Flevolanders.

FC Utrecht’s Hoofdtrainer Ron Jans en Almere City FC-oefenmeester Alex Pastoor stonden als coaches in de Eredivisie 7 keer tegenover elkaar. Jans won 4 van die partijen, Pastoor 2.

Voor FC Utrecht is Almere City FC-thuis de 1.800ste wedstrijd in de Eredivisie. De Utrechters wonnen op het hoogste niveau 671 keer, verloren 662 maal en speelden 466 keer gelijk.

FC Utrecht verloor dit seizoen 5 van de eerste 6 Eredivisiepartijen en dat kwam in de clubgeschiedenis nog nooit eerder voor.

Othmane Boussaid kan zaterdag zijn 100ste Eredivisiewedstrijd spelen voor FC Utrecht.

Zes Belgen bereikten die mijlpaal tot nu toe al: Stefaan Tanghe (160), Tom van Mol (138), Hans Somers (119), Jan Wuytens (119), Stijn Vreven (113) en Tom Caluwé (105).

Voor geen enkele andere club in Nederland kwamen zoveel Belgen al in minstens 100 Eredivisieduels in actie. Roda JC Kerkrade volgt: 5 Belgen speelden minimaal 100 Eredivisiepartijen namens de Limburgers.

Almere City FC-verdediger Damian van Bruggen is geboren in Utrecht. Hij speelde tot nu toe 50 wedstrijden voor de club uit Flevoland.

Amersfoorter Christopher Mamengi speelt tegenwoordig eveneens voor Almere City FC. De verdediger genoot zijn jeugdopleiding bij FC Utrecht en debuteerde namens de Domstedelingen in het betaalde voetbal. Mamengi kwam 85 keer uit in de Eerste Divisie met Jong FC Utrecht en speelde met FC Utrecht’s vlaggenschip 1 partij in de TOTO KNVB Beker.

Almere City FC beschikt in de persoon van Jochem Ritmeester van de Kamp over de speler met de langste naam (exclusief spaties) die ooit actief was in de Eredivisie. Ritmeester van de Kamp deelt dat record met Patrick Meijnhard van Schoor en oud-speler van FC Utrecht Derensili Sanches Fernandes.

Ron Jans heeft als trainer 29 verschillende clubs verslagen in de Eredivisie. Het record staat met 38 verschillende teams op naam van Kees Rijvers.