12 weetjes over Sparta Rotterdam - FC Utrecht

23 november 2023

Over Victor Jensen, Bart Vriends, Nick Viergever en nog veel meer.

Het laatste part van de eerste helft van dit Eredivisieseizoen staat voor de deur. Voor FC Utrecht begint de afsluitende reeks wedstrijden van dit kalenderjaar met een uitduel in Spangen. Een vooruitblik op Sparta Rotterdam-uit, presented by Unibet.

In de Eredivisie is FC Utrecht al 15 wedstrijden ongeslagen tegen Sparta Rotterdam. Die imposante reeks omvat 13 overwinningen en 2 remises.

Alleen tegen Excelsior (serie van 17 in de periode 1970 – 1983) en sc Heerenveen (reeks van 15 in de periode 2015 – februari 2023) zette FC Utrecht in de Eredivisie een dergelijke score neer.

De laatste uitnederlaag van FC Utrecht tegen Sparta Rotterdam dateert van 19 oktober 2008. Het werd toen 1-0 voor de Rotterdammers, Charles Dissels was de matchwinner. Sindsdien won FC Utrecht 7 van de 8 uitpartijen tegen de Spartanen in alle competities.

FC Utrecht werd afgelopen seizoen door Sparta Rotterdam uitgeschakeld in de play-offs om Europees voetbal, maar won in die nacompetitie desondanks op Het Kasteel met 0-1.

Sparta Rotterdam won in 2023 tot nu toe 15 Eredivisieduels. Het is voor het eerst sinds 1985 (toen: 17 zeges) dat de Spartanen zoveel overwinningen hebben geboekt in 1 kalenderjaar. Het clubrecord van de Spangenaren staat op 18 Eredivisiezeges in 1 jaar; dat was in 1970 en 1972.

FC Utrecht won dit seizoen 1 van de 6 gespeelde uitwedstrijden: een 1-3 zege bij Heracles Almelo. Dat was de enige uitpartij waarin FC Utrecht dit seizoen tot scoren kwam.

Tobias Lauritsen heeft 10 Eredivisiegoals gemaakt voor Sparta Rotterdam in het jaar 2023. Dat is het hoogste aantal Eredivisiegoals van een Spartaan in 1 kalenderjaar sinds Ali Elkhattabi in het jaar 2000.

FC Utrecht scoorde in de voorgaande 3 uitduels niet. Het gebeurde de afgelopen 30 jaar maar 1 keer dat FC Utrecht in 4 opeenvolgende Eredivisie-uitpartijen het net niet vond. Dat was in de periode mei-september 2021.

Victor Jensen scoorde 3 keer in de oefenwedstrijd die FC Utrecht vorige week speelde tegen PEC Zwolle. De Utrechters wonnen op Sportcomplex Zoudenbalch met 3-1.

Voormalig jeugdspeler van FC Utrecht Bart Vriends kan zondag met Sparta Rotterdam een bijzondere mijlpaal bereiken. Komt hij in actie, dan speelt hij zijn 200ste wedstrijd voor de Spartanen.

Andere oude bekenden bij de Spangenaren: Djevencio van der Kust en Django Warmerdam. Warmerdam kwam namens FC Utrecht 65 keer in actie in de Eredivisie, Van der Kust speelde met de Utrechters 20 competitieduels op het hoogste niveau.

Voor Nick Viergever is Het Kasteel bekend terrein. De verdediger van FC Utrecht maakte ruim 14 jaar geleden zijn debuut in het betaalde voetbal namens Sparta Rotterdam. Hij speelde 30 Eredivisiewedstrijden namens de Zuid-Hollanders, bij wie Arno Verschueren zondag vanwege een schorsing ontbreekt.