12 weetjes over FC Utrecht - FC Twente

02 november 2023

Over Jens Toornstra, Ricky van Wolfswinkel, Ron Jans en nog veel meer.

Stadion Galgenwaard is zondag het decor van de Eredivisiewedstrijd FC Utrecht – FC Twente. Het duel tussen de Utrechters en de Tukkers begint die dag om 12.15 uur. Een vooruitblik op een interessante clash aan de hand van 12 weetjes, powered by Unibet.

FC Utrecht is ongeslagen in de laatste 10 thuiswedstrijden tegen FC Twente in de Eredivisie: 7 zeges, 3 remises.

Die ongeslagen serie van FC Utrecht begon na een 2-6 nederlaag op 4 december 2011. Toen zat Co Adriaanse bij FC Twente op de bank. Vervolgens lukte het de FC Twente-trainers Steve McLaren, Michel Jansen, Alfred Schreuder, René Hake, Gertjan Verbeek, Gonzalo García García en Ron Jans niet om met de Tukkers te winnen in Stadion Galgenwaard.

FC Utrecht pakte in de vorige 2 Eredivisieduels 4 punten, nadat de ploeg 3 punten overhield aan de eerste 8 competitiewedstrijden van dit seizoen.

FC Twente heeft na 10 partijen 25 punten op de teller staan. Het is voor de vierde keer dat de Tukkers minstens 25 punten pakken in hun eerste 10 Eredivisieduels van het seizoen. Eerder deden de roodhemden uit Overijssel dat in 1968/1969 (28 punten), 2009/2010 (26) en 2012/2013 (25).

FC Utrecht kwam dit seizoen in 7 van de 10 gespeelde competitiewedstrijden niet tot scoren. Afgelopen jaargang scoorde FC Utrecht niet in 6 van de 34 Eredivisieduels.

Jens Toornstra speelde afgelopen dinsdag zijn honderdste officiële wedstrijd namens FC Utrecht. De eerste Eredivisiepartij die de middenvelder namens FC Utrecht in de Eredivisie speelde, was tegen FC Twente.

FC Twente werd op 16 april 2013 door FC Utrecht met 1-0 verslagen in Stadion Galgenwaard. De Tukkers verloren sindsdien 1 van de volgende 15 Eredivisieduels: met 1-0 van RKC in Waalwijk.

FC Utrecht kreeg dit seizoen in de Eredivisie 4 penalty’s tegen. Dat is het hoogste aantal van alle Eredivisieploegen. In de laatste 2 partijen die de Utrechtse FC speelde, kreeg de opponent een strafschop. FC Utrecht incasseerde in 2013 voor het laatst in 3 opeenvolgende competitieduels een penalty.

FC Utrecht’s Hoofdtrainer Ron Jans stond de afgelopen 3 seizoenen aan het roer bij FC Twente. De Tukkers eindigden onder zijn leiding in de Eredivisie achtereenvolgens op plek 10, 4 en 5.

FC Twente-spits Ricky van Wolfswinkel speelde in totaal 60 Eredivisiewedstrijden voor FC Utrecht. Daarin scoorde hij 22 keer. Van Wolfswinkel is dit seizoen tot nu toe 5 keer trefzeker geweest voor de Tukkers, waarvan 4 maal in uitduels.

In 9 van de 10 wedstrijden die FC Twente dit seizoen in de Eredivisie speelde, opende het team van Joseph Oosting de score. De enige uitzondering was de 1-0 nederlaag bij RKC Waalwijk.

Alleen tegen PSV (0 zeges, 0 remises, 4 nederlagen) coachte FC Twente-oefenmeester Oosting in de Eredivisie zoveel wedstrijden zonder te winnen als tegen FC Utrecht (0 zeges, 3 remises, 1 nederlaag).