12 weetjes over FC Utrecht - Excelsior

10 november 2023

Over Marouan Azarkan, Arthur Zagre, Ron Jans en nog veel meer.

Het is de afsluiter van speelronde 12 van dit Eredivisieseizoen: FC Utrecht – Excelsior. Voordat de bal zondagavond gaat rollen in Stadion Galgenwaard, een vooruitblik op het duel met de Kralingers aan de hand van feitjes en weetjes: presented by Unibet.

FC Utrecht is in de Eredivisie ongeslagen op eigen veld tegen Excelsior. De Utrechters ontvingen de Kralingers tot nu toe 23 keer. Dat resulteerde in 19 overwinningen voor de Utrechtse FC en 4 remises.

FC Utrecht is in zijn laatste 9 Eredivisiewedstrijden (uit en thuis) ongeslagen tegen Excelsior. De laatste keer dat de Utrechters verloren van de Rotterdammers, was op 3 oktober 2015 in Kralingen.

Vorig seizoen won FC Utrecht 2 keer met het kleinst mogelijke verschil van Excelsior. In Rotterdam werd het 0-1 en was Sander van de Streek de matchwinner. In Utrecht eindigde het in 1-0 en besliste Tasos Douvikas de wedstrijd.

Excelsior incasseerde in de laatste 9 Eredivisiewedstrijden die de club speelde geen enkele goal in de eerste helft. De laatste speler die tegen Excelsior scoorde voor rust, was Ajacied Brian Brobbey op 19 augustus jongstleden.

FC Utrecht kreeg in de vorige 3 Eredivisiewedstrijden een strafschop tegen. De laatste keer dat een Eredivisieclub in 4 competitieduels op rij een penalty tegen kreeg, was in 2015: SC Cambuur.

Excelsior is tot nu toe in de Eredivisie dit seizoen de ploeg die de meeste punten verloor na een voorsprong (13). De Kralingers stonden tijdens elk van de 3 partijen die ze deze jaargang verloren op enig moment voor.

Jens Toornstra scoorde 6 keer in de 16 wedstrijden die hij in de Eredivisie tegen Excelsior speelde. Alleen tegen NAC Breda (7 maal) en Heracles Almelo (ook 7 keer) scoorde Toornstra in de Eredivisie vaker.

Excelsior maakte dit seizoen via invallers 6 goals. Dat is nu al een evenaring van de score van de vorige jaargang.

Marouan Azarkan speelde in de seizoenen 2021/2022 en 2022/2023 voor Excelsior. Namens de Rotterdammers kwam hij in 58 competitieduels in actie en daarin scoorde hij 13 keer.

Arthur Zagre speelde in de Eredivisie 10 keer voor FC Utrecht, voordat hij de overstap maakte naar Excelsior.

Hoofdtrainer Ron Jans van FC Utrecht coachte in de Eredivisie 17 wedstrijden tegen Excelsior. Hij won er 12, speelde 4 keer gelijk en verloor 1 maal. Dat was met sc Heerenveen in 2011.

Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen speelde 28 Eredivisieduels namens FC Utrecht en kwam daarin 4 maal tot scoren. Hij zat als interim-trainer tijdens 1 duel op de bank bij FC Utrecht. Toen, op 16 september 2018, werd op eigen veld met 1-2 verloren van FC Emmen.