Feelee lanceert Gratitude Box bij Academie FC Utrecht

08 mei 2023

Utrechtse talenten danken hun dierbaren op Sportcomplex Zoudenbalch.

Op maandag 21 april stond de Gratitude Box op Sportcomplex Zoudenbalch; dé box waarmee spelers van de FC Utrecht Academie dankbaarheidsvideo’s konden opnemen voor hun dierbaren.

De afgelopen maanden is via het innovatieplatform FC Utrecht Next, een pilot gestart met de app Feelee binnen de Academie van FC Utrecht. Feelee helpt jongeren om inzicht te krijgen in hun gewoontes en emoties en is hierom interessant voor de ontwikkeling van de spelers van FC Utrecht. Eén van de thema’s van de pilot is om jongeren te leren over ‘dankbaarheid’. In de Gratitude Box konden spelers hun dankbaarheid uiten door een videoboodschap op te nemen voor hun geliefden.

Dankbaarheid is één van de meest krachtige dingen die je kunt doen om je mentale gezondheid een boost te geven. Samen met wetenschappers en dancefestival organisator ID&T, ontwikkelden Public Cinema en JIMwerkt de ‘Gratitude Box’: een videobox waarin jongeren hun dankbaarheid kunnen tonen aan de hand van een persoonlijke videoboodschap voor een vertrouwd iemand uit hun omgeving.

Het is wetenschappelijk onderzocht dat het uiten van je dankbaarheid zorgt voor een betere nachtrust, meer optimisme, minder focus op tastbare spullen, je meer over hebt voor een ander en meer tevredenheid ervaart. Uit onderzoek blijkt dat de hersengebieden rondom beloning, inschatten wat het goede is om te doen en het kunnen herkennen en uiten van je emoties, actiever zijn als je bezig bent met dankbaarheid. Dit effect is tot wel drie maanden na het uitten van je dankbaarheid richting iemand uit je omgeving zichtbaar in je hersenen.

Al met al dus een interessante middag, waarbij niet alleen spelers, maar ook ouders en trainers plezier hebben gehad van de box.