2 - 0

FC Utrecht legt RKC Waalwijk over de knie

FC Utrecht heeft zich geplaatst voor de play-offs om Europees voetbal. De laatste drie punten die de Utrechters daarvoor nodig hadden, pakten ze vanavond (zaterdag) tegen RKC Waalwijk. In Stadion Galgenwaard zorgden Tasos Douvikas en Zakaria Labyad voor de doelpunten tegen de Brabanders: 2-0.

Liveblog laatst geupdate om:
14-05-2023 om 01.02

Silberbauer: 'Het eindigde gek'

00.50 uur

"Het eindigde gek", zegt Silberbauer doelend op het feit dat de wedstrijd voor de tweede keer stilgelegd werd in blessuretijd. Over de wedstrijd zegt de Deense oefenmeester het volgende: "Ik denk dat we de eerste helft heel goed speelden. Na de 1-0 namen zij wat meer risico's waardoor we meer moest verdedigen. Maar we bleven goed bij elkaar."

Bekijk hier de volledige nabeschouwing.

Douvikas gekroond

00.20 uur

Zijn zeventiende Eredivisietreffer van dit seizoen maakte hij vanavond in het duel met RKC Waalwijk: Tasos Douvikas.

De Griek eindigde bovendien bovenaan in de stemming van de Koning van de Wedstrijd. En dus nam hij na afloop van de match de bijbehorende prijs in ontvangst. Koning Tasos!

Utrechts doelpunt

23.59 uur

Een FC Utrecht-goal gescoord door een in Utrecht geboren speler: vanavond gebeurde het, toen Zakaria Labyad in de blessuretijd de 2-0 maakte tegen RKC Waalwijk.

Labyad is de eerste in Utrecht geboren voetballer die scoort voor FC Utrecht sinds Quinten Timber op 2 april 2022.

Statistieken

23.57 uur

FC Utrecht pakte de volle buit vanavond. De statistieken die horen bij deze Utrechtse driepunter: 

Karakteristieken

23.51 uur

De hoofdrolspelers van editie 2022/2023 van FC Utrecht - RKC Waalwijk:

FC Utrecht - RKC Waalwijk 2-0 (0-0)
60 Tasos Douvikas 1-0
90+3 Zakaria Labyad 2-0

Gele kaarten: Jens Toornstra (FC Utrecht), Juriën Gaari en Shawn Adewoye (RKC Waalwijk).

Toeschouwers: 18.926.

Scheidsrechter: Ingmar Oostrom.

Opstelling FC Utrecht: 
Vasilis Barkas; Sean Klaiber, Mike van der Hoorn, Nick Viergever, Mark van der Maarel (75. Modibo Sagnan); Can Bozdogan, Jens Toornstra, Sander van de Streek; Othmane Boussaid, Tasos Douvikas (85. Anthony Descotte), Bart Ramselaar (75. Zakaria Labyad).

Opstelling RKC Waalwijk:
Etienne Vaessen; Julian Lelieveld (80. Saïd Bakari), Juriën Gaari, Shawn Adewoye, Thierry Lutonda (72. Roy Kuijpers); Vurnon Anita (80. Iliass Bel Hassani), Yassin Oukili, Florian Jozefzoon (60. Zakaria Bakkali), Pelle Clement; Julen Lobete (80. Mika Biereth), Michiel Kramer.

Drie keer op rij de nul in eigen huis

23.47 uur

Voor de derde keer op rij hield FC Utrecht de nul in een thuiswedstrijd. Dat lukte vanavond tegen RKC Waalwijk en in de weken ervoor ook al tegen FC Twente en FC Volendam.

De laatste keer dat FC Utrecht in drie thuispartijen op rij een clean sheet noteerde, was in de periode september - november 2019.

Afgelopen!

23.22 uur

Na een onorthodox slot van de partij, waarin arbiter Ingmar Oostrom het duel nogmaals stillegde en uiteindelijk ook weer liet hervatten, heeft het laatste fluitsignaal geklonken: FC Utrecht wint van RKC Waalwijk en heeft een ticket voor de play-offs om Europees voetbal veiliggesteld.

⚽️ GOAL!

90

Ja! 2-0! Het kan nu toch niet meer mis!

Zakaria Labyad komt goed voor zijn man na een voorzet vanaf de flank, en de invaller schiet de bal in de korte hoek knap binnen!

🔃 Descotte in de ploeg

85

Anthony Descotte wordt in de ploeg van FC Utrecht gebracht. De Belgische spits vervangt Tasos Douvikas, die op dit moment alleen aan kop gaat in het topscorersklassement van de Eredivisie.

🔃 Drie verse krachten

80

Trainer Joseph Oosting voert nog eens drie vervangingen door.

Mika Biereth, Iliass Bel Hassani en Saïd Bakari komen in de ploeg als vervangers van Julian Lelieveld, Vurnon Anita en Julen Lobete.

🔃 Dubbele vervanging

75

Twee wissels in het team van FC Utrecht. Modibo Sagnan en Zakaria Labyad lossen Mark van der Maarel en Bart Ramselaar af.

🔃 Waalwijkse wissel

72

Een tweede vervanging in de ploeg van RKC Waalwijk: verdediger Thierry Lutonda gaat naar de kant, aanvaller Roy Kuijpers betreedt het veld. De intenties van de Brabanders lijken daarmee helder.

Kramer over

68

Na balverlies in de opbouw bij FC Utrecht ontstaat een kans voor RKC Waalwijk. Michiel Kramer waagt van dichtbij een poging, vanuit een moeilijke positie: over.

🟨 Toornstra het boekje in

65

Een speler van RKC Waalwijk gaat over de knie bij Jens Toornstra. De routinier krijgt een gele kaart.

Duel hervat

60

FC Utrecht - RKC Waalwijk is, na een break van zo'n tien minuten, hervat.

Bij RKC Waalwijk direct een wissel: Zakaria Bakkali vervangt Florian Jozefzoon.

Stilgelegd

61

De wedstrijd is tijdelijk stilgelegd. Na de openingstreffer van Tasos Douvikas werden voorwerpen op het veld gegooid. Arbiter Ingmar Oostrom legt de partij direct stil en neemt de spelers van FC Utrecht en RKC Waalwijk mee de catacomben in.

⚽️ GOAL!

60

Ja, daar is dan dat doelpunt!

FC Utrecht in een sterke fase, Tasos Douvikas aan de bal. En dan is de optelsom snel gemaakt: goal! De Griekse aanvaller schiet de bal knap de verre hoek in: 1-0 voor FC Utrecht!

Utrechtse powerplay

58

FC Utrecht speelt sterk in deze fase van de wedstrijd. De ploeg van Hoofdtrainer Michael Silberbauer voert de druk op RKC Waalwijk flink op en is geregeld in de buurt van het doel van Etienne Vaessen. Nu is het nog wachten op die ene bal die precies daar valt waar-ie vallen moet.

🟨 Gaari op de bon

54

RKC Waalwijk-verdediger Juriën Gaari geeft Tasos Douvikas een tik op het middenveld. Scheidsrechter Ingmar Oostrom besluit een gele kaart te trekken.

De tweede helft is begonnen

46

De tweede helft is van start. Geen wissels; niet bij FC Utrecht, ook niet bij RKC Waalwijk.

Er doet zich direct een flinke mogelijkheid voor voor de Utrechters. Een snoeihard schot van Can Bozdogan wordt gekeerd door Etienne Vaessen.

Rust

45

Het is rust in Utrecht. Kansen over en weer, en zeker voor FC Utrecht een aantal goede mogelijkheden. Maar: nog geen goals in Stadion Galgenwaard: 0-0.

VAR-moment

37

Een VAR-moment: videoscheidsrechter Robin Hensgens roept Ingmar Oostrom naar de kant om naar beelden te kijken van een mogelijk penaltymoment voor het doel van FC Utrecht. Oostrom beoordeelt de situatie en komt tot de conclusie dat hij de bal niet op de stip legt: geen pingel voor RKC Waalwijk.

Weer een kans

31

Opnieuw een kans voor FC Utrecht. Deze keer wordt de bal voor het doel geslingerd en kopt Tasos Douvikas. De Griek geeft de bal veel vaart mee, maar mikt net niet goed: over.

Vaessen redt...

19

Tasos Douvikas legt vanaf elf meter aan, maar vindt keeper Etienne Vaessen van RKC Waalwijk op zijn pad: penalty gestopt, 0-0 nog steeds de stand.

De bal gaat op de stip

18

Penalty! Ingmar Oostrom wijst naar de stip. Sander van de Streek wordt onderuit gekegeld door Shawn Adewoye. Tasos Douvikas meldt zich bij de bal. 

Van de Streek bijna!

13

En daar is dan bijna de openingstreffer!

Sander van de Streek krijgt de bal in een moeilijke positie, maar perst er toch nog een schot uit: zijnet. 

Over en weer

12

Het spel golft in de openingsfase op en neer en dat resulteert in mogelijkheden over en weer. Tot nu toe staan Vasilis Barkas en Etienne Vaessen hun mannetje onder de lat.

De bal rolt!

1

FC Utrecht - RKC Waalwijk is van start!

Na een spetterende vuurwerkshow is de partij begonnen in Stadion Galgenwaard. FC Utrecht speelt in de eerste helft richting de Cityside en na de break dus in de richting van de Bunnikside.

Wauw!

20.48 uur

Soms zegt één beeld nu eenmaal meer dan duizend woorden...

De aftrap nadert

20.40 uur

Het stadion stroomt voller en voller, de zon zakt langzaam weg en de aftrap komt in zicht: nog 20 minuten tot de kick-off van FC Utrecht - RKC Waalwijk!

Heerlijke omstandigheden

20.27 uur

De keepers van FC Utrecht zijn begonnen aan de warming-up. Het zijn heerlijke omstandigheden voor een mooie voetbalavond.

Weerzien met Kramer

20.18 uur

Eén van de mannen in de basiself van RKC Waalwijk: Michiel Kramer. De spits is clubtopscorer van de Brabanders en kwam in het verleden uit voor FC Utrecht.

Joseph Oosting laat deze elf starten in Stadion Galgenwaard: Etienne Vaessen, Julian Lelieveld, Shawn Adewoye, Thierry Lutonda, Vurnon Anita, Julen Lobete, Florian Jozefzoon, Pelle Clement, Juriën Gaari, Michiel Kramer, Yassin Oukili.

Ha, mannen!

19.59 uur

Daar zijn ze: de spelers en stafleden van FC Utrecht. En onze huisfotograaf zat natuurlijk klaar om de aankomst van de spelersbus vast te leggen.

Namen en rugnummers

19.42 uur

In de basiself van FC Utrecht twee wijzigingen ten opzichte van vorige week, toen in Leeuwarden van SC Cambuur werd gewonnen.

Bart Ramselaar staat vanavond aan de aftrap als vervanger van Taylor Booth, die in Friesland geel kreeg en als gevolg daarvan geschorst is voor het duel met RKC Waalwijk. Ook Can Bozdogan begint, in plaats van Bas Dost. Bij FC Utrecht begint Tasos Douvikas daarom vandaag weer in de punt van de aanval. Bozdogan speelt, uiteraard, op het middenveld.

Een rondje door Stadion Galgenwaard

18.14 uur

De hoogste tijd voor een rondje door Stadion Galgenwaard!

In het rood-wit én geel-blauw

16.26 uur

Behoorlijk wat spelers droegen door de jaren heen het shirt van FC Utrecht én dat van RKC Waalwijk.

Wat te denken van aanvallers als Leo van Veen, Donny de Groot, Michiel Kramer, Marco Boogers, Harry Decheiver, Hans van de Haar en Sandro Calabro?

Of middenvelders als Erik ten Hag, Rodney Sneijder, Gert Kruys, Ruud Berger en Patrick van Diemen

En verdedigers als Tim Cornelisse, David Nascimento, Michael Lamey? En keepers zoals Khalid Sinouh en Rob van Dijk?

Brabantse week

14.41 uur

Het is een Brabantse week voor FC Utrecht.

Maandag speelde Jong FC Utrecht in Stadion Galgenwaard tegen FC Den Bosch. Gisteravond ging de beloftenploeg in Tilburg op bezoek bij Willem II. En vanavond is het dus het Waalwijkse RKC dat op bezoek komt in de Domstad.

Jong FC Utrecht speelde gelijk tegen de Bosschenaren en verloor van de Tilburgers. Driemaal is scheepsrecht, nietwaar?

Vandaag in FC Today

13.43 uur

Natuurlijk is er ook vandaag weer een gratis programmaboekje. In de FC Today van FC Utrecht - RKC Waalwijk lees je onder meer een interview met Jens Toornstra, kom je meer te weten over Luuk Brouwers en Yassin Oukili, tref je een lekker en gezond recept aan, lees je waar Steve De Ridder de komende seizoenen voetbalt, vind je een mooie poster en nog veel meer!

Niet van de partij vanavond, of lees je het wedstrijdmagazine liever online? Dat kan HIER.

Facts & Figures

12.58 uur

Wil jij echt álles weten over FC Utrecht - RKC Waalwijk? Bekijk de Facts & Figures. Binnen 5 minuten ben je dan een echte #utrrkc expert!

De vorige #utrrkc in beeld

12.02 uur

De laatste 3 Eredivisiepartijen tussen FC Utrecht en RKC Waalwijk eindigden onbeslist: 2-2 in Utrecht, 1-1 in Waalwijk en 2-2 in Waalwijk.

Foto's van de vorige #utrrkc, die dus in 2-2 eindigde:

Tijd om je glazen bol af te stoffen!

11.17 uur

Wat denk jij dat de uitslag van FC Utrecht - RKC Waalwijk wordt? Laat jouw voorspelling achter op de Facebookpagina van de Utrechtse FC en maak kans op een leuk prijzenpakket!

Training in beeld

10.32 uur

Over vaste prik gesproken: foto's van de training van het eerste elftal, die zie je ook wekelijks terugkomen op de verschillende online kanalen van FC Utrecht. Ook gisteren zat onze fotograaf weer langs de lijn op het FC Utrecht Topsportcentrum in Overvecht om de afsluitende training voor RKC Waalwijk-thuis vast te leggen.

Uitverkochte Bunnikside

09.41 uur

Of de Twaalfde Man uitkijkt naar RKC Waalwijk-thuis? Nou en of! Gisteravond gingen de laatste kaartjes voor de Bunnikside al over de toonbank.

Voor de overige tribunes zijn nog wel tickets verkrijgbaar. Er is vrije verkoop voor het duel met de Brabanders, wat betekent dat je geen Seizoen- of Clubkaart nodig hebt voor het aanschaffen van kaarten.

Nog geen plannen voor vanavond? Scoor HIER jouw tickets.

De verwachting van Silberbauer

08.55 uur

Vaste prik in aanloop naar de wedstrijden van FC Utrecht: een voorbeschouwing met Hoofdtrainer Michael Silberbauer. Zo'n babbel was er dus ook gistermiddag, bij het FC Utrecht Topsportcentrum in Overvecht.

“RKC Waalwijk is tot nu toe erg goed geweest, ze zijn flexibel in de manier van spelen en hebben een aantal spelers die beslissend voor ze zijn”, zei Silberbauer voor de camera van FC Utrecht's mediacrew. “Wij moeten van onze eigen kracht uitgaan en onze manier van spelen juist uitvoeren. Dat deden we tegen Cambuur.”

Matchday!

08.07 uur

Stadion Galgenwaard. Dáár is het vanavond te doen! FC Utrecht kruist de degens met RKC Waalwijk in de slotfase van de competitie.