Eredivisietopscorer Tasos Douvikas zorgt voor FC Utrecht-primeur

28 mei 2023

Griekse aanvaller schiet zichzelf de clubgeschiedenisboeken in.

FC Utrecht-spits Tasos Douvikas is de topscorer van de Eredivisie in het seizoen 2022/2023. De Griekse aanvaller, die in competitieverband evenals PSV’er Xavi Simons deze jaargang 19 keer trefzeker was, heeft daarmee voor een primeur gezorgd. Nooit eerder was namelijk een speler van FC Utrecht de meest productieve voetballer van de hoogste divisie van Nederland.

Grieks international Douvikas ontvangt, als topscorer van dit Eredivisieseizoen, de Willy van der Kuijlen Trofee. Die prijs is vernoemd naar wijlen Willy van der Kuijlen. De Brabantse goalgetter is met 311 competitietreffers Eredivisietopscorer aller tijden.

Douvikas volgt als topscorer van de Eredivisie oud-speler van FC Utrecht Sébastien Haller op. Die was op zijn beurt de opvolger van Georgios Giakoumakis, één van de drie Grieken – naast Douvikas en Nikos Machlas – die ooit tot Eredivisietopscorer werd gekroond.

Voor Douvikas was het seizoen 2022/2023 zijn tweede in Utrechtse dienst. Ook tijdens zijn debuutjaargang in de Domstad werd de Griek clubtopscorer, al moest hij die eretitel een jaar geleden nog delen met Bart Ramselaar. Allebei waren zij toen in de Eredivisie 9 keer trefzeker namens FC Utrecht.

De Willy van der Kuijlen Trofee is de tweede prijs die Douvikas vandaag in de wacht sleepte. De spits ontving uit handen van oud-medewerkster Marianne Werdler ook al de David di Tommaso Trofee. Die publieksprijs wordt elk jaar uitgereikt aan de speler die het meest populair is bij de supporters.