15 weetjes over FC Utrecht in Eredivisieseizoen 2022/2023

29 mei 2023

Over clean sheets, Tasos Douvikas, balbezitpercentages en nog veel meer!

De reguliere competitie van het seizoen 2022/2023 zit erop. Een uitstekend moment om, zo vlak voor de start van de play-offs om Europees voetbal, eens de balans op te maken. 

Vanuit standaardsituaties scoorde FC Utrecht in de Eredivisie dit seizoen 16 keer. Alleen Ajax (18), Sparta Rotterdam (19) en PSV (24) waren vaker trefzeker vanuit standaardsituaties.

Van die 16 goals die FC Utrecht maakte vanuit standaardsituaties, scoorde het team van Hoofdtrainer Michael Silberbauer 11 keer vanuit een corner. Alleen PSV (15) scoorde dit seizoen vaker vanuit een hoekschop.

Verdedigend scoort FC Utrecht ook hoog in het standaardsituatiesklassement. De Utrechtse FC kreeg 7 tegentreffers vanuit standaardsituaties. Alleen kampioen Feyenoord (5) incasseerde er op die manier minder.

FC Utrecht produceerde in de competitie 436 schoten. Daarvan gingen er 171 op doel.

Tasos Douvikas loste de meeste schoten van alle FC Utrecht-spelers: 79 stuks. Daarvan gingen er 36 op doel.

Het scoringspercentage van Douvikas is verreweg het hoogste van 10 spelers die dit seizoen de meeste schoten losten. De Griekse FC Utrecht-spits noteert een percentage van 24. Van de 10 spelers met de meeste schoten achter hun naam volgen Xavi Simons (PSV, 20 procent), Sydney van Hooijdonk (sc Heerenveen, 18 procent) en Santiago Gimenez (Feyenoord, 18 procent) in dit klassement.

In het lijstje van meest accurate teams, wat zich toespitst op de verhouding tussen het aantal geproduceerde schoten en het aantal schoten op doel, staat FC Utrecht derde met een percentage van 39. Alleen AZ en PSV scoren beter: allebei 40 procent.

FC Utrecht raakte in het seizoen 2022/2023 9 keer de lat of de paal. Het vaakst werd het aluminium geraakt door PSV: 25 keer.

Slechts 2 spelers raakten deze jaargang vaker het aluminium dan FC Utrecht’s Tasos Douvikas (4 maal): Mohammed Kudus (Ajax) en Ricky van Wolfswinkel (FC Twente): allebei 5 keer.

FC Utrecht hield de voorbije Eredivisiejaargang 12 keer de nul. Alleen Feyenoord (13), Sparta Rotterdam (14) en FC Twente (17) noteerden vaker een clean sheet dan de Utrechters.

De spelers van FC Utrecht stonden bij elkaar 35 keer buitenspel in de afgelopen competitie. Dat is het minste van alle Eredivisieploegen. Het vaakst offside stond Ajax: 74 keer. Fortuna Sittard-aanvaller Burak Yilmaz (32 maal) stond in zijn eentje bijna net zo vaak buitenspel als alle FC Utrecht-spelers bij elkaar.

Via invallers kwam FC Utrecht afgelopen seizoen 13 keer tot scoren. Alleen Ajax was vaker trefzeker dankzij ingevallen spelers: 14 maal.

FC Utrecht zette in de competitie van 2022/2023 in totaal 33 verschillende spelers in. Alleen FC Groningen gebruikte meer verschillende voetballers: 36.

Door de spelers van FC Utrecht werden dit seizoen 312 overtredingen gemaakt. Alleen Feyenoord werd wat dat betreft minder vaak teruggefloten: 301 keer.

Het gemiddelde balbezitpercentage van FC Utrecht was dit seizoen 50. Dat klassement wordt geleid door Ajax (67 procent) en afgesloten door FC Volendam, met een percentage van 41.