Vooruit, meteen maar even door de zure appel heen: de balans van FC Utrecht tegen FC Emmen is niet al te best. Van de 6 Eredivisieduels die beide ploegen tegen elkaar speelden, werden er 2 door de Utrechters gewonnen en zegevierden de Drenten 4 maal.

Eerder dit seizoen ging FC Utrecht in Emmen met 3-2 onderuit. Tot twee keer toe nam FC Utrecht in Drenthe de leiding, maar dat mocht toen, op 20 augustus 2022, niet baten.

FC Utrecht won de vorige 2 thuisduels in de Eredivisie. RKC Waalwijk (2-0) en FC Twente (1-0) werden verslagen.

FC Emmen speelde in de Eredivisie tot nu toe 2 keer eerder een wedstrijd op speeldag 34. In beide gevallen wonnen de Drenten die partijen; 1-0 tegen FC Groningen in seizoen 2018/2019 en 0-4 bij VVV-Venlo in de jaargang 2020/2021. Vorig seizoen won FC Emmen ook tijdens de laatste speeldag van het seizoen, maar dat was in de Keuken Kampioen Divisie: met 3-0 werd toen ADO Den Haag verslagen.

In de vorige 3 thuiswedstrijden hield FC Utrecht de 0.

Tasos Douvikas is, met nog 1 speelronde te gaan, topscorer van de Eredivisie. De Griekse aanvaller van FC Utrecht scoorde tot nu toe 18 keer. Het is nog nooit gebeurd dat een speler van FC Utrecht topscorer werd van de Eredivisie.

Twee Grieken hebben het topscorersklassement van de Eredivisie al eens op hun naam geschreven: Nikos Machlas (34 goals namens Vitesse in seizoen 1997/1998) en Georgios Giakoumakis (26 treffers als speler van VVV-Venlo in de jaargang 2020/2021).

FC Emmen-aanvaller Ole Romeny heeft dit seizoen 10 goals gemaakt. De clubtopscorer van de Emmenaren is de tweede speler die namens FC Emmen minstens 10 keer scoort in een Eredivisieseizoen, na Michael de Leeuw (13 goals in 2020/2021).

Alleen De Leeuw (25) en Sergio Peña (10) maakten minstens zoveel treffers voor FC Emmen in de Eredivisie als Romeny.

FC Utrecht heeft zich al geplaatst voor de play-offs om Europees voetbal. Het wordt voor de Domstedelingen de dertiende deelname aan die eindronde, sinds de herinvoering ervan in 2005/2006.

Ook FC Emmen neemt deel aan een nacompetitie, maar dan met een plek in de Eredivisie als inzet. Via die eindronde promoveerden de Emmenaren in 2017/2018 en degradeerden ze in het seizoen 2020/2021.

Mike van der Hoorn kan tegen FC Emmen zijn 100ste Eredivisiewedstrijd namens FC Utrecht spelen.

FC Emmen-captain Jeroen Veldmate kan in Stadion Galgenwaard zijn 100ste officiële duel namens de Emmenaren spelen. Veldmate bereikte deze mijlpaal nog voor geen andere club.

Ruben Kluivert, Sander van de Streek, Sean Klaiber en Rocco Robert Shein staan op scherp. Dat geldt ook voor de FC Emmen-spelers Jari Vlak, Keziah Veendorp en Jasin-Amin Assehnoun.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zondag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO