Evenement bij FC Utrecht Inside markeert uniek re-integratietraject voor gedetineerden

23 juni 2023

Bijzonder event: afsluiting van het eerste traject FC Utrecht Inside.

Binnen de muren van de Penitentiaire Inrichting (PI) Nieuwegein vond dinsdag 20 juni een bijzonder evenement plaats: de afsluiting van het eerste traject van FC Utrecht Inside. Dit innovatieve programma heeft gedetineerden gedurende acht tot tien weken geholpen bij hun re-integratie terug in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Het evenement, georganiseerd door FC Utrecht, bood de gedetineerden de mogelijkheid om hun talenten te tonen en een stap voorwaarts te zetten in hun re-integratieproces.

Met FC Utrecht Inside heeft de voetbalclub een elftal gedetineerden uit de PI Nieuwegein op een unieke manier ondersteund bij hun terugkeer naar de samenleving. Het programma combineert de kracht van sport met gecertificeerde job-coaching, met als doel gedetineerden te helpen hun plekje weer te vinden in de maatschappij.

Het evenement begint met een inloop, waarbij gedetineerden en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en kennismaken. De spanning en opwinding zijn voelbaar, terwijl iedereen zich verzamelt in de speciaal ingerichte ruimte binnen de PI Nieuwegein. Gedetineerden, gekleed in FC Utrecht-tenues, staan vol trots naast de trainers en coaches die hen gedurende het traject hebben begeleid.

Indrukwekkende rondleiding
Vervolgens worden alle aanwezigen meegenomen op een indrukwekkende rondleiding door de gevangenis. Daarbij vertellen enkele medewerkers van de PI Nieuwegein waar de deelnemers de afgelopen weken hebben doorgebracht en hoe ze zich hebben ingezet om positieve verandering in hun leven te bewerkstelligen. Voor de genodigden biedt de rondleiding een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen van het re-integratieproces en natuurlijk ook van de gevangenis op zich.

Na de rondleiding is het tijd voor sportieve activiteiten. Het FC Utrecht Inside-elftal, bestaande uit de gedetineerden, staat klaar om het op te nemen tegen een team van enthousiaste businessclubleden en andere zakelijke relaties, waaronder FC Utrecht Werkt, Renewi, USG Restart, Stichting JoU en De Stadstuin.

De ambiance is zoals het hoort bij voetbal, met toeschouwers die langs de zijlijn de spelers aanmoedigen, met net zoals in Stadion Galgenwaard echte FC Utrecht-sfeeracties. Het slechte weer staat daarbij niemand in de weg.

Onder leiding van ervaren trainers van FC Utrecht beginnen de teams aan een intensieve warming-up. De gedetineerden tonen hun vaardigheden en lieten zien dat ze hun techniek hebben verbeterd gedurende het traject. Tactische besprekingen vinden plaats, waarbij de spelers zich concentreren op teamwerk en strategieën om hun tegenstanders te slim af te zijn.

Bloedstollend spannend
Na het eerste fluitsignaal begint een spannende wedstrijd waarin beide teams alles geven om de overwinning binnen te slepen. De gedetineerden spelen met vastberadenheid en passie, gesteund door de aanmoedigingen van hun medegedetineerden en de aanwezige supporters. Het is een indrukwekkend gezicht om te zien hoe deze spelers, die enkele weken geleden nog achter de tralies zaten, nu op het voetbalveld staan en deel uitmaken van een hecht team. Na een enerverende wedstrijd met een bloedstollend spannende verlenging klinkt het verlossende fluitsignaal en gaat de winst naar het team uit de PI Nieuwegein. Beide teams feliciteren elkaar met sportiviteit en respect. Het is mooi voor de gedetineerden om hun vaardigheden te kunnen tonen en te bewijzen dat ze in staat zijn om positieve verandering in hun leven te realiseren.

Eén van de hoogtepunten van de avond is het moment waarop de deelnemers aan FC Utrecht Inside hun welverdiende certificaten in ontvangst nemen. Deze certificaten symboliseren niet alleen hun succesvolle afronding van het re-integratietraject, maar ook hun vastberadenheid en doorzettingsvermogen om hun leven een nieuwe wending te geven. Met trots en voldoening worden de certificaten in ontvangst genomen, met applaus en felicitaties vanuit het publiek.

Perspectief voor de toekomst
Na de uitreiking werden de aanwezigen uitgenodigd voor een informeel netwerkmoment. Onder het genot van smakelijke hapjes en verfrissende drankjes ontstonden er levendige gesprekken tussen de gedetineerden, genodigden en vertegenwoordigers van FC Utrecht. Er werden ervaringen gedeeld en waardevolle connecties gelegd, die perspectief bieden voor de toekomst.

Het FC Utrecht Inside-evenement is niet alleen een viering van sportieve prestaties, maar vooral één van hoop, veerkracht en het vermogen van mensen om hun leven ten goede te veranderen. Het programma heeft de gedetineerden geholpen hun zelfvertrouwen te vergroten, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en perspectief te vinden voor een betere toekomst.

Met het succes van dit eerste traject heeft het programma bewezen dat sport en job-coaching effectieve instrumenten zijn om mensen te helpen hun weg terug te vinden naar de maatschappij. FC Utrecht blijft zich daarom inzetten voor dit belangrijke werk en hoopt zo nog meer levens positief te kunnen beïnvloeden.

Meer informatie? Neem dan contact op met b.vanderploeg@fcutrecht.nl