FC Utrecht trok donderdagavond aan het kortste eind tegen Sparta Rotterdam. Hoewel de Utrechters veel meer balbezit hadden en drie keer zo vaak op doel schoten als de Spangenaren, eindigde het onderonsje in 1-2.

Het was voor het eerst sinds 1997 dat FC Utrecht in een thuiswedstrijd van Sparta Rotterdam verloor.

Eerder dit seizoen was FC Utrecht in de Eredivisie twee keer te sterk voor de Spartanen: 3-1 in Utrecht en 0-3 in Rotterdam.

FC Utrecht is elf keer eerder een tweeluik in een knockout-ronde begonnen met een nederlaag. In drie gevallen trok de Utrechtse FC daarna alsnog aan het langste eind. Dat was tegen Celtic (Europa League-kwalificatieronde, 2010/2011: 2-0 uit, 4-0 thuis), tegen AZ (finale play-offs Europees voetbal, 2016/2017, 3-0 uit, 3-0 thuis, FC Utrecht wint na strafschoppen) en tegen sc Heerenveen (halve finale play-offs Europees voetbal, 2017/2018, 4-3 uit, 2-1 thuis, FC Utrecht door op basis van uitdoelpunten).

Aanvaller Tasos Douvikas van FC Utrecht werd dit seizoen Eredivisietopscorer. Hij was trefzeker in de laatste vijf wedstrijden die hij voor FC Utrecht speelde. De laatste speler die namens FC Utrecht in zes opeenvolgende duels in alle competities tot scoren kwam, was Michael Mols in 1998.

Vito van Crooij maakte dit seizoen vijftien goals voor Sparta Rotterdam in alle competities. In de laatste vijf seizoenen bereikte alleen oud-speler van FC Utrecht Lars Veldwijk dit aantal voor de Rotterdammers binnen één seizoen (24 treffers in 2018/2019).

FC Utrecht won zes van de laatste zeven uitwedstrijden tegen Sparta Rotterdam in alle competities.

Mark van der Maarel speelde donderdag voor de 22ste keer een wedstrijd in de play-offs om Euroees voetbal. Alleen oud-speler Willem Janssen kwam in die competitie vaker in actie door de jaren heen: 32 maal.

Bij FC Utrecht keert Mike van der Hoorn terug van een schorsing. Sean Klaiber en Tasos Douvikas staan op scherp. Aan de kant van Sparta Rotterdam staan Nick Olij en Shurandy Sambo op scherp.

MAAK DE WEDSTRIJD NOG SPANNENDER

Krijg je geen genoeg van deze weetjes en tips, en wil je de wedstrijd van zondag nog spannender maken? Zet dan in op deze wedstrijd bij TOTO! Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

BEKIJK DEZE WEDSTRIJD BIJ TOTO