Even kennismaken: 7 weetjes over Sporting Charleroi

15 juli 2023

Een duik in het heden en verleden van de tweede Belgische opponent die FC Utrecht deze voorbereiding treft.

Het tweede Belgische profteam waarmee FC Utrecht deze voorbereiding spart: Sporting Charleroi. Die Waalse ploeg is vandaag in een vriendschappelijke wedstrijd achter gesloten deuren de tegenstander van het team van Hoofdtrainer Michael Silberbauer. De hoogste tijd voor een nadere kennismaking.

Royal Charleroi Sporting Club. Zo schrijf je de naam van de sparringpartner van FC Utrecht officieel voluit. ‘Sporting Charleroi’ is in België de meer gangbare naam van de club. De ploeg, uit Charleroi dus, werd in 1904 opgericht en is één van de oudste clubs van België.

Het Stade du Pays du Charleroi is de thuishaven van Sporting Charleroi. De voetbaltempel werd vanwege het EK in 2000 uitgebreid naar een capaciteit van 30.000. Snel na het toernooi werd dat aantal teruggeschroefd tot 26.000. Inmiddels biedt het stadion nog plek aan 15.000 belangstellenden.

FC Utrecht en Sporting Charleroi: dikke kans dat je die twee clubnamen de voorbije tijd al vaker in één artikel bent tegengekomen. Dat heeft alles te maken met Anthony Descotte. De aanvaller wordt door FC Utrecht gehuurd van de Waalse ploeg, waarvan de bijnaam vanwege de zwart-wit gestreepte shirts luidt: De Zebra’s.

Seizoen 1968/1969 is een jaargang waaraan menig Sporting Charleroi-fan nog vaak terugdenkt. Het is het beste seizoen uit de historie van de club. Dat jaar eindigt de voetbaltrots van Charleroi als tweede in de hoogste divisie van België: alleen Standard Luik verzamelt meer punten.

Sinds 1985/1986 is Sporting Charleroi actief op het hoogste niveau van België, op één seizoen na: in 2011 degraderen De Zebra’s naar de Tweede Klasse, om een jaar later daar de titel te pakken en direct weer terug te keren in de hoogste divisie. Het meest recente Europese avontuur van Sporting Charleroi dateert van seizoen 2020/2021. In de derde voorronde van de Europa League verslaan de Belgen het Servische Partizan, om een ronde later te worden uitgeschakeld door Lech Poznán.

Voor Sporting Charleroi is het alweer even geleden dat er een partij om de punten op de rol stond. Het team eindigde vorig seizoen als negende en greep zodoende net naast deelname aan de eindronde om deelname aan de Conference League. Daardoor zat het seizoen van De Zebra’s er al op 23 april op.

De huidige selectie van Sporting Charleroi herbergt de nodige internationals, onder wie Hervé Koffi (Burkina Faso), Ali Gholizadeh (Iran), Marco Ilaimaharitra (Madagaskar), Loïc Bessilé (Togo), Stelios Andreou (Cyprus) en de Algerijn Adem Zorgane.