Even kennismaken: 7 weetjes over Shakhtar Donetsk

22 juli 2023

Kom wat meer te weten over de Oekraïense topclub waar FC Utrecht vandaag een besloten oefenpartij tegen speelt.

Na een oefenpartij tegen het Amersfoorts Elftal en vriendschappelijke duels met de Belgische ploegen KAA Gent en Sporting Charleroi kruist FC Utrecht vandaag (zaterdag) de degens met Shakhtar Donetsk. De wedstrijd wordt in Vlaardingen achter gesloten deuren gespeeld en is te volgen via de mediakanalen van de Utrechtse FC. In aanloop naar de kick-off alvast een nadere kennismaking met de Oekraïense sparringpartner.

Hij liegt er niet om, de inhoud van de prijzenkast van Shakhtar Donetsk. Onder meer in de vitrine: veertien keer de Oekraïense landstitel, dertien maal de Beker van Oekraïne en negen Super Cups. En één van de voornaamste pronkstukken: de UEFA Cup. Die won Shakhtar Donetsk in 2009. Tottenham Hotspur, CSKA Moskou, Olympique Marseille en landgenoot Dinamo Kiev werden uitgeschakeld door Shakhtar Donetsk, dat in de finale vervolgens met 2-1 te sterk was voor Werder Bremen. De Brazilianen Luiz Adriano en Jádson maakten de doelpunten namens het team uit Oekraïne.

Dat Shakhtar Donetsk uitgerekend twee Braziliaanse doelpuntenmakers had in die UEFA Cupfinale is geen toeval. De link tussen Shakhtar Donetsk en Brazilië is sterk, al jarenlang. Er zijn zo veel Brazilianen gepasseerd in Donetsk, dat website 90min in 2020 besloot de tien beste Brazilaanse Shakhtar-spelers aller tijden te eren in een uitgebreid artikel. Hun namen, van de nummer 10 tot en met de nummer 1: Matuzalem, Fred, Jádson, Brandao, Bernard, Luiz Adriano, Alex Teixeira, Douglas Costa, Willian en Fernandinho. Stuk voor stuk spelers die een prachtige loopbaan hebben (gehad).

De visie van Shakhtar Donetsk luidt: een wereldwijde ambassadeur zijn voor het Oekraïense voetbal en van internationaal voetbal in Oekraïne, uiteindelijk zorgend voor de verdere ontwikkeling van de voetbalcultuur in Oekraïne. En daar hoort een missie bij die kraakhelder is: de grenzen en normen van uitmuntendheid in het voetbal opnieuw definiëren.

Shakhtar Donetsk werd in 1936 opgericht, als Stachanovets. Die naam verwees naar Aleksej Stachanov, een legendarische mijnwerker uit de streek. Tien jaar na de oprichting van de club werd de naam veranderd naar Shakhtar, wat ‘kompel’ betekent. Een kompel is een mijnwerker. In Nederland komt die naam, in de voetballerij, vooral bij Roda JC Kerkrade regelmatig terug. De bijnaam van die club is ‘De Koempels’, ofwel: de mijnwerkers.

En die ‘mijnwerkers’ eindigden afgelopen seizoen bovenaan in de Premier Liga, de hoogste divisie van Oekraïne. Meeste doelpunten voor, minste doelpunten tegen. Meeste overwinningen, minste nederlagen. Kortom: een landstitel waarop niets viel af te dingen. In de groepsfase van de Champions League boekte Shakhtar Donetsk knappe resultaten tegen onder meer RB Leipzig (4-1 zege) en Real Madrid (1-1), maar dat was niet voldoende voor een vervolg in dat toernooi. In de Europa League schakelde Shakhtar Donetsk begin dit jaar Stade Rennes uit, om vervolgens in de achtste finale te struikelen over Feyenoord.

Een aanzienlijk deel van de spelers van de nationale ploeg van Oekraïne staat onder contract bij Shakhtar Donetsk, dat ook altijd één van de hofleveranciers is van Jong Oekraïne. Andere internationals in de selectie van de tegenstander van FC Utrecht zijn Lassina Traoré (Burkina Faso), Giorgi Gocholeishvili (Georgië) en Khusrav Toirov (Tadzjikistan). Uiteraard zijn ook weer enkele Braziliaanse sterren bij Shakhtar Donetsk actief. Op dit moment zijn dat Tetê, Vinícius Tobias en Marlon. De trainer van de Oekraïners is een Nederlander: Patrick van Leeuwen.

Sinds de jaren zestig speelt Shakhtar Donetsk in oranje-zwarte tenues. Vaak is het shirt grotendeels oranje en het broekje zwart. Het zwarte broekje staat symbool voor de mijnen, en het feit dat daar een oranje shirt boven wordt gedragen symboliseert de ervaring van koempels die na een dag in de mijnen weer buiten komen en het licht weer zien.