Even kennismaken: 7 weetjes over OFI Kreta

29 juli 2023

Ook dit seizoen spart FC Utrecht met OFI Kreta. Tijd om de kennis over de tegenstander op te frissen.

Klinkt het affiche FC Utrecht – OFI Kreta je wel érg bekend in de oren? Dat kan kloppen! Bijna op de kop af een jaar geleden stonden beide teams, net zoals vanmiddag (zaterdag), op Sportcomplex Zoudenbalch tegenover elkaar. Tijd om de kennis over de Griekse tegenstander van de Utrechters nog even op te frissen, voordat de bal straks weer gaat rollen.

Omilos Filathlon Irakleiou. Dat is waar de letters O, F en I voor staan in de clubnaam OFI Kreta. Vrij vertaald betekent het: Vereniging van Sportvrienden van Iraklion. Iraklion is de hoofdstad van het Griekse eiland Kreta.

OFI Kreta is een omnisportclub. Naast een voetbalteam beschikken de Grieken ook over een basketbalploeg, een volleybalequipe en een waterpoloteam. Bovendien heeft de omniclub een atletiektak. Er zijn in Griekenland meer omnisportclubs die een voetbalteam hebben dat meedraait in de top, zoals AEK Athene, Olympiacos en PAOK Saloniki.

Hoewel OFI Kreta één van de bekendste clubs uit Griekenland is, speelde het team een aantal jaren geleden ineens op het derde niveau. Daar kwam de club na sportieve en financiële malaise in het seizoen 2015/2016 terecht. De opmars sindsdien is ferm: in 2016 werd direct de titel gepakt in de Gamma Ethniki, en twee jaar later was ook het kampioenschap in de Football League (het Griekse equivalent van de Keuken Kampioen Divisie) een feit. Sinds de zomer van 2018 speelt OFI weer op het hoogste niveau.

Afgelopen seizoen liep OFI Kreta plaatsing voor de kampioenscompetitie mis. In de degradatiepoule kwam OFI geen moment in de problemen. Het team uit Kreta won die competitie zelfs vrij overtuigend. Voor Ionikos en Levadiakos, de nummers zeven en acht van de degradatieronde, viel het doek.

Hoe meer richting de voorste linie je komt, des te meer niet-Grieken je aantreft in de selectie van OFI Kreta. Het gros van de aanvallers bestaat uit buitenlandse spelers: Santiago Mosquera (Colombia), Bruce Kamau (Australië), Thievy Bifouma (Republiek Congo), Luiz Phellype (Brazilië), Nouha Dicko (Mali) en Sebastian Grönning (Denemarken) behoren tot de voorwaartsen van de Griekse club, die wordt getraind door de uit Litouwen afkomstige Valdas Dambrauskas. Hij werkte in onder meer Engeland, Kroatië en Bulgarije voordat hij neerstreek in Griekenland.

Wie in Iraklion aan de lokale OFI-fans vertelt uit Nederland te komen, zal al snel gewezen worden op een op Kreta legendarische landgenoot: Eugène Gerards. Gerards ging in 1985 als trainer aan de slag bij OFI en bleef liefst vijftien seizoenen aan. Dat is nog altijd een record in het Griekse betaalde voetbal. Gerards, die in Nederland voor onder meer Fortuna Sittard speelde, coachte OFI in 630 wedstrijden. Hij overleed in 2018 op 77-jarige leeftijd.

Het Theodoros Vardinoyannis Stadion is de thuisbasis van OFI Kreta. Het stadion staat in Heraklion, dat 174.000 inwoners heeft. Het bouwwerk werd in 1951 geopend en beschikt over 7.323 zitplaatsen.

Foto: OFI Kreta

De samenvatting van de vorige ontmoeting tussen FC Utrecht en OFI Kreta: