Even kennismaken: 7 weetjes over KAA Gent

12 juli 2023

De tegenstander die FC Utrecht vandaag treft in een oefenduel achter gesloten deuren onder de loep.

De eerste profploeg waarmee FC Utrecht in het seizoen 2023/2024 spart: KAA Gent. Vandaag is dat Belgische team in een oefenwedstrijd achter gesloten deuren de tegenstander van de formatie van Hoofdtrainer Michael Silberbauer. Tijd voor een nadere kennismaking.

De beste van België. KAA Gent was het één keer: in 2015. In het kampioensseizoen van de equipe uit Gent was voormalig speler van FC Utrecht Nana Asare één van de uitblinkers in de prijswinnende ploeg. In de prijzenkast van KAA Gent prijkt ook tot vier keer toe de Beker van België, die voor het laatst in 2022 werd veroverd. En je treft er een Supercup aan; die van 2015.

De bijnaam van KAA Gent: De Buffalo’s. De indiaan in het logo van de club is daar ook een verwijzing naar. De term ‘Buffalo!’ is in Gent gemeengoed geworden sinds in 1895 het circus Buffalo Bill naar de stad kwam.

Sinds 1980 is KAA Gent een vaste waarde op het hoogste niveau van België waarop het sindsdien steeds actief was, met uitzondering van de jaargang 1988/1989. In de laatste negentien seizoenen eindigde KAA Gent steevast in de top zeven van het klassement, met uitzondering van het seizoen 2012/2013, toen de blauw-witten als twaalfde eindigden.

KAA Gent; de afkorting KAA staat voor Koninklijke Atletiek Associatie. De Gentse atletiekclub werd in 1864 opgericht en gaandeweg werden de activiteiten ervan uitgebreid. Sinds 1900 is er ook de voetbaltak.

In de reguliere competitie eindigden de Gentenaars afgelopen seizoen als vijfde. In België betekent die klassering een ticket voor een eindronde waarin wordt gestreden om deelname aan de Conference League. KAA Gent won die poule, met daarin ook Cercle Brugge, Standard Luik en KVC Westerlo, overtuigend. En dus stroomt KAA Gent binnenkort in de tweede kwalificatieronde van de Conference League in. Daarin treffen de Belgen de winnaar van het tweeluik tussen MSK Zilina uit Slowakije en FCI Levadia uit Estland.

Europees voetbal is voor KAA Gent de laatste jaren vaste prik. Afgelopen seizoen speelden de Buffalo’s liefst veertien Europese wedstrijden. Na duels met teams uit Cyprus, Noorwegen, Zweden, Ierland, Azerbeidzjan en Turkije viel het doek uiteindelijk in de kwartfinale van de Conference League. Daarin was het Engelse West Ham United te sterk. De Londenaren versloegen in de halve finale vervolgens AZ en legden in de eindstrijd Fiorentina over de knie.

Van 1920 tot 2013 speelde KAA Gent in het Jules Ottenstadion. Sinds het begin van de jaargang 2013/2014 is de Ghelamco Arena de thuishaven van de Belgische ploeg. Het stadion, vlakbij de snelweg gelegen, biedt plaats aan 20.000 toeschouwers.